|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lautakunnat avaamaan päätöksentekoaan?
03.05.2013Kun valtuutettujen tehtävänä on yhä enemmän strategisten linjojen vetäminen, lautakuntien rooli päätöksentekoprosessissa korostuu. Pitäisikö siis lautakuntien työtä avata nykyistä avoimemmaksi?

Juridisesti lautakuntien työskentelyn avaaminen on mahdollista, mutta kovin usein avoimia kokouksia ei edes valtakunnan tasolla pidetä.
Loviisan kaupungin sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Päivi Melamies (kok.) näkee avoimuuden kaksisuuntaisena, toisaalta virkamiesten ja luottamushenkilöiden, toisaalta luottamushenkilöiden ja kuntalaisten välisenä. Hän on valmis lisäämään avoimuutta nykyisestä, mutta ei ilman varauksia.
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Patrik Stenvall (r.) ei usko, että lautakuntien kokousten muuttaminen yleisölle avoimiksi kiinnostaisi kuntalaisia.
–Niin masokisteja loviisalaiset eivät ole.

Juridisesti mahdollista

Juridisesti avointen lautakuntakokousten järjestäminen on mahdollista.
–Jossain on pidetty yksittäisiä avoimia kokouksia, mutta yleensä kokoukset eivät ole avoimia, Loviisan kaupungin hallintojohtaja Christoffer Masar miettii.
Masarin mielestä on hyvä, että päättäjät voivat pohtia asioita keskenään, ilman julkisuuden tuomaa painetta.
–On hyvä, että on olemassa foorumeja, joissa voidaan tehdä tyhmiäkin kysymyksiä. Silloin ei tarvitse vetää roolia mediaan päin eikä mennä populistiselle linjalle.
Lautakunnat voivat myös kutsua ulkopuolisia asiantuntijoita kokouksiinsa.
Käytännössä esimerkiksi lautakunnan puheenjohtaja tai lautakunta voi kutsua asiantuntijoita kuultaviksi. Masarin mukaan asiantuntijoiden antama tieto kuitenkin kulkeutuu päätöksentekoprosessiin esittelijöiden kautta.
Masar huomauttaa, että jos päätöksentekijtä kaipaavat lisätietoa esimerkiksi kilpailutuksesta, kutsun pitää mennä kaikille kilpailutukseen osallistuville. Silloin on järkevämpää järjestää asian tiimoilla iltakoulu.

Luottamus ja avoimuus kulkevat käsi kädessä

Päivi Melamiehen mielestä avoimuus on lautakuntatasolla toteutunut vuodenvaihteessa aloittaneella valtuustokaudella vaihtelevasti.
–Jossain lauta- ja johtokunnissa ollaan hyvinkin avoimia, joissakin todellakaan ei.
Melamies näkee päätöksenteon kannalta merkittävänä, että virkamieskunnan ja luottamushenkilöiden välillä vallitsee luottamus.
–Avoimuus perustuu luottamukseen, joka pitää ansaita. –Silloin kun on luottamus, syntyy avoimuus. Silloin tieto kulkee, syntyy tahtotila ja motivaatio.
Koska nykyiset lautakunnat ovat aloittaneet vuodenvaihteessa, mukana on paljon myös uusia ihmisiä. Käytännöt ovat vasta hakusessa.
–Luottamushenkilöille on tärkeää, että he saavat aivan oikeasti tietoa siitäkin, millaisia “mörköjä” taustalla voi olla. Jos taas virkamiehet ovat hyvin avoimia, niin ovatko luottamushenkilöt ymmärtäneet, että heillä on vaitiolovelvollisuus – jonka taakse ei voi kuitenkaan piiloutua?
Melamies odottaa lautakuntien jäseniltä myös tyylitajua: mistä pitää puhua, ja mitä taas ei voi turuilla ja toreilla kertoilla.
Melamiehen mielestä päätöksentekoprosessissa olevista asioista voidaan tiedottaa kuntalaisille parhaiten järjestämällä kaikille kuntalaisille avoimia keskustelutilaisuuksia. Keskeneräisistä asioista hän ei kuitenkaan lähtisi tiedottamaan, koska pelkää sen mutkistavan tai haittaavan päätöksentekoa.
–Lautakunnissa pitää säilyttää työrauha. Loviisassa on viitisentoista tuhatta mielipidettä. Fakta ja fiktio eivät saa mennä sekaisin.
Päätöksentekijöiden pitää myös saada rauhassa muodostaa kantansa tarpeiden, faktojen, kustannusten ja toiveiden pohjalta, Melamies katsoo.
Sivistyssektorilla tärkeimpiä lähiajan päätöksiä tehdään tulevaisuuden kouluverkon suhteen. Kouluverkkoselvityksestä järjestetäänkin väliaikatiedotusta siinä vaiheessa, kun asia on saanut hahmotuksen työryhmätasolla.

Kiinnostaako kuntalaisia?

Kovin suurta kiinnostusta lautakuntien työhön ei Melamies ole kuntalaisten taholta pannut merkille. Vähäisen palautteen perusteella on vaikea arvioida, eivätkö lautakunnissa tehtävät ratkaisut kiinnosta, onko kuntalaisten mielestä kaikki niinkuin olla pitää vai kokevatko kuntalaiset, ettei yhteydenotoilla ole vaikutusta. Melamiehen mukaan esimerkiksi suomalaisen koulukeskuksen valmistumisaikataulusta on tullut yksi tiedustelu. Eniten kiinnostusta kuntalaiset tuntuvat nyt tuntevan kirkon penkkien pyllykuvioita kohtaan – joista ei päätä kaupunki lautakuntineen vaan seurakuntayhtymä.
Melamies kuulisi asintuntijoina nykyistä useammin ruohonjuuritasoa.
–Esimerkiksi kouluja suunniteltaessa opettajia kuullaan todella vähän. Suunnittelijoiden pitäisi jalkautua, sillä usein tieto jää opettaja-rehtori -linkkiin.
Mikäli asiantuntijoina käytetään konsultteja, kaupungin pitäisi Melamiehen mielestä saada katetta aiheutuville kustannuksille.
–Pitää saada sitten kunnon stara.

Keskustelut voisivat siirtyä muualle

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Patrik Stenvall (r.) kertoo olevansa periaatteessa avoimuuden kannalla kaikissa asioissa.
–Eiköhän esityslistat ja päätökset jo ole netissä ja lehdistöhän seuraa niitä ja kirjoittaa tärkeimmistä. Stenvall muistuttaa, että perusturvalautakunnassa käsitellään joskus arkaluonteisia ja salassa pidettäviä asioita, joihin täysi avoimuus ei sovellu.
–Jos lautakunnan kokous tulisi suorana netissä, niin epämuodolliset, siis varsinaiset keskustelut käytäisiin kuitenkin jossain muualla julkisuuden tavoittamattomissa.
Stenvall ei myöskään usko, että lautakuntien arki kovasti edes kuntalaisia kiinnostaisi.
–Mun on kyllä vaikea uskoa, että ihmiset jaksaisivat tulla arki-iltaisin seuraamaan lautakunnan kokouksia. Niin masokistisia loviisalaiset eivät ole. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI