|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hotelli täynnä miehekästä rohkeutta ja tekemisen riemua
30.04.2013Lauantai-iltapäivä. Zilton. Huhtikuu 2013. Jonoja aulassa. Loppuunmyyty ilta. On viimeinen kerta, kun rakennuksen kerroksissa nähdään jotain ainutlaatuista. Hotellirakennus täyttyy tunnin ajaksi yleisöstä ja Loviisa Open Dance Companyn miestanssijoista. Teos käsittelee miehiä ja häpeää.

Ohjelmalehtinen pyytää katsojaa heittäytymään mukaan. Lupaan mielessäni tehdä sen. Itselleni nykytanssi on taidemuotona vieras.
Lippujono purkautuu pystybaariin pikkuhiljaa. Esiintyjät kiertelevät yleisön joukossa ja tervehtivät tuttuja. Tuottaja Noora Lintukangas jatkaa punaisten tikettien jakamista aulassa.
Baarin puolella tunnelma on odottava. Juomat tekevät kauppansa. Olut hölskyy laseissa ja puheensorina täyttää tilan.
Osa naisista on pukeutunut pikkumustiin ja korkokenkiin. Aivan kuin he olisivat väärässä miljöössä istuessaan pubissa. Kontrasti on valtava.
Jokainen paikallaolija on kuullut jotain Häpeän rajat -nykytanssiesityksestä. Minä myös. On kehuttu...paljon. Se on vaikuttava. Se on kasvanut ilmiöksi, sanotaan.

Kaiken alku on katutaso

Yleisön odotus on ohi. Tanssiteos etenee alakerran pystybaarista neljännen kerroksen discoon. Kaikki käynnistyy katutasossa baaritiskin edustalla.
Tanssijat tervehtivät toisiaan, kädet läpsähtelevät, niin kuin lauantai-iltaisin maamme juottoloissa on tapana. Kaikki ovat kavereita. Nyt vain asiat ilmaistaan tanssien.
Liikkeen joukosta kuuluu vaimeaa puhetta, joka hukkuu musiikin rytmin alle. Puhe ei ole oleellista.
Tanssi siirtyy biljardipöydän viereen ja lattialle. Liikehdintä näyttää samaan aikaan viehkeältä ja kömpelöltä. Siinä on jotain rosoista ja samalla söpöä.
Nuorimies ilmestyy biljardipöydän viereen. Nojaa matalaan väliseinään, kunnes räjähtää nauruun, vakavoituu ja ottaa tilan haltuun. Tanssii ilosta tai surusta tai molemmista.
Riehaantuu ja seisoo keskellä lattiaa kuin kotka kädet levällään. On hetken kuolematon. Jyrkkä valaistus tiivistää tanssin draamaa.
Yhtäkkiä nuorukainen säntää pois keskiöstä. Ilmaan jää kysymysmerkkejä. Aplodit täyttävät alakerran.

Intiimihetki toisessa kerroksessa

Katsojista muodostuva ihmiskäärme kiemurtelee tuoppien kanssa portaikossa kohti toista kerrosta.
Oven suussa, kolmanteen kerrokseen johtavien portaiden alapäässä murjottaa alakerrasta tanssin jälkeen kadonnut äkäinen nuorukainen. Pälyilevä katse seuraa jokaista sisään astuvaa.
Peiliseinäinen pubi täyttyy katsojista ja tanssiryhmän miehet sekoittuvat joukkoon. Lavalla musisoi mies ja kitara. Kitaristi katoaa. Musiikki sekä hypnoottinen liike ottavat jälleen vallan.
Pian ryhmä tanssii pöytien keskellä. Olut hölskyy laseista pisaroina myös katsojien päälle. Tunnelma on tiivis. Katsoja on tanssin ytimessä. Juhlat ovat käynnissä ja olemme mukana.
Tanssiryhmän liike keinuu ympäri salia hajaanutaakseen välillä. Yhtäkkiä tanssilattialla kohtaavat keski-ikäinen mies ja aiemmin nähty pelokas nuorukainen. Nuoren miehen paita on veressä.
Onko kohtaamisessa jotain seksuaalista? Onko kyse kaveruudesta vai jostain suuremmasta?
Lihaa syövä heteromies jähmettyy, kun kaksi miestä on lähikontaktissa. Tilanteessa on jotain väärää ja samalla kiehtovaa. Pitäisikö hävetä? Joko häpeän rajat ylittyvät kohdallani? Intiimi kohtaaminen jättää kysymyksiä roikkumaan ilmaan.

Isoja tunteita

Kolmannessa kerroksessa väki ahtautuu pieneen huoneeseen, aulatilaan. Lämpötila nousee nopeasti.
Huoneen seinustan sohvalla istuu kaksi miestä nauttimassa ruskeaa juomaa. Leppoisa hetki muuttuu brutaaliksi ja tunnelma on kuuma. Tanssi lähentelee taistelua. Tunteet ovat hetken pinnassa, kunnes on sovun aika. Kaikki on kuin alussa. Hetki on kuin suomalaismiesten kaveruus pienoiskoossa.
Viereisessä hotellihuoneessa tuskailee vanhempi herrasmies. Yleisö johdatetaan uuteen tilanteeseen.
Mikä vuorokauden aika on kyseessä? Onko alkuilta vai aamu? Laskuhumala vai krapula?
En ole varma. Tunnelma on painostava. Kokonaisuus tehostuu musiikilla. Mies pyörii sängyssä ja imee siivuja kossupullosta. Television lumisade vaihtuu mustavalkoisiksi kuviksi. Ne ovat miehen lapsuudesta. Se saa miehen liikuttumaan, tanssahtelemaan laajoin rauhallisin liikkein. Kohta hän vetää naulakossa olevan farkkutakin päälleen. On aika mennä. – Bileet ovat ylhäällä, joku huutaa.
Ihmismato kiipeää portaita neljännen kerroksen discoon. Hakkaava rytmi ja bassojen voima iskevät naamaa vasten. Tiskin takana biittiä jakaa tiskijukka.
Miesryhmä tanssii vimmaisesti. Värivalot maalaavat kattoa, jonka peileistä osan on ajan hammas syönyt pois. Seinät kuiskailevat tarinoita.
Nuorukainen ilmestyy portaikosta ja otetaan osaksi ryhmää. Samoin käy vanhalle herralle. Joukko jakaantuu kahtia ja yhdistyy. Vauhti kiihtyy, tanssi vie mukanaan ja aika sekä paikka katoaa. Edessä miesjoukko antaa kaikkensa loppuun saakka. Hiki helmeilee tanssijoiden kasvoilla.
Tämän huomaa myös yleisö. Esityksen loputtua aplodeista ei tule loppua. Kokki, opettaja, pari mainosmiestä, pari insinööriä, verhoilija, lukiolainen ja sosiologi voivat olla ylpeitä. Kokemus on vaikuttava.
Yhdeksän miestä, joilla ei ole aiemmin ollut mitään tekemistä nykytanssin kanssa ovat tehneet mahdottomasta mahdollisen ylittämällä häpeilemättä rajansa.
Katutason naulakolla kaksi naista ovat otettuja esityksestä. Samoin minä ja moni muu. (MM)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI