|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yhden miehen kansanradio
12.07.2013Loviisan Antinkylässä sijaitsevasta omakotitalosta lähtee postia päättäjille ja medialle. Silloin tällöin Pauli I. Miettinen saa myös vastauksen.

Kirjekokoelma Potut pottuina ilmestyi kesän korvalla, mutta sen jälkeen uusia kirjeitä on jo lähtenyt maailmalle kymmenittäin. Keskiviikkona Antinkylästä lähti viesti ministeri ja puoluejohtaja Paavo Arhinmäelle.

Ulos saakka kuuluu, kuinka joku soittaa pianolla Romanssia. Talon isäntä siellä antaa sormiensa levätä välillä pianon koskettimilla. Pikkuruisessa työhuoneessa sivuun on jo siirretty kolme käsikäyttöistä kirjoituskonetta. Menossa on toinen tietokone. Läppärimallia molemmat.

Miettisen kirjeet ovat välillä kuin kuunnelman tekstiä: “Sinä, joka olet siellä Eduskunnan lehterillä, ja sotket meitä TV:n katsojia kun haluamme katsoa ja kuunnella tarkalla korvalla Eduskunnan lähetekeskustelua tai kyselytuntia, häivy heti sieltä pois niin kauaksi missä pippurit kasvaa.” Näin kirjeessä “Mikrofonit pois papukaijoilta”.

Palautetta Miettinen ei arastele antaa aina korkeimmalle valtionjohdolle saakka:
“Kun edellisen kerran kirjoitin sinulle Tarja Halonen, oli otsikkoni 3.12.2005; ARVOISA TASAVALLAN PRESIDENTTI.. jne, ja vielä teitittelin siinä kirjeessäni, mutta nyt 31.10.2008 asia on muuttunut päinvastaiseksi. Minun tapani on jo kauan ollut, että sinuttelen kirjoituksissani ja kirjoissani kaikkia minua nuorempia koulusivistykseen tai sukupuoleen katsomatta. Nyt sain jälleen yhden sinuteltavan henkilön.”

Miettinen suivaantui Haloselle maamiinat kieltävään sopimukseen liittymisestä.

Teititeltävien määrä sen kun vähenee, koska Miettinen on jo täyttänyt 80 vuotta.

Mikään mielensäpahoittaja Miettinen ei kuitenkaan ole. Kiitosta lähtee vaikka Kolarin seurakuntaan, jos Miettinen on kuullut radiosta erinomaisen saarnan.

Isä tutuksi vasta kirjeiden kautta

Miettisen kirjailijanura alkoi 1990-luvun alussa, kun hän alkoi eläkkeelle jäätyään panna muistiin metsäkämpillä kuulemiaan tarinoita. Päätalo-akatemia antoi Miettisen tekstistä hyvän lausunnon.

Elämäniloinen mies seuraa tarkasti maailmanmenoa ja erityisesti poliitikkojen touhuja. Jos kansan kiinnostus demokratiaan tuntuu hiipuvan, passivoituminen ei koske ainakaan Miettistä.

Syy löytyy lapsuudesta. Miettisen isä Toivo kaatui talvisodassa, kun poika oli vasta 7-vuotias. Talvisodan päättymiseen oli enää kaksi viikkoa.

Miettinen ei isästään paljon muista. Sen kyllä, miten hän oli äitinsä kanssa vastassa arkkua Mäntyharjun asemalla helmikuun paukkupakkasilla 1940.

Äiti Fanny jäi neljän oman pojan ja kahden serkkupojan yksinhuoltajaksi. Perhe asui pienessä talossa, jonka Toivo-isä oli juuri ennen sodan syttymistä saanut valmiiksi.

Isän menetyksen lisäksi perhettä kohtasi lyhyen ajan sisällä toinenkin menetys, kun vanhin poika Arvo hukkui 12-vuotiaana.

Isäänsä Pauli I. Miettinen tutustui vasta aikuisena, isänsä rintamalta lähettämien kirjeiden avulla.

–Aikuisena luin. En ehtinyt isää oikein tuntea, Miettinen kuvailee. Kyynel nousee silmäkulmaan.

Miettinen kokosi kirjeet kirjaksi. Eräässä lyhyessä kirjeessä Toivo kuvailee vaimolleen, miten hän lähti hiihtäen ajamaan vihollista yötä vasten. Toivo vakuutti Fannylleen, että kyllä valtio pitää pojistaan huolta.

–Tarkoitti meitä, Miettinen huokaa.

Tältä reissulta isä vielä selvisi, kunnes kohdalle tuli täysosuma kranaatista.

Miettinen muistelee, ettei ollut koulupoikana mikään sujuva kirjoittaja. Aineitten väsääminen tuotti oppikoululaiselle tuskaa. Opettaja kannusti poikaa lukemaan hyvää kirjallisuutta. Isoisän serkku oli Maria Jotuni. Sekin innoitti.

–Kotona meillä oli vain Raamattu, virsikirja ja katekismus.

Miettinen lukee parhaillaan Heikki Turusen Hupelia.

Huoviselta Miettinen on kysynyt myös neuvoja.

–Kysyin, että kirjoitanko “ramahvooni”, kuten isä. Huovinen vastasi, että älä missään tapauksessa muuta, vaan kirjoita niin kuin isäsikin kirjoitti.

Suomen herrat ruotuun

Isän kaatuminen talvisodassa on vaikuttanut syvästi Miettisen ajatuksiin ulkopolitiikasta. Ajatusta Nato-jäsenyydestä hän karsastaa, ja sen ovat saaneet poliitikot tiedokseen.

–Aseilla ei saada rauhaa, vaan keskustelemalla. Ei pidä mennä pyssyin toista vastaan. Eikä nuoria miehiä tai naisia pidä lähettää Naton mukana toiselle puolelle maailmaa. Niin ei saa enää käydä, että lesket ja orvot jää itkemään.

–Jos menisi niin, että valtionjohtajat kuuntelisivat ja ottaisivat opiksi. Nato pitäisi jättää vähemmälle, meillähän on pitkä raja naapuria vastaan, toista tuhatta kilometriä.

Naton lisäksi Miettistä harmittaa perussuomalaisten puheenjohtaja. Siihen mieheen Miettinen ei luota. Timo Soini sai Miettisen kimpaantumaan Helsingin Sanomien etusivun mainoksellaan “Suomen kansalle”. Ilmoitus sai Miettisen avaamaan jälleen tietokoneensa.

–Sellainen ehdotus on muiden puolueiden puheenjohtajille, että antakaa perussuomalaisten puheenjohtajalle päin pläsiä! Vastaisku samanlaisilla ilmoituksilla. Alkakaa kampanja hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja: että jos perussuomalsiet voittavat vaalit ja Soini pyrkii pääministeriksi, niin ette tule olemaan mukana siinä hallituksessa! Kaikki hallituspuolueet ilmoittamaan tiedostusvälineissä. Nyt se on tehtävä!

Miettinen ottaisi seuraavaan hallitukseen ennemmin keskustan. –Se tunnetaan. Perussuomalaiset on arvaamaton ja tuntematon. Soini on arvaamaton, jonka epätietoisuus kiusaa.

Miettinen kirjoittaa Antinkylässä myllykirjeitään vain sellaisista asioista, jotka kokee tuntevansa. Ja tietenkin niiden on oltava itselle tärkeitä. Hän ei kirjelmöi muiden puolesta.

Postia on saanut myös Ylen Kansanradio:

“Toivotan teille ohjelmanne teamiporukalle oikein hyvää syksyä ja mielellämme tulemme kuulemaan edelleen hauskoja ja mielenkiintoisia mielipiteitä aina ruohonjuuritasolta. Sieltä ne parhaat jutut tulevat. (MI)

Kuka?

Pauli I. Miettinen syntyi 1932 Mäntyharjulla
Metsäteknikko, hankinta-asiamies.
Asuu Loviisan Antinkylässä.
Ensimmäinen kirja Metsämiesurani taival ilmestyi 1994.
Toinen kirja Matilaisia – Miettiäisiä ilmestyi 1997.
Sota-aika lapsen silmin 2001.
Uusin, Potut pottuina, ilmestyi tänä keväänä.
Suosikkikirjailijoita ovat muun muassa Veikko Huovinen, Kari Hotakainen, Anna-Liisa Härkönen, Hannu Mäkelä, Sesse Koivisto, Rakel Liehu, Juhani Aho, Maria Jotuni.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI