|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan talous kiristymässä lähivuosina
05.04.2013Loviisan kaupungin viime vuoden tilinpäätös osoitti plussaa 1,4 miljoonaa euroa. Tämän ja etenkin ensi vuoden jälkeen tilanne on kuitenkin aivan toinen. Viime vuoden tilinpäätöksessä oli mukana viimeinen kuntafuusion porkkanaraha 1,8 miljoonaa euroa. Valtiolta saadaan vielä tänä ja ensi vuonna 1,3 miljoonaa euroa kompensaatiota yhdistyneiden kuntien valtionosuuksista. Sen jälkeen valtio ei enää tue kuntafuusiota vaan ajatus siitä, että isompi yksikkö on tehokkaampi ja taloudellisempi, olisi pitänyt tässä ajassa konkretisoitua.

Loviisan talousjohtaja Kirsi Kettunen toteaa, että tavoitteena oli laatia viime vuoden tilinpäätös niin, että saadaan viivan alle ylijäämäksi sen verran kuin saadaan porkkanarahaa.
- Vuoden 2012 tilinpäätös oli hyvä, mutta seuraavat vuodet tuovat haasteita, hän sanoo.
Investoinnit toteutettiin Loviisassa viime vuonna muuten, mutta suomenkielisen koulurakennuksen rakentamisen aloittaminen viivästyi.
Viime vuoden investoinnit pystyttiin toteuttamaan ilman lainarahaa ja maksettiin myös lainoja pois. Loviisan lainakanta per asukas onkin vielä alhainen, 1056 euroa asukasta kohti. Kettunen kuvailee, että Loviisa on saanut kasvatettua puskuria tulevia vaikeita vuosia varten. Taseessa on ylijäämää kuutisen miljoonaa euroa edellisiltä vuosilta.

Radikaaleja toimia edessä

Kettunen myöntää hyvään tulokseen piilevän sen, että poliittiset päättäjät alkavat miettiä, mitä ylijäämällä voitaisiin saada. Viime vuoden hyvästä tilinpäätöksestä ja taseen ylijäämästä huolimatta olisi valmisteltava radikaalejakin keinoja puuttua Loviisan huomattavan korkeaan kulurakenteeseen. Loviisa käytti viime vuonna palvelujensa järjestämiseen 7119 euroa asukasta kohti. Porvoo käytti viime vuonna 5930 euroa asukasta kohti ja keskimääräisesti Loviisan kokoinen kunta Suomessa 5710 euroa. Nyt on jo nähtävillä, että viime vuoden hyvä tulovirta on ehtymässä.
- Tulot pienenevät, esimerkiksi verotulot tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina olivat huomattavasti pienemmät kuin viime vuonna tähän aikaan. Myös valtio luo uusia haasteita kunnille. Kuluihin on nyt pakko puuttua ja tämä on ollut tiedossakin, mutta ovatko poliitikot ymmärtäneet, mitä asetettu kuluraja tarkoittaa yksittäisille keskuksille, Kettunen miettii.
Kulujen ja tuottojen epäsuhtaan palataan vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa, jossa tarkastellaan tammi-huhtikuun tilannetta ja arvioidaan mitä se tulee tarkoittamaan loppuvuoden osalta.

Kokoon nähden suuri henkilöstömäärä

Loviisan korkeaan kulurakenteeseen yksi syy on kaupungin kokoon nähden suuri henkilöstömäärä. Samankokoiseen kuntaorganisaatioon verrattuna Loviisassa on peräti 200 ihmistä enemmän töissä.
- Kuntaliitos toi pitkän irtisanomissuojan. Loviisassa on myös laaja palveluverkosto. Tämä myös mahdollistaa, sillä Loviisassa on tehostamisvaraa jos tämä osataan hoitaa viisaasti, on mistä ottaa, analysoi Kettunen.
Henkilöstökulut muodostavat 45 prosenttia kaikista kaupungin kuluista. Loviisan kaupungin henkilöstön ikärakenne on korkea, ja eläköitymisten kautta saadaan henkilöstön määrääkin vähennettyä, jos samaan tehtävään ei enää palkattaisi ketään.
- Tämä edellyttää rohkeaa ajattelua ja näkemystä yli sektorirajojen. Kun koulupuolella selvitettiin palveluverkkoa, tuli esiin se, miten vaikeaa on tehdä päätöksiä, mutta kipeitäkin asioita on tehtävä.
Kettunen kertoo että kaupungin toimien tehostamisessa on jo lähdetty liikkeelle. Tavoitteena on, että jo joitain asioita saataisiin vuoden 2014 talousarvioon. Henkilöstön irtisanomisiin tai lomautuksiin ei näillä näkymin oltaisi menossa, vaan väkeä vähennettäisiin luonnollisen poistuman kautta.

Rakenteisiin puututtava

Loviisan, kuten muidenkin kuntien, on käytännössä vaikea löytää todellisia kustannussäästöjä muuta kuin karsimalla palveluja. Loviisan koko budjetista noin puolet menee sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen ja yksin erikoissairaanhoidon osuus on 16 prosenttia budjetista. Ei-lakisääteisiin palveluihin menee suhteellisen pieni osuus, joten esimerkiksi lähikirjaston lakkauttamisen tuomat säästöt tuntuvat kokonaisuuden kannalta hyvinkin pieniltä. Kettunen muistuttaakin, että meneillään olevassa sote-uudistuksessa on kyse merkittävistä asioista.
- Nämä ovat herkkiä asioita, ja jää nähtäväksi, mitä poliittiset päättäjät ovat valmiita kuulemaan. Tilanne edellyttää hyvää yhteistyötä virkamiesten ja päättäjien kesken, hän painottaa.

Sairauspoissaolot kasvoivat

Loviisan kaupungin henkilökunnan sairauspoissaolot kasvoivat viime vuonna 2 400 työpäivällä edellisvuoteen verrattuna. Työntekijää kohti laskettuna sairauspäiviä oli 13,4 per työntekijä. Sairauspoissaolot kasvoivat kaikissa muissa keskuksissa paitsi hallinnossa ja kehittämispalveluissa.
Työpäivissä mitattuna suurin kasvu sairauspoissaoloissa oli perusturvakeskuksessa. Suhteellisesti mitattuna sairauspoissaolot kasvoivat kuitenkin eniten teknisessä keskuksessa. Sairauspoissaolojen lisäys nähdään huolestuttavan korkena. Niitä pyritään vähentämän varhaisen puuttumisen mallin avulla sekä tiivistämällä yhteistyötä työsuojelun ja työterveyshuollon kanssa. Työtyytyväisyyskysely henkilökunnalle tehtiin viimeksi vuonna 2011 ja tehdään seuraavan kerran vuonna 2014.

Auli Henriksson

Loviisassa oli 2012
* 1041 virkaa ja tehtävää
* työntekijöitä 1 192 ja sivuviroissa/-tehtävissä 148
* työntekijöistä 85,5 prosenttia naisia
* henkilökunnan keski-ikä 46 vuotta

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI