|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyyteihin mahtuisi enemmänkin käyttäjiä
26.03.2013Perjantai on semmoinen päivä, jolloin pikkubussi saisi risteillä kaikki Loviisan reitit, jos se vain onnistuisi. Palvelulinjat vain on suunniteltu niin, että joka viikonpäivä kierrellään jollakin suunnalla kaupungin aluetta.

Valkoon puolenpäivän aikaan matkustavat pohtivat, olisiko heillä jotakin toiveita ja päätyvät ehdottamaan, että maanantain, tiistain ja perjantain sijasta vuoro kulkisi niin, että tiistai vaihtuisi keskiviikkoon. Kuljettaja Per-Erik Maukkonen tyrmää ehdotuksen heti.
- Keskiviikko ei onnistu, koska se on Ruotsinpyhtään kirkonkylän ja Söderbyn päivä, hän toteaa.
Valkon asukkailla on tiheimmät vuorot, sillä muilta alueilta pääsee edestakaisin keskustaan vain kerran viikossa. Myös Lapinjärveltä pääsee Loviisaan ja takaisin joka tiistai. Maukkonen toteaa, että reiteistä vain Koskenkylään ei ole lainkaan matkustajia. Yleensä 16 hengen pikkubussissa on reitistä ja päivästä riippuen noin 4-10 matkustajaa.
Matkustajien kommentit, kun ostokset on pakattu auton perään ja he ovat asettuneet paikoilleen istumaan, ovat järjestään myönteisiä. ”Kyl tää on erinomainen palvelu” -lauseen kuulee eri muodoissa pyytämättä. Pikkubussin tunnelma muistuttaa enemmän hilpeää seuramatkaa kuin paluuta apteekki- ja pankkiasioilta tai ruokaostoksilta.
Aidoksi loviisalaiseksi esittäytyvä Brita Lehtonen pohjustaa olevansa erittäin tyytyväinen palveluun.
- Autossa on mukavat kanssamatkustajat ja täällä luodaan sosiaalisia kontakteja. Moni vanha ihminen muuttaa eläkeläisenä tänne eikä tunne entuudestaan ihmisiä eikä näitä palveluita.
- Se on se kassien kantaminen, joka jää pois. Kuljettajat on niin ystävällisiä ja tuovat kassit sisälle ja rappuun asti.
78-vuotias Lehtonen asuu kolmen kilometrin päässä keskustasta ja hän kertoo pyöräilevänsä asioimaan sitten, kun on kesä ja lämpimämpää. Hän kertoo käyttävänsä osaksi myös lähikaupan palveluja, jotta kauppa säilyisi.
Valkon kuten Pernajankin taksissa kerrotaan, että tavallinen vuorobussi kulkee yleensä aina sellaisella etäisyydellä kotoa, että tavaroiden kantaminen on selkä ja -jalkaongelmista kärsiville vaikeaa. Vuorotkaan eivät monesti kulje edestakaisin niin, että asiointiaika Loviisassa olisi sopiva.

Kestotilaus mahdollinen

Palvelukyyti tilataan edellisenä päivänä suoraan kuljettajalta. Maanantain kyydin voi tilata myös samana aamuna. Linjataksin reitit ja aikataulut löytyvät kaupungin kotisivuilta. Aikaa Loviisan keskustassa jää pari tuntia, ja matkat maksavat matkustajille saman verran kuin bussilla.
- Kutsuajo aikataulussa tarkoittaa sitä, että enintään 12 kilometrin säteellä Loviisan keskustasta asuvat voivat saman päivän aikana tilata taksin jos tarvitsevat, vs. palveluvastaava Monica Sund tarkentaa.
- Palvelutaksi on tarkoitettu ensisijaisesti ikäihmisille, mutta jos on tilaa, en näe estettä sille että muutkin voisivat sitä käyttää, hän vastaa kysymykseen, pääseekö vaikkapa äiti pienten lasten kanssa keskustaan, jos hänellä ei ole muuta liikenneyhteyttä. Pernajalainen Marianne Lindfors kertoi taksiin tullessaan sopineensa kuljettajan kanssa, että hän tulee joka kerta ja jos ei tule, hän soittaa ja ilmoittaa siitä erikseen. Sund toteaa, että tällä tavoin voi hyvin toimia, jos tarvitsee kyytiä säännöllisesti.
Sundin mukaan taksipalvelun tarkoitus on, että ihmiset joilla ei ole omaa autoa, eivät ole niin riippuvaisia muista vaan pääsevät liikkumaan itsenäisesti. Palvelulinjat ajavat neljättä vuotta, sillä toiminta alkoi uudessa Loviisassa vuonna 2010. Aikaisemmin kunnissa oli asiointivuoroja vaihtelevasti ja harvemmin välein.

Mukaan sopii

Valkoon matkustavat huomauttavat, että tieto asiointimahdollisuudesta ei ole kaupungilta kulkenut kovin sutjakasti. Puskaradio on toiminut paremmin. Lisäksi joku oli ymmärtänyt, että palveluun oikeutettuja ovat vain todella huonokuntoiset vanhukset.
Brita Lehtonen epäilee, että asenteetkin saavat varovaisiksi. - Ihmiset ovat vähän sellaisia, että ne tuntevat, että tämä on jotakin sosiaaliapua.
Nämä matkustajat haluavat tiedon leviävän ja laskevat, että heidän autoonsa mahtuisi vielä jotakuinkin saman verran lisää ihmisiä. Joku käyttää asiointitaksia päästäkseen säännöllisesti käymään vanhainkodissa asuvan puolisonsa luona.
- Ilman tätä ei pärjää, Brita Schüller kiteyttää monen mielipiteen.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI