|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Persusta ei ota selvää
20.06.2013Loviisan kaupunginvaltuuston poliittisia ryhmiä luotaavassa sarjassa vuorossa on perussuomalaisten ryhmä. Perussuomalaisilla on valtuustossa kuusi edustajaa. Ryhmä on valtuustoryhmistä neljänneksi suurin.

Viisi vuotta ja kuusi valtuutettua. Perussuomalaiset ponkaisi Loviisan kaupunginvaltuustossa keskisuureksi ryhmäksi lyhyessä ajassa. Nykyisessä ryhmässä on neljä konkarivaltuutettua – heistä kaksi entisiä demareita.
Vanhan Loviisan viimeisessä ja uuden ensimmäisessä valtuustossa perussuomalaisten profiili oli yllättävän matala, ainakin, jos sitä vertaa aktiivisuuteen netin keskustelupalstoilla.
Onko perussuomalaiset seestynyt Loviisassa “vanhaksi puolueeksi”? Ainakaan ryhmä ei ole harjoittanut yhtä repivää politiikkaa kuin vaikkapa naapurikaupunki Kotkan aateveljet. Loviisassa muut ryhmät laidasta laitaan antoivat viime kaudella perussuomalaisille kiitosta yhteistyökyvystä.
Syksyllä 2008 loviisalaiset perussuomalaiset saivat kuntavaaleihin vetoapua puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta: “Loviisa on poliittisesti hyvin mielenkiintoinen paikka. Jos täällä tulee läpimurto, niin hyvältä näyttää.”
Paikallisina vaaliteemoina olivat päivystyksen saaminen takaisin terveyskeskukseen sekä kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmien nopea korjaaminen. Lisäksi esiin nostettiin vuorotyötä tekevien lasten vanhempien päivähoitotarpeet.
Kunnallisdemokratiassa kaikki puolueryhmät istuvat enemmän tai vähemmän “hallituksessa”, toisin kuin valtakunnan tasolla. Valtakunnanpolitiikassa oppositio voi rauhassa räksyttää, kuntatasolla päättäjät päätyvät usein olemassa olevien tosiasioiden eteen. Siinä karisevat usein ennen vaaleja annetut lupaukset ja tilalle tulee realismia.
Niinpä esimerkiksi terveyskeskuksen päivystyksen palauttaminen on jäänyt taloudellisten realiteettien jalkoihin. Asukkaat jupisevat, mutta valtuutetut eivät juuri nosta kysymystä julkiseen keskusteluun. Kiinteistöjen sisäilmaongelmatkin tuntuvat olevan yhä ikuisuusasia: kun yksi ongelma on ratkaistu, tilalle pukkaa uusi.

Alkuun kahvilan “vastaanotolta”

Perussuomalaisten poliittisen toiminnan keskipiste oli alkuaikoina raatihuoneen kulmalla sijaitseva ruokapaikka. Sen terassin pöydän ääressä Vesa Peltoluhta ja Kimmo Nykänen tapasivat kaupunkilaisia “vastaanotollaan”. Nykänen otti jopa käyttöön toriparlamentaarikko-tittelin. Nyt vastaanotto taitaa olla jo kadonnut toimintamuoto.
Kansanedustajaehdokkaaksikin nostettu Kimmo Nykänen tuntuu jättäneen aktiivipolitiikan. Hän ei edes asettunut ehdolle viime kuntavaaleissa.
Viime valtuustokauden lopulla kemiat ryhmässä eivät aina tuntuneet toimivan. Akselin muodostivat usein Peltoluhta ja Antti Väkevä, Nykäsen jäädessä sivuraiteelle. Nykänen sai myös höykytystä nettikirjoittelustaan, joka välillä lipsahti hyvän maun tuolle puolen.
Valtuustossa perussuomalaiset pelasivat viime kaudella usein oppositiopolitiikkaa, yhdessä kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa. Välillä ryhmä kuitenkin tuntui lipeävän kokoomusjohtoisesta rintamasta aivan kalkkiviivoilla, kun tukea ei lopulta annettukaan. Alkaneella valtuustokaudella koko ryhmä on sekä aktivoitunut että hakeutunut asiapohjalta yhteistyöhön yli puoluerajojen. Onpa nähty sekin, että ps-ryhmästä on kiitelty rkp:tä ja päinvastoin.
Perussuomalaisten politiikanteossa puolueen linjaus näkyi viimeksi maaliskuussa, kun valtuusto päätti kuntarakennelakiluonnoksen kielikirjauksesta, jonka tarkoitus on turvata ruotsinkieliset palvelut myös silloin, kun kuntaliitosten seurauksena syntyy entistä laajempia kuntia. Perussuomalaiset vetosivat puolueensa linjaukseen ja kiristyvään kuntatalouteen. Äänestyksessä perussuomalaiset hävisivät 53-6. Muutosehdotuksen tehnyt Peltoluhta toivoi, ettei puolueen tavoite aiheuta hallaa muulle yhteistyölle.

Politiikanteko normalisoitunut

Pitkän linjan pernajalaisdemarin Kalevi Lappalaisen mielestä perussuomalaisten toiminta valtuustossa on ollut aivan “normaalia politikointia”.
–Alkuvaiheesta on tasaantunut.
Lappalaisella on kokemusta perussuomalaisista ainoastaan uudesta Loviisasta. Valtuuston ensimmäinen kokous oli takkuinen, sillä perussuomalaiset olisivat halunneet palauttaa kaupungin johtosäännön uuteen käsittelyyn. Se olisi lopettanut kokouksen alkuunsa.
Alkuhankaluuksien jälkeen kokoukset ja muukin yhteydenpito on Lappalaisen mukaan sujunut “kuten pitääkin”. Loviisassa ei ole päädytty oikeustaistelujen tielle kuten joillain muilla paikkakunnilla.
–Yhteistyökykyä on löytynyt, samoin neuvotteluyhteys.
Lappalainen panee suun soukalle kun häneltä kysyy demarileiristä perussuomalaisiin siirtyneistä.
–En halua enää repiä asiaa auki, repostella, hän viittaa erityisesti Atte Fellmanin lähtöön.
Vaikka valtuustossa ollaan korrektisti, Facebookissa välttämättä ei.
–Siellä on kärjekäs tapa keskustella ja välillä ammutaan yli. Facebookissa olisi suossa, Lappalainen viittaa keskusteluun, josta on kuullut muilta.
Räväkästi Fellman vastasi ainakin Hesarin vaalikoneeseen viime vuoden kuntavaalien alla: Koneessa kysyttiin muun muassa kantaa nykyisiin kunnallisiin palveluihin ja sosiaalietuuksiin: “Nykyisen kaltaiset kunnalliset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle. “ Fellman oli väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä:
“Liian suurta virkakuntaa on alettava purkamaan sitten vaikka demokratian vähentämisen kustannuksella mutta ei ruohonjuuri tasolta voi kaikki AINA OLLA POIS kuten nyt!!!!
Kysymykseen oikeudesta kunnalliseen päivähoitoon toisen vanhemmista ollessa kotona, Fellman vastaa, että päivähoito-oikeuden on säilyttävä, mutta ei viitenä päivänä viikossa.

Naiset karttavat “äijäpuoluetta”

Valtuuston viime kokouksessa perussuomalaisten rivit hajosivat, kun käsittelyssä oli savutonta Loviisaa koskenut aloite. Kaupungista tulee ensi vuoden alussa savuton työpaikka. Perussuomalaisten miesvaltuutetut eivät olleet savuttomuuden kannalla, sen sijaan kaksi naisvaltuutettua äänesti savuttomuuden puolesta. Onko tupakointiin suhtautuminen perinteistä äijäpolitiikkaa, “protestimaskuliinisuutta”, joka yhdistetään nimenomaan perussuomalaisiin? Miesten työpaikat häviävät teollisuudesta, pidetään kiinni edes natsasta? Syksyn 2008 vaaleissa perussuomalaiset havittelivat aktiivisesti riveihinsä myös naisia. Viime vaaleissa ryhmä naisistuikin, kun kuudesta valtuutetusta on naisia nyt kaksi. Perussuomalaisilla lienee kuitenkin muita puolueita vaikeampaa houkutella naisedustajia ja -ehdokkaita: Helsingin Sanomien eilen julkaiseman jutun mukaan 34 prosenttia suomalaisista antaisi eduskuntavaaleissa perussuomalaisille miinusäänensä, jos sellaisen voisi antaa. Kielteisimmin perussuomalaisiin suhtautuvat naiset, joista puolet antaisi puolueelle miinusäänensä.
Viime kunnallisvaaleissa perussuomalaisilla oli Loviisassa 19 ehdokasta, joista naisia viisi. Ääniharava oli Antti Väkevä 197 äänellä. Toiseksi suurimman potin keräsi Atte Fellman. Väkevä sai eniten ääniä, 51, Valkon äänestysalueella, Fellman Ruotsinpyhtään kirkonkylässä, 97. Puolue sai vaaleissa yhteensä 812 ääntä.
Perussuomalaisten kannatus keskittyi vaaleissa varsinkin Valkoon, jossa puoluetta äänesti 149 ihmistä. Toinen keskittymä Fellmanin vetämänä oli Ruotsinpyhtään kirkonkylä, jossa ääniä kertyi 123.

Demarilinnake siirtyi perussuomalaisille

Loviisan teollisuuden vanha keskittymä Valko oli aiemmin vankka vasemmiston linnake ja valtapuolue oli sdp. Nykyisin politiikasta ei kylällä juuri puhuta, tai ei ainakaan työpaikalla, Hollming Worksin pääluottamusmies Ari Kekki kertoo.
–Politiikka on jätetty työhommista kokonaan sivuun. Työpaikalla puolueiden kannatus tai kannattamattomuus ei näy. Hän luonnehtii työpaikkaansa väkeä lähinnä epäpoliittiseksi.
Kekin oma mielipide on, että nykyisin politiikan teossa on enemmän show´ta kuin aikaansaannoksia.
Muutos on ollut iso sinä 25 vuotena, jolloin Kekki on Valkossa konepajalla työskennellyt.
–Alkujaan oli demaripainotteista. Pientä vastakkain asetteluakin oli. Nyt on ollut pitkään hiljaista.
Paikallisesta tai muustakaan politiikasta ei tehtaalla kahvitauoilla enää väännetä. Kekki arvelee yhdeksi syyksi sen, että väki ei enää kokoonnu yhteen paikkaan kahvittelemaan.
–Ollaan kaikki vähän eri osastoilla. Jos kaikki olisivat yhdessä, että keskusteluakin nousisi enemmän. Voi mennä päivä, ettei työkaveria näe, jos ei oikein erikseen lähde etsiskelemään. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI