|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valvontakamerat terveyskeskukseen Loviisassa

07.01.2004Valvontakamerat valvovat henkilöstön ja potilaiden turvallisuutta kenties jo muutaman kuukauden kuluttua Loviisan terveyskeskuksessa. Loviisan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä on pyytänyt turvakameroista tarjoukset. Terveysyhtymässä turvakameroiden hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun sen tiloista yritettiin vuosi sitten muutamaan otteeseen varastaa lääkkeitä.


Hoitohenkilöstön turvallisuus otettiin esiin myös juuri alkaneilla lääkäripäivillä. Päivien johtoryhmän puheenjohtaja Heikki Pälve vaati avajaispuheenvuorossaan, että terveydenhuoltoon on säädettävä oma laki turvatarkastuksista. Työnantajalla olisi Pälveen mukaan oltava myös oikeus tutkintapyyntöön ja kanteen ajamiseen esimerkiksi tilanteissa, joissa terveydenhuollon ammattilaista uhataan. Nykyisin kyseessä on aina asianomistajarikos.

Koulutusta ja pippurisumutteita

Terveydenhuollon henkilöstöä on Loviisan seudun terveysyhtymässä pyritty suojaamaan väkivallalta tai sen uhalta erilaisin keinoin: kouluttamalla, työtapoja uudistamalla sekä hankkimalla turvavälineitä. Yksin työskentelevillä on jo jonkin aikaa ollut käytössään pippurisumuttimet.

– Olemme ihan äskettäin pyytäneet tarjouksia terveyskeskukseen hankittavista turvakameroista. Lisäksi meillä on sopimus vartiointiyrityksen kanssa. Vartijat käyvät terveyskeskuksessa öisin ja iltaisin sekä hälytettäessä. Pyrimme lisäksi siihen, että emme työskentele yksin tilanteissa, joihin voi sisältyä riski, kertoo Loviisan terveysjohtaja Marica Saloranta.

Alkuvaiheessa turvakameroita hankitaan ainakin kaksi. Kamerat tulevat näkyville paikoille. Valvontakameran linssin piiriin tulee myös sisäänkäyntiovi, niin että henkilöstö pystyy näkemään ennakkoon sisäänpyrkijän. Kameravalvontaa aiotaan tarpeen mukaan laajentaa.

– Idea on, että kamerapeitto ulottuu alueille, joihin ulkopuolisilla ei ole asiaa.
Saloranta lisää, että vuosi sitten kaikkia terveyskeskuksen ei valvottuja ulko-ovia ryhdyttiin pitämään lukittuna.

– Avoinna on ainoastaan poliklinikan ulko-ovi silloin, kun henkilökunta on paikalla. Muut ovet suljetaan kello 19, vaikka vierailuaika jatkuu sen jälkeenkin. Sisäväliovet poliklinikan ja sairaalan välillä lukitaan myös samaan aikaan, kun poliklinikka suljetaan, Saloranta luettelee.

Talouspäällikkö Paul Lindqvist huomauttaa, että henkilöstön ja potilaiden turvallisuuden lisäksi kameroilla pyritään suojelemaan myös omaisuutta sekä lisäämään tietoturvallisuutta. Terveyskeskuksessa on runsaasti esimerkiksi potilaita koskevia asiakirjoja, jotka eivät saa päätyä vääriin käsiin.
Myös koulutuksella turvallisuutta pyritään lisäämään: huolellisuus ovien lukitsemisessa on myös työtä turvallisuuden hyväksi.

Murtoyritykset lääkevarastoon laukaisivat turvatoimet

Terveysjohtaja Salorannan mukaan terveyskeskuksessa työskentelevät eivät ole tähän mennessä joutuneet turvautumaan pippurisumutteisiin, eikä työntekijöihin ole käyty käsiksi.

–Uhkailua on kyllä ollut. Valitettavasti sen kanssa täytyisi oppia elämään, vaikka uhkailu onkin aika hurja juttu. Pari kertaa meidän lääkevarastoomme on yritetty murtautua. Välittömästi murtoyritysten jälkeen ryhdyimmekin toimenpiteisiin.
Salorannan mukaan uhkailuun turvautuvat asiakkaat, jotka eivät saa tahtoaan heti läpi. Suurtakaan eroa ei ole sillä, onko kyseessä esimerkiksi päihteiden käyttäjä tai ns. selvä. Myös Loviisan kaupungin sosiaalisektorin johdossa toimiva Saloranta sanoo, että sosiaalipuolellakin on ryhdytty kiinnittämään turvallisuuskysymyksiin aiempaa enemmän huomiota.

– Sosiaalityöntekijät ottavat asiakkaita yksin vastaan, mutta turvasysteemit ovat olemassa. Kameravalvontaa heidän työtiloihinsa ei kuitenkaan olla hankkimassa.
–Pyrimme määrätietoisesti myös siihen, että työntekijät eivät mene yksin avaamaan ovea ja ota yksin vastaan asiakkaita, jos suinkin mahdollista.

Salorannan mukaan sosiaalipuolella väkivallan uhka ei ole yhtä ilmeinen kuin terveydenhuollossa.
–Sosiaalipuolella kyse on enemmänkin haistattelusta kuin uhkailusta, Saloranta kiteyttää.

Heikki Pälve: Turvatarkastukset terveydenhuoltoon

Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Heikki Pälve vaatii, että terveydenhuoltoon säädetään oma laki turvatarkastuksista. Työnantajalla pitäisi Pälveen mielestä olla myös oikeus tutkintapyyntöön ja kanteen ajamiseen tilanteissa, joissa terveydenhuollon ammattilaisia uhataan. Nykyisin kyseessä on aina asianomistajarikos.

Pälveen mukaan terveydenhuollon henkilöstöön ja potilaisiin kohdistuva väkivalta ja sen uhka kasvaa. Suomalainen väkivalta liittyy voimakkaasti alkoholismiin, nykyisin yhä enemmän päihteiden sekakäyttöön.
Suomi sijoittuu kansainvälisessä vertailussa korkean väkivaltariskin maihin. Henkirikoksia tehdään noin kolminkertainen määrä verrattuna useimpiin eurooppalaisiin maihin.

Lääkärit kokevat väkivallan uhkaa vähiten työterveyshuollossa, eniten avohuollossa ja mielenterveystoimistoissa. Niissä selvän vaaran kokemisen osuus oli 72 prosenttia. Vain 12 prosenttia ei kokenut uhkaa lainkaan.

Tehyn kolme vuotta tekemässä tutkimuksessa joka kolmas hoitaja oli joskus kokenut työssään fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa, kaksi kolmesta uhkailua, nimittelyä tai arvostelua.
Nykyisen järjestyslain mukaan henkilöön käyvää tarkistamista, kuten ruumiintarkastusta tai metallinpaljastimen käyttöä, ei terveydenhuollossa sallita. Pälveen mukaan monissa terveydenhuollon työpisteissä henkilöön käyvää tarkistamista tarvittaisiin vähintään yhtä paljon kuin tanssipaikoilla tai oikeussaleissa, joissa se on mahdollista.

– Lainmuutos on välttämätön. Se palvelee sekä potilaita että meitä terveydenhuollon henkilöstöä.
Pälveen mukaan esimerkiksi vastaanottotiloja on muutettava, että sekavien potilaiden äkilliset väkivallanteot voidaan välttää.

Pälveen mielestä työnantajalla pitäisi olla oikeus tutkintapyyntöön ja kanteen ajamiseen tilanteissa, joissa terveydenhuollon ammattilaista uhataan.
Pälveen mukaan uhri joutuu vaativaan tehtävään puolustaessaan oikeuttaan häiriöttömään työhön ja yksityiselämään, sillä tutkintapyyntö ja kanteen ajaminen voi provosoida uhkailijaa.
– Lääkärin ja hoitajan työssä asianomistajana voisi olla terveydenhoitojärjestelmä, jota lääkäri tai hoitaja palvelee.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI