|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kameravalvonta ja taksien käyttö nostoapuna lopetettava
03.04.2013Lapinjärven Honkahovin käytännöt vanhusten yöaikaisen hoidon ja turvapalvelujen suhteen eivät kelpaa aluehallintovirastolle. Tarkastuskäynti poiki useita vaatimuksia toiminnan muuttamisesta.

Honkahovin toimintatavoista oli tehty viime joulukuussa kantelu. Kantelija pysyttelee nimettömänä, mutta on Loviisan Sanomien tietojen mukaan loviisalainen, ei lapinjärveläinen henkilö. Kantelijan tekemän kirjelmän mukaan vanhainkodin naapurissa sijaitseva tehostetun palveluasumisen yksikkö ei saa yöaikaista apua vanhainkodista, kun sen yöhoitajien määrää vähennettiin yhteen työntekijään. Edelleen kantelussa todetaan, että taksikuljettajat ovat olleet auttamassa muun muassa housujen jalkaan laitossa asukkaalle vessakäynnin aikana sekä saattamassa asukasta takaisin omaan sänkyyn. Tätä kantelija pitää törkeänä ja epäeettisenä menettelynä.

Kirjoittaja totesi tammikuussa tekemässään lisäyksessä, että tehostetun palveluasumisen yksikön hoitaja vastaa oman yksikkönsä asukkaiden lisäksi myös turvapuhelinhälytyksistä ja vanhainkodin yöhoitajan auttamisesta.
- Turvapuhelinhälytyksen sattuessa tai vanhainkodin yöhoitajan tarvitessa apua, palveluasumisen asukkaat jäävät keskenään. Hoitajan oman sairastapauksen varalle ei ole sovittu henkilöä, kenet voisi kutsua sijaiseksi. Turvapuhelinhälytyksen sattuessa yöhoitaja vie puhelimen vanhainkodille, mutta seuraavaan hälytykseen ei voida vastata, sillä kukaan ei voi mennä paikalle, kun hoitaja on jo mennyt ensimmäiseen hälytykseen, selvittää kantelija.
Jos varsinainen siivooja on sairastunut, on yöhoitaja myös siivonnut. Kirjoittaja mainitsee, että lisäksi lääkkeenjaossa on tapahtunut virheitä.

”Hälytyskäyntejä vähän”

Lapinjärven perusturvalautakunta antoi oman lausuntonsa aville helmikuun lopulla. Kolmesta kahteen yöhoitajaan siirryttiin marraskuusssa 2011. Järjestelmää oli tätä ennen tilapäisesti kokeiltu. Vanhainkodin yöhoitaja ei saa poistua vanhainkodilta, ja tehostetun palveluasumisen yöhoitaja tekee mahdolliset hälytyskäynnit. Hän myös käy kaksi kertaa yössä vanhainkodilla auttamassa asukkaiden kääntämisessä.

Turvapalvelun piiriin kuuluvat vanhainkodin, tehostetun palveluasumisen (Tepa) ja vanhusten vuokrarivitalojen asukkaat sekä kahdeksan kunnassa muualla omissa kodeissaan asuvaa henkilöä.
Hälytyksiä oli vuonna 2011 omassa kodeissa asuvien luokse yövuorojen aikana 22. Näistä 17 oli saman alueen vanhusten vuokra-asuntoihin ja viisi muualle kylille. Viime vuoden tammikuussa ei hälytyskäyntejä ollut.
- Yöhoitaja käyttää lähtiessään kyliin hälytyskäynneille taksia. Takseja on kutsuttu tarvittaessa myös nostoavuksi. Taksinkuljettajat Lapinjärvellä auttavat vanhuksia monella muullakin tavalla, avustavat sairaalakäynneillä ja kauppaostoksilla, kunta toteaa lausunnossaan.
Edelleen kunta toteaa, että suurin osa öistä asukkaiden nukkuessa ovat hyvin rauhallisia, joten on katsottu että yöhoitaja voi tehdä vaatehuoltoon ja siivoukseen liittyviä tehtäviä.

Kunta myöntää kaksi lääkepoikkeamaa tehostetun palveluasumisen yksikössä asukkaiden sisäänmuuton jälkeen. Kunta toteaa lausunnossaan, että enimmillään 30 asukkaan määrälle kaksi yöhoitajaa on riittävä määrä.
- Hälytyskäyntejä on vähän, ja kun tehostetussa palveluasumisessa on hälytysjärjestelmät ja kameravalvonnat, on Tepan yöhoitajan poistuminen vähäksi aikaa mahdollinen, kunta toteaa.

Turvapalvelut laitettava uusiksi

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja Kaasalainen on tehnyt tarkastuksen Honkahovissa helmikuussa 2013. Tarkastuksella hänelle todettiin, että henkilökunnan tilanne on rauhoittunut, kun uudistuksista on ehtinyt kulua aikaa. Tehtävien kerrottiin selkiintyneen ja vastuuhoitajan aseman vakiintuneen. Ruokahuolto- ja siivous/laitospalvelut oli siirretty teknisen viraston alaisuuteen, joten yöhoitajalle ei enää kuulunut siivousta.

Honkahovin vanhainkodin yöhoitojärjestelyt ja yöhoitajan toimienkuva nähtiin tarkastuksessa asianmukaisiksi. Huomiota kiinnitettiin vanhusten turvapalvelujen toteuttamistapaan. Tarkastaja ei pitänyt hyväksyttävänä sitä, että kotona asuvien vanhusten turvapalveluhälytykset vastaanottaa ja valvontakäynnille lähtee kello 21 jälkeen tehostetussa palveluasumisyksikössä työskentelevä yöhoitaja. Virasto ei katso hyväksyttäväksi menettelyksi sitä, että tehostetussa palveluasumisessa ympärivuorokautista apua tarvitsevat henkilöt voidaan jättää ilman yöaikasta valvontaa siksi ajaksi, kun yöhoitaja lähtee avustamaan kotona asuvia ikäihmisiä.
- Aluehallintovirasto edellyttää, että turvapalvelu organisoidaan tältä osin uudella tavalla eikä tehostetun palveluasumisen yöhoitaja enää lähde avustamaan kotona asuvia ikäihmisiä. Lisäksi aluehallintovirasto edellyttää, että palveluasumisyksikön yhteisissä tiloissa oleva kameravalvonta lopetetaan ja vanhusten riittävä turvallisuuden seuranta järjestetään muuten.

Jatkuva kameravalvonta merkitsee aluehallintoviraston mielestä pitkälle menevää puuttumista asukkaiden yksityisyyteen ja henkilökohtaisen elämän seurantaan ja tällä perusteella sen käyttö on lopetettava.

”Asiakkailla oikeus hyvään kohteluun”

Aluehallintovirasto ei hyväksy myöskään taksiautoilijoiden käyttöä hoivayksikön apuna. Virasto toteaa, että taksiautoilijoilta puuttuu soveltuva alan koulutus ja perehtyneisyys.
- Menettely ei ole ollut asianmukainen huomioon ottaen tietosuojakysymykset ja vastuukysymykset ja niistä seuraavat mahdolliset rangaistusvastuut. Jos kunta käyttää yksityisiä yrityksiä vanhusten palvelujen tuottajina, on heidän kanssaan laadittava kirjallinen sopimus ostetuista palveluista.

Aluehallintovirasto muistuttaa päätöksen perusteluissa, että sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun.

Lapinjärven perusturvajohtaja Görel Fabritius kommentoi sähköpostitse, että Aluehallintoviraston päätöstä käsitellään perusturvajaostossa aikanaan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI