|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)
?Hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa kovaa vauhtia alas? ? Teflon Brothers -tähti lähtee eduskuntavaaleihin (15.11.2018 10:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyläkauppa hakee hankkeella lisäpalveluita ja elinvoimaa
19.03.2013Lapinjärvi ja Porlammin kyläkauppa ovat mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jossa selvitetään kyläkauppojen toimintamalleja. Nykytilanteen kartoituksen jälkeen on tarkoitus on kokeilla uusia palveluita, joita tarjottaisiin pilottimielessä hankkeessa mukana olevien kauppojen asiakkaille.

Hankkeessa esitellään eri mahdollisuuksia. Kyläkauppaan ehdotetaan noutopistettä paketeille, alkoholijuomille ja reseptilääkkeille. Lisäksi kaupassa voisi pelata rahapelejä ja lainata kirjoja leivän ostamisen ohessa.
Kauppaan kaavaillaan tuotavaksi sekä yksityisiä että julkisia lähipalveluita. Hankkeessa selvitetään myös lainsäädännöllisiä uudistuksia, joita julkiset palvelut kyläkaupassa vaatisivat.
Maaliskuussa alkaneen kaksivuotisen hankkeen on käynnistänyt Päivittäistavarakauppa ry. Kyläkaupasta yksityisten ja julkisten palveluiden käyttöliittymä -hankkeen tavoitteena on fyysisten palveluiden ohella tuoda verkkopalveluita kyläkauppaan. Uusien palveluiden pitäisi olla samalla kannattavia kaupalle ja tarpeellisia maaseudun asukkaille sekä lisätä kyläkaupan ja kylän elinvoimaa.

Jotakin on saatava lisää

Porlammin Tarmo-kaupan kauppias Elina Rautiainen on valmis kokeilemaan palvelujen laajentamista, sillä toukokuussa viisi vuotta täyttävän liiketoiminnan pyörittäminen tekee tiukkaa.
- Jotakin on saatava lisää tai siten voidaan laittaa ovi kiinni. Hän myöntää kyllä, että tämä talvi on selvitty ja nyt ollaan taas paremmalla puolella.
Uuttakin kaupassa on. Hän on avannut helmikuussa ”kukkakaapin”, tilavan myyntipisteen, jonka kukat tulevat myrskyläläisestä kukka-ateljeesta.
- Toivon, että projektin mukana tulee uutta. Siinä on mahdollista kokeilla eri asioita, koska hanke tukee koneiden ja laitteiden hankintakustannuksissa.
- Palvelujen kehittäminen riippuu siitä, mitä kyläläiset tahtovat. Meillä on oltava samat ajatukset siitä, mitä halutaan.
Veikkaustoimintaa hoitaa jo kylän baari, ja sitä Rautiainen ei suunnittelekaan liittävänsä valikoimaan.
- Ensimmäisenä voisi olla lääkekaappi ja Alkon tilauspalvelu olisi toinen, jota voisin ajatella.
Rautiainen työskentelee kaupassa yksin ja laskee, että uusissa palveluissa olennaista on niiden teettämän lisätyön määrä ja työstä saatava korvaus.
Motiivi jatkaa kauppatoimintaa hänellä kyllä on.
- Viihdyn täällä. Olen ihan hirveästi tykännyt olla ja jutella näiden ihmisten kanssa. Taas välillä autan asiakkaan ovesta sisään ja kannan ostokset potkukelkkaan.

Ensin Tarmoon

Realistisilla linjoilla tuntuvat olevan myös kyläläiset, jotka ovat kokoontuneet kerhotilaan hankkeen tutkijoiden haastateltaviksi. Ryhmässä on kolme kaupan alalla työskennellyttä, jotka painottavat, että palveluissa on keskityttävä siihen, mikä tuo katetta kauppaan.
- Postimerkit ja matkahuolto eivät tuo rahaa, mutta lehtien myynti on riskitöntä, ”70-prosenttisesti porlammilainen” Eira Rahko sanoo ja kehittelee sisäänvetotuotteita.
Ohjeita kaupan pitoon löytyy myös tästä joukosta, ja vinkeistä on kauppiaalle kerrottukin. Tuula Hovén mainitsee oman kuluttajan ohjeen, jota hän miehensä kanssa noudattaa.
- Ollaan sitä mieltä, että kaikki mitä ikinä Tarmosta saa, ostetaan sieltä ja vasta sitten mennään kauemmas ostoksille.
Kylässä on voimakas tahto saada kauppapalvelut säilymään, ja yhteisvoimin vaikutettiin viisi vuotta sitten uuden yrittäjän saamiseen ja aloittamiseen.
Ehdotetaan, että uusista palveluista pitäisi kysyä nuorilta perheiltä, jotta nämä ryhtyisivät asioimaan enemmän kyläkaupassa. Vanhemmat ihmiset kun tekevät ostoksensa läheltä jo tilanteen pakosta.

Pilotit syksystä

Pilottihankkeessa on mukana 12 kuntaa ja kyläkauppaa. Kunnista Lapinjärven lisäksi mukana ovat Hailuoto, Kemiönsaari, Leppävirta, Lieksa, Parikkala, Posio, Rautjärvi, Ruokolahti, Siikajoki, Tyrnävä ja Uusikaupunki.
Kaupan ja kuntien yhteistyön kehittämistä selvittää Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea ja kaupan ja yksityisten yritysten yhteistyön kehittämistä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu.
Tutkijat Jussi Nyrhinen Jyväskylän yliopistosta ja Sami Tantarimäki Turun yliopistosta kiertävät tutustumassa ja keräämässä haastatteluaineistoa kaikista kahdestatoista kyläkaupasta. Kylän asukkaiden haastattelussa perehdyttiin paikallisiin olosuhteisiin kylän ja kunnan suhteiden ja tehtävien rajankäynnin ruotimista myöten.
Nyrhisen mukaan kyläkauppojen liiketoiminnan edistäminen ja kylien elävöittäminen ovat hankkeen keskeiset tavoitteet.
- Tavoitteena on nostaa pystyyn yksityisen sektorin palveluita.
Kyläkierrosten jälkeen aineisto analysoidaan tutkijoiden työnä, ja syksyllä alkavasta pilottivaiheesta kantaa vastuun Päivittäistavarakaupat.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI