|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


“Parhaat asiat tehdään sydämellä”
14.05.2013Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma järjestetään elokuussa yhdeksättä kertaa. Valtakunnallisilla perinne- ja korjausrakentamisen päivillä 24.-25.8. teemana on uuden ja vanhan kohtaaminen. Persoonallisella ja vaikuttavalla tavalla uusi kohtaa vanhan Vackerbackassa Suolatorin laidalla. Kahtena aiempana vuonna kävijät ovat siunailleet talon erittäin huonoa kuntoa ja ihmetelleet, mitä tästä voidaan saada aikaan. Kun osa hirsistä oli siinä kunnossa että ne voitiin lapioida pois, voi vain kuvitella millainen urakka on ollut ja on edelleen.

Kahden vuoden remontin jälkeen Tina ja Juha Karvonen lapsineen ovat päässeet muuttamaan toiseen siipeen. Nyt, kun talossa voi asua, elämiseen on tullut uusi rytmi ja mahdollisuus viettää enemmän aikaa lastenkin kanssa. Tina nauraa, että hän ei voi asua ruman keskellä, joten koti on kaunis ja mietitty, vaikka remontti on kesken näissäkin tiloissa.
- Yksityiskohtia on oltava aina, hän mainitsee.
Kunnostettu osa on yhtä aikaa kodikas ja tyylikäs. Modernit valaisimet ja huonekalut istuvat kauniisti hirsiseiniin, ajan patinoimaan liesinurkkaukseen ja puulattioihin. Tilassa on runsaasti yllättäviä, hauskojakin yksityiskohtia, koti ei aukea yhdellä silmäyksellä. Vaikka kunnostus jatkuu tiiviisti, on mukana uudenlainen rauha kun tämä puoli saatiin asumiskuntoon.
Karvosilla oli jo unelmakoti toisaalla Loviisassa, tuo rintamamiestalo oli juuri sellainen kuin piti ja sitten iski tämä. Pari hymyilee olleen tärkeää, että vinksahtaminen tuli molemmilla yhtäaikaa ja samaan kohteeseen.
Muuton jälkeen Vackerbacka ei kuitenkaan ihan heti tuntunut kodilta.
- Nuorin lapsi kysyi, että koska mennään kotiin ja itse mietin yhtenä yönä herätessäni, oliko tässä mitään järkeä, mutta nyt tämä tuntuu jo kodilta. Kertaakaan ei ole silti kaduttanut, parhaat asiat tehdään sydämellä, Tina muistuttaa.
Uusi kohtaa vanhan - teeman mukaisesti päivien aikana näytetään miten yli 100-vuotiaissa taloissa asutaan tänään, miten 300 vuotta vanhasta talosta tulee nykyaikaisen perheen koti ja miten uudet ratkaisut istuvat vanhaan rakennukseen.
Totuttuun tapaan päivillä on tarjolla ajankohtaista tietoa. Panu Kaila tähdittää asiantuntijaseminaaria. Kai Andersson kertoo uuden ja vanhan kohtaamisesta konkreettisin loviisalaisesimerkein. Rakennuskonservaattori Kati Lahtinen käy luennossaan läpi sitä, miten uudisrakennuksia koskevien energiavaatimusten ulottaminen vanhoihin rakennuksiin uhkaa tuhota talojen rakenteita ja kulttuurihistoriallisia arvoja.
Antinkylän kartanossa, joka myös Skrapiksena tunnettiin, keskustellaan sunnuntaina asumisen ekologisista vaihtoehdoista ja hyvästä elämästä. Antinkylän kartanon tapahtuman järjestää Loviisa Trio, jonka muodostavat Rita Bergmanin kartanon lisäksi Vackerbacka sekä Keskus-Centralen. Trio järjestää myös mm. jazz-illan.

Muuttuvat talot

Tapahtuman lehdistövastaava Maria Schulgin muistuttaa, että vanhat talot eivät ole koskaan samanlaisia kuin ne olivat edellisillä päivillä.
- Talot muuttavat väriä, laajentuvat tai saavat uusia viihtyisiä lasikuisteja. Vaihtuvat elämäntilanteet vaikuttavat huonejakoihin. Uudet omistajat tuovat mukanansa uudenlaista henkeä. Osassa aiemmin kunnostuksen alaisissa taloissa asutaan jo, joissakin remppa jatkuu edelleen, joissakin se on vasta alkanut, hän luonnehtii.
Isojakin muutoksia viime vuoteen on tapahtunut.
- Muutaman vuoden remontin alla olleet, yli 300 vuotta sitten rakennetut Puutarhakadun pikkuiset kohdemökit ovat laajentuneet aivan uusilla tiloilla, Kappeli on avannut ovensa ja Almin talo on kunnostettu Loviisan taidekeskukseksi, hän listaa.
Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa on myös useita oheistapahtumia, muun muassa lähi- ja luomuruokaan, keräilyyn ja antiikkiin keskittyneitä tapahtumia. Karlskronabulevardin ITU-torille odotetaan tänäkin vuonna noin neljääkymmentä paikallista elintarviketuottajaa ja käsityöläistä.
Samalle viikonlopulle ajoittuvat myös Jokelan vanhan ajan päivät sekä Sibelius-päivät. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI