|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Äärilaita kaappasi keskustelun ja symbolit
10.05.2013Paljon keskustelua aikaan saaneen Äärioikeisto Suomessa -kirjan kolmesta kirjoittajasta kaksi, Li Andersson ja Dan Koivulaakso, kertoivat tutkijoiden radikaaliksi oikeistoksi luonnehtiman ilmiön taustoista ja ilmenemismuodoista Loviisassa torstaina.


Anderssonin ja Koivulaakson ote noudatteli akateemisen tutkimuksen perinteitä. Näkökulma oli kriittinen, eli tutkijat näkevät äärioikeistolaiset liikkeet poliittisesti haitallisina.
Kirjasta järjestetty keskustelutilaisuus nousi tammikuun lopulla uutiseksi, kun keskustelupaikan, kirjaston, ulkopuolella tapahtui puukotus. Sen tekijät on yhdistetty äärioikeistolaiseen järjestöön. Loviisassa tilaisuus sujui häiriöttä. Järjestäjät olivat kuitenkin varmuuden vuoksi hankkineet paikalle yhden järjestysmiehen.
Alustuksen perusteella Ranskassa muovatun mielenmuokkauksen tavoitteet ovat Suomessa onnistuneet. Suomen yhteiskuntarauhaa radikaalin oikeiston eteneminen ei Koivulaakson ja Anderssonin mukaan uhkaa, mutta hankaluuksia se on aiheuttanut: tietyistä asioista on nykyisin vaikea keskustella uhkausten pelossa. Esimerkiksi osa tutkijoista ei halua julkisuudessa käsitellä maahanmuuttokysymyksiä eikä rasismia.
Li Andersson on kokenut järkevän dialogin hankaluudet. Hän kertoi esimerkin, jossa avauspuheenvuoro oli kuulunut: sinähän olet se kommarivittu.
Tämän hienostuneen retorisen avauksen tehnyt mieshenkilö piti Suomen suurimpana ongelmana pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrää, jota ei kuitenkaan tiennyt. Andersson oli ottanut esiin työttömyysluvut: kumpi on isompi ongelma, pari, kolme sataa tuhatta työtöntä vai vuositasolla pari tuhatta pakolaista.
Vaa´ankielenä tai valtavirtaan vaikuttamalla
Koivulaakson mukaan Suomessa selkeä ilmapiirin muutos politiikassa tapahtui 2010-2011, mutta sitä ennen oli jo pitkään nähtävillä arkikielessä vihapuheeksi kutsutun toiminnan muuttuminen valtavirraksi.
Äärioikeiston ei välttämättä tarvitse saavuttaa valta-asemaa vaaleissa, vaan usein jo vaa´ankieliasema riittää. Esimerkiksi Tanskassa radikaali oikeistopuolue on pystynyt vaikuttamaan yhteiskunnan pelisääntöihin. Usein riittää jo se, että liikkeet pystyvät määrittelemään ne ehdot, joilla keskustelua käydään. Pienen mutta äänekkään ryhmän taktiikkaa käyttää Kreikassa Kultainen aamunkoitto -puolue. Sen kannatus ei ole suuri, mutta ruohonjuuritason toiminnallaan se on pystynyt valtaamaan puolelleen muun muassa ateenalaisia asukasyhdistyksiä. Poliisin piirissä puolueen kannatus on keskivertoväestöä korkeampi. Puolue on myös onnistuneesti kierrättänyt antiikin taiteesta juokseva koira -symbolin natsihenkiseksi tunnusmerkikseen. Unkarissa äärioikeisto on onnistunut muuttamaan yhteiskunnan rakenteita voimakkaimmin.
Tavoitteena kulttuurinen hegemonia
Vaikka äärioikeistolaisilla liikkeillä on sekä yhdistäviä että erottavia piirteitä, ne kaikki luovat Koivulaakson mukaan tilaa suoran toiminnan väkivaltaisille liikkeille.
Koivulaakson mukaan Suomenkin äärioikeiston malli tulee Ranskasta, jossa toisen maailmansodan jälkeen fasismi määriteltiin uudelleen: Hitlerin ja Mussolinin karkeasta nationalismista haluttiin eroon. Rotuopit korvattiin kulttuurisilla uhkakuvilla.
Ranskan radikaali oikeisto otti mallia 1960-1970-lukujen vasemmistosta. Antonio Gramscin, modernin marxilaisuuden tunnetuimman teoreetikon käsite “kulttuurinen hegemonia” kierrätettiin äärioikeiston käyttöön: tavoitteena oli löytää välineet kulttuurisen hegemonian saavuttamiseen poliittisella toiminnalla. Päämääränä oli vaikuttaa sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun että yhteiskunnan rakenteisiin.
Keskusteluun sisältyi muun muassa “monikulttuurisuuden” kritiikki ja käsitys kulttuurien välisestä hierarkiasta, paremmuusjärjestyksestä.
Ranskassa liike kanavoitui Front Nationaliin.
Ranskasta Suomeen
Suomessa kopioitiin Koivulaakson ja Anderssonin mukaan Ranskan malli parikymmentä vuotta myöhemmin. Suomen Sisun tavoitteet ovat kansallismielisen skenen markkinajohtajuus, kärkipaikan valtaaminen keskustelussa niin median kuin muun yhteiskunnan suuntaan sekä maahanmuuttokysymyksen politisoiminen.
Suomen Sisun toiminta siirtyi 2005 Hommafoorumin hoteisiin. Metapolitiikan tavoitteena oli vaikuttaa suoraan ihmisten arvoihin, ennen kuin niistä muokataan poliittisia kysymyksiä. Muun muassa internetiä ryhdyttiin hyödyntämään politiikanteon välineenä.
Koivulaakson ja Anderssonin mukaan sisulaiset seurasivat erityisesti pienpuolueita. Retorisesti aktiivinen vaihe osui parin vuoden päähän. Poliittiselle toiminnalle alustan antoi tutkijoiden mukaan perussuomalaiset. Eri näkemysten mukaan sisulaiset puuttuvat nykyisin ainoastaan vihreiden tai vasemmistoliittolaisten, sekä rkp:n riveistä.
Suomen Sisun keskeiset toimijat ovat Koivulaakson ja Anderssonin mukaan siirtyneet perussuomalaisiin. Sisulaisuus hiljentyi, mutta sai äskettäin uutta pontta, kun heidän puheenjohtajakseen valittiin kansanedustaja Olli Immonen.
Miehet jotka vihaavat naisia
Andersson ja Koivulaakso jakavat äärioikeiston kahteen; fasistisiin ja oikeistopopulistisiin ryhmiin.
Ryhmittymien retoriikkaan kuuluu usein näkemys Euroopan olevan sodassa, islamilaisuuden uhkaamana. Sisäisen uhkan puolestaan muodostaa punavihreä feministien salaliitto.
Suomen Vastarintaliike kytkeytyy puolestaan voimakkaasti antifeminismiin. Vastarintaliikettä he luonnehtivat Suomen keskeisimmäksi uusnatsijärjestöksi.
–Nainen määritellään toisaalta synnytyskoneena, toisaalta kansakunnan puhtaanapitäjänä.
Li Anderssonin mukaan erilaiset uhkakuvat ovatkin toimineet selitysmalleina. Kysymys on myös identiteettipolitiikasta. Perussuomalaisten identiteettipolitiikkaan kuuluu työväenluokan identiteetin rakentaminen, vaikka toisaalta puolue on voimakkaasti ay-liikettä vastaan. Hän näki ps-politiikan lähinnä identiteetin ja imagon rakennuksena, sisällön puuttuessa.
Pois altavastaajan asemasta
Lähes kaksituntisen alustuksen jälkeen käytiin vielä polveileva keskustelu.
Liisa Ryömä totesi tilanteen erikoisuuden: että nyt joudutaan perustelemaan sellaistakin asiaa, että onko oikein kiihottaa vihaan toisia ihmisiä vastaan.
–Että tällaisista asioista joudutaan keskustelemaan.
Barbro Blomfelt kertoi sananvaihdosta, jossa häntä ruotsinkielisenä oli kehotettu muuttamaan pois maasta.
Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala toivoi tehokasta vasta-argumentaatiota. Nyt eri mieltä olevat pysyttelevät hiljaa.
–Suvaitsevaiset ovat hiljaa. Pitäisi olla aktiivisempi netissä. Paavo Siipolan mielestä vihapuhekanavien perustamisella on ollut vain yksi tavoite, puolueen hankkiminen välikappaleeksi.
Äärioikeistolaisten ajatusten kannattajien kanssa dialogiin pääsemisen yhtenä ongelmana Li Andersson näki sen, että monimutkaisia asioita on välillä vaikea yksinkertaistaa raflaaviksi. Dan Koivulaakso kertoi seuraavansa mielenkiinnolla italialaisen Viisi tähteä -Liikkeen (Beppe Grillo) etenemistä. Liike ei suhtaudu reaktiivisesti äärioikeiston keskustelunvauksiin, vaan pitää keskustelualoitteen itsellään. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI