|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luterilainen kirkko kasvaa kohisten Inkerinmaalla

20.01.2004Luterilaisten seurakuntien työ on hyvässä vauhdissa Inkerinmaalla. Ahkera lapsi- ja nuorisotyö on tuottanut tuloksia.


– Yli 60 prosenttia seurakuntamme jäsenistä on nuorempia kuin 40 vuotta. Tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka työtä ja haasteita riittää, kertoi Pietarin lähellä toimivan Kolppanan seurakunnan kirkkoherra Arvo Soittu Loviisassa sunnuntaina järjestetyssä ystävyysseurakuntien tapaamisessa.

Haasteita kuvaa kirkko, josta on seurakunnan käytössä vain kymmenesosa. Loppu on metalliverstaan käytössä. -Sieltä kuuluu kaikenlaisia ääniä. Korjaustöihin ei uskalleta ryhtyä, koska rakennusten omistuspohja on epäselvä, kirkkoherra kertoi.

Kolppanan seurakunnalla on entisen koulun tiloihin rakennettu leirikeskus, joka on ahkerassa käytössä.
– Koko ensi kesä on jo varattu toiminnalle. Leirikeskusta vuokrataan myös ulkopuolisille, näin saamme hieman tuloja ylläpitoon. Nyt kaipaamme kovasti suunnittelijaa, joka laatisi kokonaissuunnitelman rakennusten korjaamisesta, Arvo Suittu mainitsi.

Seurakuntia Siperiassa ja Uralilla saakka

Ortodoksisuus on toki Venäjällä valtauskonto ja luterilaisten seurakuntien jäsenmäärät ovat vielä vaatimattomia. Kolppanan seurakunnassa on noin 250 jäsentä. Uusia luterilaisia seurakuntia perustetaan kuitenkin kovaa vauhtia - ja aikamoisten matkojen päähän. Tuorein seurakunta löytyy Volgan alueelta noin 3.000 kilometrin päässä Inkerinmaalta. Myös Siperiasta ja Uralin alueelta löytyvät luterilaiset seurakunnat. Noille seuduille karkotettiin aikoinaan luterilaiset juuret omaavaa väestöä - mm. inkeriläisiä- eivätkä kaikki muuttaneet takaisin olojen vapauduttua.

Kolppanan seurakunnan kirkkoherran viran lisäksi Länsi-Inkerin rovastikunnan rovastina toimiva Arvo Suittu kiitteli vuolaasti suomalaisten auttamishalua inkeriläisten seurakuntien työn tukemisessa. Aina työ ei ole ollut helppoa ja venäläinen byrokratia on ajoittain ollut melkoinen kiusa.
– Vielä viisi vuotta sitten työ oli kovin vaikeaa. Nyt toiminta on jo paljon helpompaa.

Seurakunta myös Viron Narvassa

Myös Virosta löytyy Loviisan suomalaisen seurakunnan ystävyysseurakuntia. Vanhastaan toimintaa on Tallinnassa ja Haapsalussa. Tuorein ystävyysseurakunta sijaitsee Itä-Virossa Narvan suunnalla.

– Työ siellä on kovin haasteellista, koska Narvan asukkaista 90 prosenttia on venäläisiä. Tällä hetkellä ystävyysseurakunnassamme on vähän yli sata jäsentä, kertoi Loviisan seurakunnan Inkerin työryhmässä mukana oleva Jouko Helokumpu.
Pelkästään kirkkorakennusten kunnostamisessa riittää puuhaa Narvassa.

– Siellä on kaksi kirkkoa, joista toinen on raunioitunut niin, että sitä voidaan käyttää vain kesäisin. Onneksi meillä on jumalanpalveluksia ja muita toimituksia varten pienempi kirkko. Sinne tosin mahtuu vain 50-60 henkeä, Helokumpu mainitsi.

Seurakuntakeskuksessa vietetyssä ”Unelmamatka ystävyysseurakuntiin”-tilaisuudessa esittäytyivät myös muut loviisalaisten ystävyysseurakunnat Tallinnasta, Haapsalusta, Saksan Meldorfista ja Unkarin Csömöristä. Ennen seurakuntien esittäytymistä nautittiin Boris ja Tonka Knezevicin valmistamaa tulista pustan keittoa. Musiikista vastasi Marko Putkonen.

Tilaisuuden järjesti Loviisan suomalaisen seurakunnan yhteiskunnallisen työn johtokunta. Tapahtuman päästössanat lausui kirkkoherra Veli-Matti Hynninen.

Sähköinsinööristä papiksi

Kolppanan seurakunnan toimintaa vetävä kirkkoherra Arvo Soittu ennätti työskennellä 15 vuotta sähköinsinöörinä ennen kuin kutsumus papin töihin kävi niin voimakkaaksi, että oli vaihdettava ammattia. Avuksi tuli Helsingin yliopistossa järjestetty parivuotinen koulutus papiksi.

– Toki koen, että olen tavallaan koulutuksessa vieläkin.
Sujuvaa suomea puhuva Arvo Soittu on syntynyt Suomessa 1944. Pian sodan päättymisen jälkeen perheen kohtaloksi tuli karkotus Neuvostoliittoon. Isä menehtyi pian vangitsemisen jälkeen. Muu perhe pääsi palaamaan kotikonnuille vasta 1953.

– Selvä muutos oloissa tapahtui Etyk-kokouksen jälkeen 1977. Tuolloin seurakunnallinen työ sallittiin. Siihen saakka esimerkiksi kouluissa opetettiin, että Suomi on valloitushaluinen, kapitalistinen maa. Siitä kiersi vitsikin: Hrutshev ehdotti Kekkoselle, että eiköhän poisteta maiden välinen raja. Kekkonen sanoi, että hän on liian vanha hallitsemaan niin suurta maata.

Papin työ kulkee Soittujen suvussa vahvana perinteenä.
– Setäni oli pappi ja osin hänen innoittamaan lähdin itsekin opiskelemaan papiksi. Poikani lukee parhaillaan papiksi.
Arvo Soitun mukaan Inkerinmaalla on kova tarve etenkin sielunhoidolliselle työlle.

Inkerin seurakunnat työskentelevät vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Apua Suomen suunnalta saadaan, mutta lisää tarvitaan. Arvo Soitun mukaan esimerkiksi joitakin seurakuntien perustamia vanhustentaloja on päätynyt valtion omistukseen, koska seurakuntien voimavarat eivät ole riittäneet ylläpitoon.
– Sitten on saattanut käydä niin, että inkeriläiset vanhukset eivät ole niihin päässeetkään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI