|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)
Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi (13.11.2018 19:00)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Käykö hevi tai operetti kirkkoon?
22.03.2013Kysyttiinkö Pernajan metallimessua pidettäväksi seurakunnan vuosisatoja elämää nähneessä kivikirkossa? Entä olisivatko operettisävelmät äitienpäivänä sopineet Lapinjärven kirkkoon, vaikka esiintyvä tenori itse vetäytyi valitsemasta kirkkotilaa?

Pernajan seurakunnan kappalainen Minna Silfvergrén sanoo, että viime viikonlopun ruotsinkielinen metallimessu pidettiin Agricola-hallissa siksi, että se oli yhdistetty nuorten lentopalloturnaukseen.
- Metallimessu pidettiin muutama vuosi sitten kirkossa, gospelmessu meillä on ollut ja jazzmessu myös. Kerran vuodessa on sellainen jumalanpalvelus, jonka musiikki on jotakin toisenlaista.
Silfvergrén toteaa, että heidän konserttiensa monipuolisuus on pitkälle aktiivisten kanttorien ansiota, ja seurakuntakin taitaa olla avarakatseinen.
- Esimerkiksi Rita Bergman toi kanttorina toimiessaan erilaista laulukulttuuria, kuten Merikannon lauluja, kirkkoon.
Kevyttä klassista ”ei-hengellistä” musiikkia on totuttu kuulemaan Pernajan keskiaikaisen kirkon konserteissa.
Silfvergren muistuttaa, että se ”vakava” klassinen musiikki, jota nyt pidetään vanhana ja arvostetaan, on sävellettäessä ollut aikansa populaarimusiikkia.
- On ollut tosi rohkeaa saada esittää niitä kirkossa.
Pernajassa kanttori vastaa musiikkiohjelmasta ja kysyy tarvittaessa kirkkoherran mielipiteen. Ehdotuksia konserteiksi tulee myös aktiivisilta seurakuntalaisilta, ja työntekijät miettivät musiikkia verkostoyhteistyönä.
Pernajan kirkkoherra Robert Lemberg toteaa, että konserteissa heillä on ollut aika laaja musiikkityyli, mutta jumalanpalveluksissa ei ihan samalla tavoin.
- Rajanveto musiikissa on vaikea kysymys, koska vihkiminen ja hautaan siunaaminen ovat jumalanpalveluksia nekin, jolloin mitä tahansa ei voida hyväksyä musiikiksi.

Sisältö edellä

Lembergin kuten Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Tuire Huovinen-Westerlundin mukaan kysymys kirkkoon sopivasta musiikista on veteen piirretty viiva.
Huovinen-Westerlund kertoi itse pitävänsä hevimusiikista, mutta ei toisi sitä Lapinjärven kirkkoon.
- Meillä hevimusiikille ei riitä kuulijoita toisin kuin Helsingissä, jossa on paljon erilaisia yleisöjä.
- Gospelmusiikkia meillä on ollut. Viime kesän konfirmaatio oli pelkästään bändisäesteinen ilman urkuja. Leiriläisten ja isoisten bändi esiintyi kesäkanttori Henna Simolan johdolla. Hän oli sovittanut virret vähän gospeltyyppisiksi ja ne olivat oikein kauniita ja nuorille sopivia.
- Laulujen sisällöt ratkaisevat hirveän paljon. Seurakunnan ulkopuolelta meillä on ollut joululaulukonsertteja, jotka ovat sopineet kirkkoon hyvin. Olen tutustunut etukäteen laululistaan.
- Tonttulauluissa ei ole mitään pahaa, mutta minusta muu formaatti kuten klassiset joululaulut, joissa on hengellistä sisältöä ja jotka ovat meille rakkaita, sopivat paremmin. Esimerkiksi ”Maa on niin kaunis” on sellainen.

En valssaisi kirkossa

Tenori Jyrki Anttila rakentaa yhdessä Seppo Hovin kanssa ohjelmaa äitienpäiväkonserttiin, jonka Lapinjärven Liekki-yhdistys järjestää nuorisoseuratalo Wasargårdissa. Anttila esiintyy konsertissa yhdessä sopraano Johanna Rusanen-Kartanon kanssa. Anttila oli maininnut järjestäjälle, että konsertti ei sovellu kirkkoon, joten kirkkoa ei edes kysytty tilaksi, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Anne-Mari Mäkelä vaikka harmitteleekin hieman sitä, että seuratalon tilat rajoittavat osallistujien määrää.
Jyrki Anttila perustelee, että operettikappaleet eivät hänen mielestään kuulu kirkkoon.
- Operetit eivät minun mielestäni oikein istu kirkkoon eikä sellaista ohjelmaa ole järkevä siellä esittää. Hengelliset laulut kuten ”Muistatko vielä sen virren” ovat kirkkokonsertissa eri asia. Äitienpäiväkonsertin ohjelma on vielä kehitteillä, mutta Anttilan mukaan he tulevat laulamaan kevyttä klassista: operetteja ja lempeitä romanttisia sävelmiä.
- Operetteja ja hieman duettoja. Johanna laulaa yksin varmaankin Lehária, Kálmánia, Merikantoa…
- Me saavutetaan itsekin rennompi tunnelma semmoisessa tilassa, missä pystyy vähän tanssahtelemaan. Kirkossa en helposti ala valssata.
- Maalliset aiheet eivät kauheasti kuulu kirkkoon. Kirkossa kuullaan nykyään muutenkin liian paljon iskelmähöttöä. Meistä ei ole mukavaa, että iskelmälaulajat ketkuttavat mikrofoniin kirkossa.
- Jos ei pysty ilman mikrofonia laulamaan kirkossa, niin ei tarvitse mennä ollenkaan sinne laulamaan, sillä äänentoistolaitteet rikkovat kaiken sen rauhan, joka kirkossa voi olla, Anttila lataa.
- On tärkeää että on joku instituutio, joka ei pyri olemaan viihteellinen vaan sanoo, että nyt meni överiksi.
Huovinen-Westerlund sanoo, että toukokuisen konsertin ohjelma kuulostaa ihan kauniilta musiikilta, mutta hän olisi myös ehdottanut kirkon sijasta toista paikkaa.
- Olisin ehdottanut järjestäjille meidän kaunista seurakuntakotia, jossa on hyvä flyygeli käytettävissä.

Dancemessussa raja

Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Apajalahti sai vastata kysymykseen musiikin sopivuudesta kirkkotilaan yleisellä tasolla.
Apajalahti toteaa, että reilun vuoden kuluessa, kun hän on toiminut Loviisassa, tämä aihe ei ole tullut kertaakaan vastaan.
- Käsitellään asia kerrallaan. On kauhean vaikea yleisellä tasolla sanoa, missä se raja on. Raja ei voi kuitenkaan olla siinä, että joku on tunnettu viihdetaiteilija.
- Hyvällä maulla valittu musiikki sopii esitettäväksi kirkossa. Pitääkö musiikin sisältää hengellisiä elementtejä?
- Mikä katsotaan hengelliseksi ja mikä ei? Musiikki jo sinänsä on puhuttelevaa monella tavalla.
- Sitten on olemassa monenlaista musiikkia, joka ei kovin mielellään kirkkoon sovi. Jos häissä halutaan laulaa joku Beatles-sävelmä, minulla ei ole mitään sitä vastaan, mutta kyseisen musiikin konserttia pitäisi vähän miettiä.
- Asia riippuu niin hirveän paljon tilanteesta.
Esimerkiksi dancemusiikkia Apajalahti itse ei pitäisi sopivana esittää kirkossa ja viittaa tällä Helsingin Agricolan kirkon äskeiseen dancemessuun. Hän kokee siinä hurskaat sanat ja musiikkityylin keskenään ristiriitaisiksi.
Apajalahti kertoo, että Loviisan molempien seurakuntien kanttorit neuvottelevat seurakuntien ja ulkopuolisten järjestäjien yhteistyössä toteuttamista konserteista.

Tähtien sota vihkiparille

Kanttori Arno Kantola Loviisan ruotsalaisesta seurakunnasta sanoo hyvin harvoin joutuneensa tilanteeseen, jossa musiikin sopivuutta täytyy miettiä.
- En kovin herkästi rupea kieltämään mitään musiikkia. Mutta kirkko on jumalanpalveluskäyttöön vihitty paikka, ja jos musiikissa on jotakin, joka käsittelee paholaisen palvontaa, niin tällaista musiikkia en hyväksyisi kirkkoon.
- Jos kyse on absoluuttisesta musiikista ja jos se on hevirokkia, niin ei siinä ole mitään. Olimme juuri mukana, kun kirkossa soitettiin metallimusiikkia ja äänentoistolaitteet olivat käytössä.
- Kirkon akustiikka ei vaan sovi tällaiseen hevirokkiin, jossa soitetaan kovalla volyymillä.
- Mutta jos nuoret tulevat jumalanpalvelukseen ja tuovat viestiä, että he haluavat metallimusiikkia, niin eihän siihen ole estettä. Operettimusiikista kysyttäessä Kantola ei näe estettä kirkossa esittämiselle.
- Musiikkityylin suhteen ei ole mitään eroa, vaan kaikki on tervetullutta. Eikä musiikin tarvitse vanhaa olla vaikka sitä esitetään kirkossa.
- Soitin kerran Tähtien sodan tunnussävelmän uruilla, koska yksi pari halusi sen, ja jäin miettimään millaistahan suhdetta nämä suunnittelivat, Kantola kertoo.
- Muistan kyllä, että joskus olisin pyytänyt papilta lausuntoa, onnistuuko jonkin musiikin esittäminen.
Arno Kantolan mielestä kirkko ei saa musiikkia valitessaankaan eristäytyä elämästä tai kieltää ihmisiltä näiden normaalia elämää.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI