|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Keskusta etsii uutta ekologista lokeroaan
17.05.2013Loviisan kaupunginvaltuuston poliittisia ryhmiä käsittelevässä sarjassa on vuorossa Keskusta. Sillä on kaupunginvaltuustossa yksi edustaja.

Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston voimaryhmä Keskusta kärsi Loviisan seudun kuntaliitoksesta pahimmin. Nyt puolueella on Loviisan kaupunginvaltuustossa vain yksi edustaja. Samassa yhden valtuutetun kastissa sinnittelevät ainoastaan kristillisdemokraatit.
Loviisan valtuuston keskustalaiset pitivät edellisessä valtuustossa usein esillä uuden kaupungin itäisimmän osan asioita. Puheenvuorot olivat ja ovat kuitenkin olleet harvassa ja viime valtuustossa ryhmä tuntui jopa kokoaan vaitonaisemmalta. Kipinä ja into hoitaa luottamustehtävää uudessa Loviisassa oli kadoksissa.
Keskustalaisen Matti Vanhasen hallituksen politiikka paras-hankkeineen taisi sysätä liikkeelle Keskustaa äänestäneiden passivoitumisen. Keskustalainen ministeri veti hanketta ja kun vielä Vanhanenkin kävi Ruotsinkylän maanmiestalolla hehkuttamassa kuntaliitosten järkevyyttä, paikalliselta keskustaväeltä taisivat kaikota äänestäjät alta.
Ruotsinpyhtäällä Keskusta oli yksi kolmesta “suuresta”. Sdp oli ryhmistä suurin, mutta sen jälkeen tulivat Rkp ja Keskusta tasaväkisinä. Valtuuston kokouksia työkseen vuosia seuranneet muistelevat, että meno oli sopuisaa.
–Sellainen kuva on jäänyt, että Loviisan seudun pienissä kunnissa politiikka oli erilaista, Ruotsinpyhtään viimeinen kunnanjohtaja Risto Nieminen muistelee.

Vahvat kylät

Ruotsinpyhtäällä kunnallispolitiikan teko oli Risto Niemisen mukaan enemmänkin kyläpolitiikkaa. Asiat päätettiin demokratian pelisääntöjen mukaan enemmistön voimin.
–Sen jälkeen ei jurnutettu eikä päätöksiä avattu uudelleen. Kun päätökset oli tehty, oli kunnia-asia pitää niistä kiinni, Nieminen sanoo hieman kaihoa äänessään.
Puolueryhmien sijasta valtuutetut vetivät “kotiinpäin” eli pitivät omien kyläkeskustensa puolta. Vahvimmat kyläpuolueet löytyivät Ruukista ja Tesjoelta.
Kyläpuolueet kilpailivat Niemisen mukaan varsinkin silloin, kun oli jotain jaettavaa. Kun ajat heikkenivät, kisa siirtyi puolustustaisteluksi.
Keskustan vahvat alueet kyläkartalla löytyivät vanhan kunnan pohjoisosista. Koko ajan kasvanut Tesjoki ympäristöineen ei enää ollut puolueen vahvaa aluetta.
–Uusi Loviisa muutti tilanteen aika rajusti.
Takana oli kova vääntö itse kuntaliitoksesta. Ruotsinpyhtäällä siitä jouduttiin äänestämään kahdesti, kun ensimmäisessä valtuuston äänestyksessä valtuuston puheenjohtajan Asko Vilamaan ääni ratkaisi: Loviisalle sanottiin täpärästi ei. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva heitti bensaa liekkeihin kommentoimalla Ruotsinpyhtään olevan neliapilan heikoin lenkki. Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa katosi julkisuuden tavoittamattomiin. Kun hänet lopulta saatiin kommentoimaan tilannetta, hän selitti, että työtkin pitää tehdä.
Ruotsinpyhtääläiset epäröivät viime hetkillä, sillä kaikki valtuutetut eivät luottaneet lupaukseen, jonka mukaan alueen asukkaat saisivat suunnata Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan myös fuusion jälkeen.
Koska Lapinjärvi oli sanonut fuusiolle ei, Ruotsinpyhtään rukkaset olisivat kaataneet koko fuusion. Niinpä äänestettiin joulun alla uudelleen. Silloin saatiin vihdoin toivottu tulos – Ruotsinpyhtään valtuusto kääntyi fuusion kannalle.

Loviisa hämmensi

–Ilmeisesti tämä hengen muutos Loviisassa on ollut hyvin hämmentävä kokemus, Nieminen summaa.
Sitä se oli niin Loviisan kehitysjohtajaksi siirtyneelle Niemiselle kuin vanhan Ruotsinpyhtään poliitikoillekin.
–Muutosta on katsottu huuli pyöreänä, Nieminen kuvailee.
Keskustan Ruotsinpyhtään alueelta tulleille valtuutetuille loviisalainen tapa tehdä kunnallispolitiikkaa on ollut pysäyttävä kokemus. Valtuutettujen vaitonaisuus saattaa kertoa kulttuurisokista tai uskonpuutteesta. Uutta Loviisaa ei koeta oikein omaksi.
Niemisen mielestä Loviisassa ei pysytä tehtyjen päätösten takana. Tämä henki on siirtynyt uuteen, aiempaa laajempaan kaupunkiin.
Myös kaupungin valtuuston suuri koko, jonka tarkoituksena oli parantaa reuna-alueiden edustusta, osoittautui Niemisen mielestä virheeksi.
–Iso valtuusto ei ole oikein toiminut, se oli virhe. 59 jäsenen valtuusto toimii myös liian pitkään.
Valtuuston paikkamäärä on kaupungin asukasmäärään, suhteutettuna ylisuuri aina vuoden 2016 loppuun. Vertailun vuoksi: Porvoon kaupunginvaltuustossa on 51 edustajaa. Loviisassa oli huhtikuun lopussa 15 516 asukasta, Porvoossa viime vuonna runsaat 49 028.

Kohti huipennusta?

Ovatko oudot toimintatavat saaneet keskustalaisten innon hiipumaan? Niemisen mielestä syynä puolueen matalaan profiiliin voi löytyä myös siitä, että aktiivisuudella on taipumusta kasaantua. Poliittisesti aktiiviset ovat monessa mukana.
Aiemmin Keskustan piiritasolla aktiivisesti toiminut loviisalainen yliopistomies, Helsingin yliopiston yleisen historian dosentti Erkki Teräväinen etsii syytä valtakunnanpolitiikasta.
–Mitä valtakunnan tasolla tapahtui Keskustalle, heijastuu myös paikallistasolle.
Puolueen meno kävi kuoppaiseksi Matti Vanhasen pääministerikauden lopulla ja Mari Kiviniemen lyhyeksi jääneellä pääministerikaudella.
–Oli myös haja-asutusalueiden viemäröintikysymys, joka aiheutti närää. Ja osaltaan kuntakysymys.
–Keskustan tila oli hajaantunut juuri ennen vaaleja. Paikallistasolla ei puolestaan kyetty vastaamaan niihin haasteisiin, jotka olisi pitänyt hoitaa.
Nyt tilanne on Teräväisen mukaan aivan toinen. Keskustaväki on innostunut uudesta puheenjohtajastaan Juha Sipilästä. Rauhallinen, yrityselämässä kannuksensa ansainnut mies ei ole onnistunut herättämään aggressioita. Politiikassa puree äänestäjiin juuri tällä hetkellä – epäpoliittisuus. Sipilä on uusi, tuore kasvo. Eikä luurankojakaan ole hänen kaapistaan paljastunut. Hienosti hän siivosi orastavan skandaalin kuntavaalien jälkeen, kun vaalityöntekijöiden saama etelänmatka paljastui. Sipilä kokosi matkarahat jälkikäteen.
Sipilän saama huomio on Teräväisen mielestä erittäin huomiota herättävää.
–Positiivinen huomio on haaste hyödyntää. Kaikille ryhmille, jotka eivät ole kunnissa johtavassa asemassa, tällainen vetoapu on erittäin merkittävä. On suuri haaste kyetä ottamaan positiivinen energia irti ja vaihtoehdot esiin.
Aristotelinen draaman kaari toimii Teräväisen mukaan yhä, vaikka nyky-yhteiskunnassa yhtenäistä juonta ei välttämättä enää synny. Aikaa myöten poliitikkojen hyvät työt unohtuvat ja äänestäjiä alkaa kyllästyttää. Sekin on tuttua jo antiikin ajoista. Kuten myös se, että valta sokaisee. Poliitikot urautuvat ja arki unohtuu.
–Nousu ja tuho vaihtelevat.
Keskusta on ainakin valtakunnantasolla nousujohteisessa juonen kehittelyssä. Käänne ja kliimaksi ovat vielä edessä. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI