|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alakaupungissa alkaa nyt rakennustekninen investointi
16.04.2013Loviisan alakaupungissa alkaa toukokuun alusta rakennustekninen inventointi. Inventoinnin tekee kaksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijaa. Inventoitavat rakennukset ovat Mariankadun ja Kuningattarenkadun varsilla Karlskronabulevardin ja Suolatorin välillä.

Rakennustekninen inventointi on osa Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen kulttuurihistoriallista inventointia, jota Katja Tikka on tehnyt. Nyt alkavassa rakennusteknisessä inventoinnissa tarkastellaan historiallisen alakaupungin rakennustyylejä. Pääsääntöisesti tarkastellaan vanhaa rakennuskantaa, mutta myös alueella oleva uudempi rakennuskanta huomioidaan. Inventoitavalla alueella sijaitsee Loviisan vanhimpia rakennuksia. 1700-luvun kaupunkirakenne on lisäksi säilynyt hyvin. Katja Tikan kulttuurihistoriallisen aineiston keruussa on jo löytynyt Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puheenjohtaja Tero Maksimaisen mukaan poikkeuksellisen hyvin asukastietoja. Kulttuurihistoriallista aineistoa kerätään toiseen maailmansotaan asti, ei sitä tuoreempia.
- Meneillään on kaksi hanketta, jotka liittyvät toisiinsa. Kyse on samoista rakennuksista, mutta näkökulma on eri, selvittää Maksimainen.
Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike on mukana sekä kulttuurihistoriallisessa inventoinnissa että nyt alkavassa rakennusteknisessä inventoinnissa.
Rakennusteknisen inventoinnin tuloksista saadaan tietoa rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja tieto tukee myös maankäytön suunnittelua ja asemakaavan ajantasaistamista.
Loviisan vs. kaupunginarkkitehti Anneli Naukkarinen kertoo ulkopuolisen tahon tekemää rakennusten inventointia tarvittavan myös kesän jälkeen alkavassa Alakaupungin keskustan kaavojen tarkistamisessa. Tällä alueella on kaavoja eri ajoilta, vanhimmat 1960-luvulta. Tuorein laaja kartoitus on tehty 1990-luvun alussa.
- Kaavoitustyö alkaa kesän jälkeen. Siihen palkataan kaavoittaja kolmen vuoden ajaksi, hän kertoo.
Alueen kaavassa on Naukkarisen mielestä tarkistamistarpeita. Etenkin käyttötarkoituksen joustavuutta aiotaan hakea. Nykyinen kaava mahdollistaa yhdelle kolmasosasta rakennusoikeutta muuta kuin asumiskäyttöä. Kaavojen tarkistaminen tällaisella alueella on Naukkarisen luonnehdinnan mukaan tarkkaa työtä. Hän nostaa esiin ensimmäisenä säilyttämis- ja suojeluperiaatteet. Myös mahdollisen täydennysrakentamisen vaihtoehdot otetaan huomioon.
Naukkarinen toteaa, että seikat käydään lävitse tonttikohtaisesti.
- Jokainen on yksilöllinen rakennuspaikka. Osittain ollaan pienillä tonteilla ja tiivisti. Paikkoja täydennysrakentamiselle on, hän sanoo.

Korkeustietoa rakennuksista

Inventoitavat rakennukset vaaitetaan, jolloin saadaan korkeustietoa rakennuksista. Rakennukseen voidaan inventoinnin yhteydessä tarvittaessa sijoittaa vaaitusmerkki, josta rakennuksen mahdollista korkeusaseman muutosta voidaan seurata, jos lähistöllä tehtäisiin esimerkiksi sellaisia rakennustöitä, joiden voi ajatella vaikuttavan oman talon korkeuteen. Inventoitavista rakennuksista kerätään tietolomake, johon merkitään muun muassa rakentamisajankohta ja käytetyt materiaalit. Rakennukset myös kuvataan ulkoapäin.
Insinööriopiskelija ja Insinööritoimisto KyAMK:n toimitusjohtaja Pasi Tikka kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa viikoilla 18 ja 19 valokuvataan ja tehdään korkomittaukset. Toisessa vaiheessa aineiston perusteella tehdään myös opinnäytetyö. Rakennuksista inventoidaan myös niiden kunto ja korjaustarpeet sekä selvitetään restaurointitarpeet.
Rakennusten omistajat saavat kaikki kerättävät tiedot myös omaan käyttöönsä. Inventoitavalla alueella on kolmisenkymmentä rakennusta.
- Mikäli rakennuksen omistajilla on asema- ja rakennuspiirustuksia tai muita rakennusteknisiä dokumentteja, niiden kopiot hyödyttävät inventointityötä, mainitsee Loviisan kaupungin kaavasuunnittelija Suvi Peltola.
Tero Maksimainen kertoo, että Katja Tikan kokoamasta aineistosta sekä rakennusteknisen inventoinnin ensimmäisen vaiheen tiedoista kootaan oma julkaisu, jonka on tarkoitus valmistua ensi talven aikana. Myös myöhemmin valmistuvasta opinnäytetyöstä tehdään julkaisu sen valmistuttua.
Alueen asukkaille jaetaan lähipäivinä rakennusteknistä inventointia koskeva tiedote. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI