|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Laitostapahtumien kasvuun syytä reagoida
17.05.2013Loviisan ydinvoimalaitoksen turvallisuus viime vuoden aikana oli puheenaiheena eilisiltana Loviisassa pidetyssä yleisötilaisuudessa. Vieraina oli kolme Säteilyturvakeskuksen (STUK) asiantuntijaa, joiden viesti oli, ettei laitoksella vuonna 2012 tapahtunut ympäristön tai ihmisten turvallisuuden kannalta mitään merkittävää. Niin sanottuja laitostapahtumia oli kuitenkin huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Vaikka ne eivät olleet vakavia, on määrän kasvuun syytä reagoida.

STUKin ydinvoimalaitosten valvonta -osaston johtaja Petteri Tiippana totesi Loviisan voimalaitoksen käyttötoiminnan olleen viime vuonna pääosin suunnitelmallista. Niin sanottuja tapahtumia oli kuitenkin kymmenen, kun niitä yleensä on viisi tai sitä vähemmän.
–Tapahtumia oli erityisesti vuosihuollon yhteydessä viime syksynä. Ne osoittivat puutteita laitoksen käyttötoiminnassa ja menettelyissä, mainitsi Tiippana.
Vaikka tapahtumat eivät olleetkaan vakavia, on laitoksen Tiippanan mielestä reagoitava määrän kasvuun. Kasvun taustalla olevien syiden selvittäminen onkin parhaillaan käynnissä ja STUK saa pian niistä raportin.
Muutoin vuosihuollot toteutuivat Tiippanan mukaan suunnitellusti ja turvallisesti.
Laitoksella on meneillään useita toimia, joilla turvallisuutta pyritään parantamaan edelleen. Osa niistä juontuu Fukushiman onnettomuudesta.
Listalla on mm. hankkia merivedestä riippumaton tapa jäähdyttää reaktoria ja polttoainealtaita rakentamalla niin sanotut jäähdytystornit.
–Laitoksen tulvasuojauksen parantamista koskevat selvitykset on osin tehty ja parannustoimet alkaneet. Myös polttoainealtaita ja palosammutusjärjestelmiä koskevia maanjäristysanalyysejä on tehty, mainitsi Tiippana.
Esille on nostettu myös laitoksen selviytyminen ilman ulkopuolista apua. Huomiota kiinnitetään mm. varavoiman polttoaineeseen, siirrettäviin generaattoreihin ja pumppuihin sekä raakaveden riittävyyteen.
Turvallisuuden ja luotettavuuden parantamiseksi tarvitaan Tiippanan mukaan myös järjestelmä- ja laitemuutoksia. Niitä ovat mm. muutokset primääripiirin paineenhallintaan sekä hätäjäähdysjärjestelmien huonetilojen ilmajäähdytyksen parantaminen. Pääkiertopumppuun tarvitaan tiivistemuutos primääripiirin aktivoitumistuotteiden määrän pienentämiseksi. Myös merivesijärjestelmien putkistoja on uusittava.

Viime vuonna analysointiin 300 näytettä

STUK:n ympäristön säteilyvalvontaosaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen muistutti, että voimalaitoksen ympäristön säteilytasoa valvotaan koko ajan. Maa- ja vesiympäristöstä otetaan vuosittain satoja näytteitä. Näytteitä kerätään mm. ilmapölystä, elintarvikkeista, kaloista, levästä ja pohjasedimentistä.
Viime vuonna Loviisan voimalaitoksen ympäristöstä kerättiin ja analysoitiin noin 300 näytettä. Myös ulkoista taustasäteilyä ja ympäristön asukkaiden radioaktiivisuutta mitattiin säännöllisesti. –Ilmanäytteissä kahdessa oli koboltin radioaktiivisia isotooppeja. Laskeumanäytteistä kolmessa oli merkkejä koboltin, mangaanin ja hopean radioaktiivisista isotoopeista. Muissa maaympäristöstä kerätyissä näytteissä elintarvikkeet mukaan lukien ei havaittu voimalaitoksen ilmapäästöistä peräisin olevia radioaktiivisia aineita, mainitsi Ikäheimonen.

Merikasveissa koko kirjo radioaktiivisia aineita

Meriympäristöstä sen sijaan löydetään usein pieniä määriä voimalaitoksen vesipäästöistä peräisin olevia aineita. Viime vuonna merikasveissa, jotka keräävät tehokkaasti radioaktiivisia aineita, näkyi niitä lähes koko kirjo.
–Pohjaeläimissä ja pohjaan laskeutuvassa materiaalissa on useimmiten koboltin ja hopean radioaktiivisia isotooppeja. Merivesinäytteissä näkyvät tritium-päästöt vähän kohonneina määrinä. Kalanäytteissä ei voimalaitokselta peräisin olevaa radioaktiivisuutta havaittu, selvitti Ikäheimonen.
Merivesinäytteitä otetaan viidessä kohdassa voimalaitoksen läheisyydessä. Ensimmäinen paikka on purkuaukon luona ja seuraava Hästholmsfjärdenillä. Niissä pitoisuudet ovat korkeimmat.
–Kauempana ne laimenevat, sanoi Ikäheimonen. Hän jatkoi, että Loviisan voimalaitoksen jätevedenpuhdistuslaitoksen lietteeseen kertyy pesu- ja puhdistusvesien mukana samoja päästöistä peräisin olevia radioaktiivisia aineita.
–Myös Vårdön jätevedenpuhdistamon lietteessä näkyi merkkejä voimalaitokselta peräisin olevista aineista. Siellä havaittiin myös sairaalahoidosta peräisin olevia radioaktiivisia aineita.
Ikäheimosen mukaan kaikki päästöistä peräisin olevat radioaktiivisten aineiden määrät olivat niin pieniä, ettei niillä ole terveydellisiä vaikutuksia. Ne pystytäänkin havaitsemaan vain erittäin tarkoilla laboratoriomittauksilla.
–Päästöjen perusteella laskettu teoreettinen säteilyannos ympäristön eniten altistuneelle yksilölle oli noin 0,07 mikrosievertiä vuodessa eli alle 0,1 prosenttia asetetusta rajasta. Keskimäärin suomalainen ihminen saa vastaavanlaisen säteilyannoksen luonnon ja avaruuden säteilylähteistä noin 20 minuutissa. Vastaavasti huoneilman radonista aiheutuu suomalaiselle keskimäärin 2000 mikrosievertin säteilyannos vuodessa, vertasi Ikäheimonen.

Uusi huoltojätetila käyttöön tänä vuonna

Ydinjätteiden ja ydinmateriaalin valvonta -osaston johtaja Risto Paltemaa puhui mm. Loviisan voimalaitosjätteen loppusijoituksesta. Loviisan voimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisten jätteiden käsittelyssä on tehty parannuksia. Huoltojätetila 3 valmistui Loviisaan viime vuonna ja siellä on tarkoitus välivarastoida ja lajitella matala-aktiivisia ydinvoimalaitoksen vuosihuoltojen aikana syntyneitä huoltojätteitä.
–Tilan käyttöönotto on odotettavissa tänä vuonna. Myös nestemäisten jätteiden kiinteytys edistyy, kun voimalaitokselle valmistuu ensi vuonna kiinteytyslaitos nestemäisille jätteille. Kiinteytetty jäte loppusijoitaan jäteluolaan sille tarkoitettuun tilaan.
Paltemaa jatkoi, että käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus etenee aikataulussa.
–Posiva jätti rakentamislupahakemuksen viime vuoden lopussa ja loppusijoitustoiminta on mahdollista aloittaa noin vuonna 2022. Ydinvoimalaitoksen turvallisuusillan järjesti Loviisan kaupunki yhdessä STUKin kanssa. Paikalle saapui viisi aiheesta kiinnostunutta. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI