|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Onko yläkäytävän katto syynä oireiluun?
02.06.2013Loviisan Myllyharjun koululla tehty henkilökunnan oirekysely osoittaa, että koulua vaivaa mm. tunkkaisuus ja henkilökunta oireilee eri tavoin. Vastaajat kokevat ilmanvaihdon olevan riittämätöntä. Lisäksi lämpöolot ja mikrobiperäiset hajut mainittiin. Loviisan tilapäällikkö Antti Kinnunen on alustavasti ehtinyt tutustua aineistoon. Hän kertoo myöhemmin saatavan erillisen yhteenvedon kertovan siitä, mihin osiin rakennuksesta oireet ja sairaudet sijoittuvat. Hän epäilee yläkerran käytävän katon olevan yksi mahdollinen oireilun lähde.

Käytävän kirkon puoleisessa päädyssä sattui vesivahinko tänä keväänä. Sen laajuus saadaan tarkennettua ensi viikolla, kun oppilaat ovat lähteneet kesälaitumille.
- Silloin ratkeaa, joudummeko avaamaan koko käytävän. Jos katto on huonossa kunnossa niin pahimmassa tapauksessa alakaton rakenteet joudutaan poistamaan kokonaan, miettii Kinnunen. Hän kertoo kattoakin tutkitun aiemmin, mutta syitä oireiluun ei silloin sieltä löytynyt.

Kaupungilla kerrotaan tarinaa, että aiemmassa lattiakorjauksessa olisi havaittu vettä lorisevan lattian alla ja ohjeeksi annettu laittaa lattia kiinni ja maalata päältä. Kinnunen ei ole tällaisesta tarinasta kuullut ja toivoo, että jos tarinassa on perää, siitä kerrottaisiin vaikka nimettömänä.

- Meillä on tarkat ohjeistukset ja toimintamallit miten kosteusvaurioissa toimitaan. Käytämme aina ulkopuolista kosteuskartoittajaa joka tekee toimenpideohjeistukset. Uuden koulun rakentaminen on käynnistynyt perustusten teolla ja työt kiihtyvät koulujen kesälomien alettua. Kinnunen ei näe riskiä siinä, että uusi koulu rakennetaan kiinni Myllyharjun kouluun, jossa koetaan sisäilmaongelmia.

- Sisäilmaongelmia on, mutta mikä on niiden vakavuusaste? Uusi koulu liitetään käytävällä kiinni vanhaan enkä näe siinä riskiä. Ylipäätään ei voi olla sellainen tilanne, että meillä on rakennus jossa on sisäilmaongelmia, hän sanoo.

Kinnunen huomauttaa, että Myllyharjun koulu on kivirakenteinen ja siinä olevan hyvän ryömintätilan, joten se ei ole riskialtis samaan tapaan kuin oli purettu Länsiharjun koulu. Kevään aikana vastaavanlaisia kyselyjä on tehty myös päiväkodeissa, ryhmäpäiväkodeissa sekä “vanhan Loviisan” kouluilla. Osa on suunnattu lasten ja oppilaiden huoltajille ja osa opiskelijoille suoraan. Kyselyistä ei olla vielä saatu tuloksia, mutta sen verran tiedetään, että vastausprosentti näissä oli hyvin alhainen. Alhainen vastausprosentti voi kyselyn tekijän mukaan viitata siihen, että sisäilmassa ei ole ongelmia. Toisaalta alhaisesta vastausprosentista johtuen suuria johtopäätöksiä ei näiden kohteiden kohdalla voi vetää.

40 prosentilla terveydentila heikentynyt

Henkilökunnan oirekyselyyn Myllyharjun koulussa vastasi 28 koulun 34 opettajasta. Vastausprosentti oli 82. Neljännes vastaajista oli miehiä ja kolme neljännestä naisia. Kyselyyn osallistuivat opetushenkilökunta, opettajat ja koulunkäyntiavustajat. Vastaajat voi jakaa työhuoneen sijainnin mukaan kolmeen ryhmään, perusopetuksen ja lukion siipeen sekä hallinnon siipeen. Yli puolet vastanneista on työskennellyt nykyisissä tiloissa alle viiden vuoden ajan, eli vaihtuvuus koulun henkilökunnassa on ollut suurta. Todella pitkäaikaisia työntekijöitä oli alle kymmenen.

Kymmenellä vastaajalla terveydentila oli huonontunut nykyisessä työpaikassa kuluneen vuoden aikana. Kyse on lähes 40 prosentista vastaajista, eli heidän osuutensa on suuri kaikista työntekijöistä. Kahdeksan työntekijää kuvaili tarkemmin terveydentilansa muutoksia. Useimmilla oli kyse hengitystieoireista, poskiontelo-oireista ja erilaisista yleisoireista. Hengitystieoireet olivat erittäin yleisiä. Lähes 70 prosenttia koki nenän tukkoisuutta ja kolmannes viikoittaista köhää. Kuivaa yskää ja vesinuhaa oli joka neljännellä. Silmäoireita oli yli 40 prosentilla. Rasituksessa ilmaantuvaa ahdistusta oli joka viidennellä vastaajalla. Ärtyneisyys, unihäiriöt ja keskittymisvaikeudet olivat tavallisimmat neurologiset oireet.

Käsien iho-oireet olivat erittäin yleisiä, niistä kertoi joka toinen vastaaja. Kasvojen iho-oireita oli joka viidennellä. Kuumeettomia hengitystietulehduksia oli tavanomaista enemmän ja niitä oli ollut myös toistuvasti. Poskiontelotulehduksia ja kurkunpääntulehduksia oli kaksi kertaa tavallista enemmän. Puolet vastanneista oli käynyt infektiosairauksien vuoksi lääkärin vastaanotolla, mikä on enemmän kuin aikuisilla keskimäärin. Työstä poissaoloja oli infektioiden vuoksi selvästi enemmän kuin aikuisilla yleensä. Poissaolot olivat pääasiassa lyhytkestoisia. Runsaista poissaoloista huolimatta kaksi kolmannesta kaikista vastanneista oli ollut sairaana työssä ainakin joskus. Astmaa oli suunnilleen tavanomainen määrä, samoin allergista nuhaa. Nivelrikkoa oli tavallista enemmän, myös kilpirauhassairauksia oli odotusarvoa enemmän. Joka neljäs vastaaja ilmoitti olevansa terve.

Joitain tiloja vältellään

Vastaajista lähes 60 prosenttia katsoi altistuneensa huonolaatuiselle sisäilmalle. Noin 40 prosenttia katsoi altistuneensa itse työstä johtuville haitoille. Ylivoimaisesti tärkein sisäilmahaitta oli sisäilman tunkkaisuus, pölyisyys ja riittämättömältä tuntuva ilmanvaihto. Homeen tai viemärin hajua raportoi joka viides vastaaja. Joillakin vastaajilla oireilua aiheuttavat myös ulkoilman epäpuhtaudet, kuten katupöly ja muu rakennettu ympäristö kuin työpaikka. Joillakin on oireita myös hajusteista ja kemikaaleista.

Joka neljäs vastaaja kertoi työtiloissaan olevan kosteusvaurion merkkejä. 40 prosenttia oli nähnyt niitä muualla. Noin joka neljäs oli välttänyt oleskelua tietyssä työtilassa viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vastaajilta kysyttiin, mitä tiloja välttäisi jos mahdollista. Tällaisiksi paikoiksi listattiin sivusiipi, jossa on musiikki- ja kuvisluokka, fysiikan varasto, luokat nro 19, 21, 22, 24, atk-luokka, perusopetussiiven luokkia, lukiosiiven alakertaa sekä Myllyharjun koulun yläkäytävän luokkatiloja.

Liikunnanopettajan työtilat kellarissa ja kellari yleisimminkin oli vältettävien listalla ajoittaisen viemärin hajun ja tunkkaisuuden sekä silmäoireiden vuoksi. Lisäksi vältellään peruskoulun yläkäytävää, monia koulun luokkia, kokoustiloja sekä peruskoulun vanhaa siipeä. Kukaan henkilökunnasta ei kuitenkaan ole korjausten tai muista syistä joutunut siirtymään toisiin tiloihin.

Työssä viihdytään

Tiloissa jo tehdyistä korjauksista noin joka neljäs kokee olleen hiukan apua. Noin 40 prosenttia katsoo, ettei tilanne ole muuttunut. Työssä viihtyminen on koulussa hyvällä tasolla. Työ koetaan useimmiten kiinnostavaksi ja innostavaksi, mikä on opetushenkilökunnalle tyypillistä. Työtä koetaan olevan joskus liian paljon. Vaikutusmahdollisuudet koetaan kohtuullisen hyviksi ja vertaistuki erinomaiseksi.

Kukaan vastaajista ei kokenut terveydentilaansa huonoksi, valtaosa kokee terveydentilansa hyväksi. Tyydyttäväksi terveydentilansa ilmoittaa joka neljäs. Stressitaso on kyselyn mukaan tavanomaisella tasolla. Valtaosalla vastaajista stressiä aiheuttavia tekijöitä oli sekä työssä että muualla. Yksinomaan työhön ja työoloihin liittyvää stressiä koko vajaa 30 prosenttia vastaajista.

Vastaajista 43 prosentilla on kotieläimiä. Vajaa viidennes alistuu vapaa-aikanaan orgaaniselle pölylle puutarhatyössä tai kompostin käsittelyn yhteydessä tai muuten harrastusten parissa. Kahdella vastaajalla on ollut kodissaan aikaisemmin kosteusvaurio tai muu sisäilmaongelma. Kotien vauriot on korjattu. Tupakoivia on noin 10 prosenttia vastanneista. Muiden tupakansavulle altistutaan harvoin. (AuH)

Loviisan Sanomien Facebook-sivuilla käydään vilkasta keskustelua aiheesta

- Uusi koulu on suunniteltu vanhan Myllyharjun koulun kylkeen; niitä yhdistää mm. pitkä käytävä. Samoin vanhaan Myllikseen on suunniteilla hissi. Tuolloin kyllä kesksuteltiin jo siitä, onko Mylliksen rakennus kunnossa, koska jo tuolloin jotkut opettajista/oppilaista oireili.Tätä ei kuitenkaan otettu lukuun (kerrottiin, että kaik ok) Joten jos Mylliksen tilanne on ylittänyt ns. kriittisen pisteen, niin kyllähän tällöin suunnitelmien pitäisi mennä uusiksi. (Sonja Ilvetsalo-Koskinen) - Kyllä koulut ja terveydenhuolto on sellaisia asioita, että ne hoidetaan kuntoon, tulee rahoitus sitten mistä hyvänsä. Näissä ei yksinkertaisesti voi säästää enää tai funtsata millä rahoitetaan! (Veli-Matti Mettinen) - Nythän ei tarvitse enää kilpailuttaa lisää. Rakentaa vaan uusilla piirroksilla. Purkaa myös myllis ja lisätä ruotsinkielinen koulurakennus samaan paikkaan. Yhdistetty koulu ja miljoonasäästöt. (Bengt Kvick) - Högistä ei pureta sen vuoksi, että tilalle saadaan pienempi, isoissa tiloissa on kiva opiskella, vaik on homeessa. Nyt kylmästi Högis, Myllis ja Gene yhden katon alle, johon kunnon liikuntahalli. Mylliksen tilalle päiväkoti(uudisrakennus). Eli siinä s-kielisten pikkuisten keskittymä, muut johonkin. (Janne Lepola)

- totta, ja toivoisin , että joku ottaisi myös koskenkylänkoulun asian vakavasti viedäkseen eteenpäin. (Nina Sysmäläinen)

- Ja se että ei oo rahaa laittaa kuntoon johtuu..? Mä todella toivon nyt sitä että tehdyistä päätöksistä aletaan myös kantamaan vastuu luottamushenkilöiden osalta ikuisen työntekijöiden ja viranhaltijoiden mollaamisen sijaan. Armi Lindell)

- On kuulkaa oikein kiva näitä luettuaan odottaa syksyä ja sitä kun se astmaatikko lapsi, joka parakkeihin siirtymisen jälkeen on pärjännyt ilman lääkitystä, siirtyy Myllyharjun puolelle Sainkin jo vinkin pitää linja auki lääkäriin heti koulun alettua... Kuinka kauan vielä jatketaan leikkimistä ihmisten terveydellä? (Mari Ståhls)

- Högiksessäkin on korjaustarvetta.. (Erika Kähärä)

- Tässä vaiheessa ei ole tietoa tilanteen vakavuuden tarkasta asteesta, ainakaan minulla. Kosteusvahinkoja on koululla ollut ennekin ja niitä on myös korjailtu. Osia koulun tiloista ollut poissa käytöstä niiden aiheuttamien oireiden vuoksi. Nyt taas uusiakin kosteusvaurioita työn alla, käsittääkseni jopa samoissa kohteissa joita on aiemminkin korjailtu. Kosteusvaurioiden jälkiä on näkyvissä silmämääräisestikin, samoin homeeksi tulkittua kasvustoa löytynyt ainakin yksittäisestä kohteesta. Ihmisten oireilu joka tapauksessa niin rajua/laajaa, että korjaustoimenpiteiden aloittamista ei voine lykätä uuden koulun valmistumisen jälkeiseen aikaan. Täytyyköhän oppilaat lähettää Porvooseen kouluun, kun kaupunginhallitus ei halua lainaakaan otettavan investointeihin, eikä kai korjausinvestointeihinkaan. (Vesa Peltoluhta)

- Lisäksi on hyvä muistaa, että moni Myllyharjun tuleva ysi ehti jo olla viisi vuotta Länsiharjun koulussa. Jos he ovat ensi lukuvuodenkin Myllyharjun tiloissa, heillä on peruskoulun päättyessä takanaan kahdeksan vuotta kosteusvaurio-sisäilmaongelma-rakennuksessa, välissä vain yksi vuosi parakeissa...(Anne Suolanen)

- Näillä kun mennään, eikä investoida tulevaisuuteen, niin turha tänne on myöskään haaveilla lisää uusia veronmaksajia = lapsiperheitä. (Ismo Orava)

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI