|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Monikärkiohjus ja jalkaväki
15.03.2013Loviisan kunnallispolitiikassa kokoomuksen ryhmä on useasti jäänyt kolmanneksi pyöräksi, kun kaksi suurempaa ryhmää, RKP ja SDP, ovat virittäneet yhteistyötään. Porvariston äänet karkaavat kaksikielisessä kaupungissa helposti RKP:n laariin.

Viime valtuustokaudella kokoomus veti tiukkaa oppositiopolitiikkaa Kari Hagforsin johdolla. Viime vaaleissa ääniharavaksi kipusi kuitenkin lääkäri Janne Lepola, joka vielä Pernajan kunnan aikoina kuului RKP:n riveihin.
Keskustan valtakunnallinen veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen ennusti jo joitain vuosia sitten, että keskustan ja demarien pitkien valtakausien jälkeen ollaan menossa kokoomuksen valtakauteen. Tätä paalupaikkaa Loviisan kokoomuslaiset ovat kärkkymässä.
Kokoomuksen läpimurtoa kaupungin kunnallispoliittiseen kärkeen on ennustettu jo jonkin aikaa, mutta esimerkiksi viime vaaleissa tulos jäi odotettua vaatimattomammaksi. Ryhmä on kuitenkin pyrkinyt tekemään yhteistyötä niin perussuomalaisten, vihreiden kuin vasemmistoliitonkin suuntaan. Kiikarissa on yhä SDP:n ohittaminen ja kiilaaminen kaupungin kakkosryhmäksi. Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat heittävät jo huumoria siitä, kuinka puolueet tulevaisuudessa jakavat Loviisan työväentalon, demarien paikallisen linnakkeen, keskenään puoliksi.
Aina sateenkaariallianssin yhteistyö ei tosin ole pitänyt valtuustosalissa saakka, vaan esimerkiksi perussuomalaiset ovat lopulta jättäneet kannattamatta salin toiselta laidalta tulleita esityksiä.
Vankin tuki Hagforsille onkin löytynyt usein omista riveistä. Puoluetoveri Camilla Antaksen tapaa kannattaa Hagforsin muutosehdotuksia rutiininomaisesti on välillä salissa naureskeltu.
–Ja Antas varmaan kannattaa, ennakoi aiempi valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas (r.)
Oma taustansa on tälläkin toimintatavalla, sillä muutaman kerran ryhmäpuheenvuoro on jäänyt ilman omien tuenilmaisua ja hanke kuivunut sitä myöten kokoon. Omaan maaliin kokoomus ei halua enää laukaista.
Ryhmän rivit tuntuvatkin olevan suorassa kuin Pohjois-Koreassa. Kaikille löytyy sopivaa tekemistä ja tilaisuuksia nostaa profiiliaan. Camilla Antasta on pidetty kokoomuksen perintöprinsessana ja kenties myös ensi vuonna 70 täyttävän Hagforsin haastajana. Kokoomusaktiivien mukaan valtakamppailu on muiden ryhmien keksintöä.
Toinen nouseva tähti on ryhmän nuorempaan polveen kuuluva Elias Erämaja, ”Itä-Uudenmaan Alexander Stubb”. Kansantaloustieteilijän ura taitaa kuitenkin kulkea jo tällä hetkellä kohti huomattavasti Loviisan kunnallispolitiikkaa suurempia ympyröitä.

K-linjalta kritiikki- ja kiitoslinjalle

Vanhan Loviisan aikana kokoomuksen ryhmä veti välillä lähes perinteisen vasemmiston linjaa. K-linjalla vaikuttivat ainakin Reijo Kouvo, Ismo Kokko ja Pauli Kopiloff. Kolmikosta nykyvaltuustossa vaikuttaa enää Kopiloff, joka toimii nyt myös teknisen lautakunnan puheenjohtajana.
Viime valtuustokautta värittivät voimakkaasti Hagforsin ja kaupunginjohtaja Olavi Kalevan keskinäiset väännöt. Hagforsin suulla kokoomusryhmä arvosteli usein tiukastikin virkamiesten toimintaa. Kiista kulminoitui julkiseen sananvaihtoon siitä, oliko Kaleva syyttänyt Hagforsia valehtelijaksi. Lopulta Kaleva esitti eräänlaisen anteeksipyynnön Liljendalgårdenilla pidetyssä kokouksessa.
Viime kaudella valtuuston työskentelyä leimasikin luottamushenkilöiden ja virkamiesten välille syntynyt juopa. Keskinäinen luottamus tuntui karisseen puolin ja toisin. Nokkapokkaan syyllisenä pidettiin juuri Hagforsia. Hänen ja kaupunginjohtajan välien voi sanoa jopa kriisiytyneen, sillä Kaleva saattoi viitata Hagforsiin puhumalla ”miehestä takki olkapäällä” viitaten Hagforsin tässä lehdessä julkaistavan kolumnin kuvaan.
Osansa Hagforsin tulituksesta sai myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Arja Isotalo (sd.), joka tuntui maksavan kalavelkojaan vielä uuden valtuuston toisessa kokouksessa johtaessaan puhetta.
Paikallispolitiikkaa pitkään seurannut loviisalainen sanoo Hagforsin olevan usein oikealla asialla kritiikissään, mutta pitää hänen tyyliään liian repivänä. Uudessa valtuustossa onkin nähty myös uusi Hagfors, joka antaa nyt myös positiivista palautetta – jopa itselleen, jos kukaan muu ei äkkää kehua hänen tekemäänsä työtä: ”Hyvä valtuutettu ottaa asioista selvää”, hän totesi eräässä alkuvuoden kokouksessa oman puheenvuoronsa päätteeksi, ja sai salin hörähtämään nauruun.
Hagfors harjoitteli kunnallispolitiikan tekoa asuessaan Helsingissä. Pelisilmä on kehittynyt paitsi Helsingin kaupunginvaltuustossa, myös urheilupiireissä. Kokoomusbiografian mukaan hän oli räväkkä urheilujohtaja. Hän on toiminut niin Etelä-Suomen liikunnan ja urheilun puheenjohtajana sekä Golfliitossa. Ei siis ole ihme, että paikallispolitiikkaan on tullut hänen mukanaan politiikkaa. Kaikki eivät kuitenkaan sulata Hagforsin lanseeraamaa hallitus-oppositio –asetelmaa, vaan pitävät sitä lähinnä Loviisan pieniin ympyröihin sopimattomana egoiluna.
Loviisan kokoomus on vuosien varrella pyrkinyt murtautumaan päätöksenteon ytimeen. Siihen se tarvitsi ja tarvitsee yhä hyvän kumppanin.

RKP:stä imua kokoomukseen

Viime ja alkaneelle valtuustokaudelle ryhmä on onnistunut houkuttelemaan riveihinsä väkeä muista puolueista. ”Loikkarilista” on pisin juuri kokoomuksella, johon ovi on käynyt eniten RKP:stä. Suurin piirtein puolet nykyisestä valtuustoryhmästä on enemmän tai vähemmän kaksikielisiä.
Politiikka on strategia- ja taktiikkapeli, jossa kisaa käydään paitsi muiden ryhmien kanssa, myös oman väen kesken. Vaikutusvaltaa on tarjolla varsinkin lautakunnissa. Halutuimpia ovat olleet miehiset ”kovat” lautakunnat, kuten tekninen lautakunta. Toisaalta ihmisten arkeen pääsee vaikuttamaan myös sivistys- ja perusturvalautakunnissa. Toki vaikuttamaan voi ponkaista myös keräilyeristä.
1970- ja 1980 -luvulla kokoomuksen lautakuntapaikoista neuvoteli Tauno Einiö, tämän lehden aiempi päätoimittaja ja toimitusjohtaja.
Einiöllä ei ollut virallista asemaa kokoomuksessa, mutta eräässä vaiheessa hänestä leivottiin kaupunginhallituksen jäsentä. Kilpailija samasta puolueesta, toimittaja Irmeli Saarikko, esti kuitenkin aikeet. Einiön mukaan Saarikko halusi kilpailevan lehden toimittajana tiedon lähteille.
–Kyllä luottamusmiespaikoista väännettiin silloinkin kaikkialla.
Railakkaiden vaalikampanjoiden teko osattiin silloinkin. Kun Heikki Keckman, Eero Laakso ja Hannes Haikala kampanjoivat lehti-ilmoituksilla, joissa luki suurin kirjaimin Lahjomattomat, muissa puolueissa suututtiin.
–Saara Tammisen iskulause Osaa ja uskaltaa väännettiin vappuna muotoon Viitsii ja kehtaa, Einiö muistelee.
Einiön muistin mukaan puolue ei takavuosina kuitenkaan harjoittanut varsinaista oppositiopolitiikkaa.
–Totuus on, ettei voinut mitään, kun kieli ratkaisi. SDP:ssä kieli tuli ensin, sitten puolue.
Einiön mielestä paikallispolitiikan tekeminen oli hänen aikanaan herrasmiesmäisempää kuin nykyisin.

Miten viedä kaupunkia eteenpäin?

Kokoomus on Loviisassa pyrkinyt profiloitumaan muutosvoimaksi. Se on myös yrittänyt tartuttaa yritysmaailman viestiä ja toimintatapojakin paikalliseen päätöksentekoon.
Vaikka valtuustossa istui viime kaudella myös yritystaustan omaavia kokoomuslaisia, politiikanteko ja yrittäjien näkökulman edistäminen tuntui kulkevan silti omia, erillisiä polkujaan. Tieto ei kulkenut esimerkiksi elinkeinostrategian luomisessa, vaan omia strategioitaan ryhtyivät värkkäämään sekä kaupunki että yrittäjäyhdistys. Tieto ei jostain syystä edennyt poliitikoilta yrittäjille eikä päinvastoin, vaikka linkki olisi pitänyt löytyä valtuutettujen penkiltä.
Alkaneen valtuustokauden tähän mennessä mielenkiintoisin käänne nähtiin teknisessä lautakunnassa, jossa kokoomuksen ajama Sahaniemen kaavoitus tyssäsi oman miehen vastustukseen: lautakunnan kokoomuslainen puheenjohtaja Pauli Kopiloff pysäytti ainakin hetkeksi aikeen Sahaniemen saamisesta asuinkäyttöön. Osa kokoomuslaisista on kuitenkin pitänyt tärkeänä, että keskustan tuntumaan saadaan houkutteleva merellinen asuinalue juuri Sahaniemeen, kun Harmaakallion alueen myyntikin tuntuu nyt sakkaavan pahasti.
Kopiloffia pidetään kokoomuksessa jarrumiehenä, joten hänen valintansa tärkeän lautakunnan johtoon tuntuu jopa yllättävältä. Luulisi olevan vaikea ajaa kohti muutosta jalka samaan aikaan kaasulla ja jarrulla.
Einiö ei pidä Sahaniemen torppaamista menetyksenä. Häntä harmittaa Loviisan kaupungin tapa laittaa paukkuja erilaisiin konsulttiselvityksiin. Ennen viimeisintä Sahaniemi-selvitystä samalle alueelle kaavailtiin hulppeaa Bella Loviisaa kylpylöineen ja golf-kenttineen.
–Taas on pantu helvetisti rahaa Sahaniemen konsulttitöihin! Sahaniemi ei kelpaa asuinalueeksi, koska sen pohja on sahajätettä. Silloin [Bella Loviisan aikaan] tilanne jo todettiin. Samat asiat vain pyörii. Konsulteille maksaminen on heikkoutta!

Näytön paikka

Yrittäjänä pitkään Helsingissä toiminut loviisalainen toivoo puolueiden löytävän kaupungissa yhteistyön idean, ja näkemystä yli puoluerajojen.
–Organisaation kannalta sanoisin, että neljän kunnan yhdistäminen on suurempi hanke, kuin sen alullepanijat uskoivat. Lisäksi paikalliset intressit vaikuttavat jonkin aikaa. Mutta jotain on pakko tehdä, tai muuten rahat loppuvat. Loviisan paikallispolitiikkaa hän luonnehtii voimakkaiden persoonien areenaksi.
–Omista mielipiteistä ei hevin luovuta, vaikka politiikka perustuu kompromisseihin, niin että järkevä asioiden hoito toteutuu. Hän pitää hyvänä sitä, että valtuustossa vaihtui viime vaaleissa väki.
–Nyt valituilla on näytön paikka. He ovat saaneet valtakirjan hoitaa kaupunkilaisten asioita. Seuraavaksi tarvitaan tekoja, sillä mihinkään ongelmaan ei ole helppoja ratkaisuja.
Ilman suunnanmuutosta Loviisan vaarana on näivettyminen: teollisuus ja julkiset palvelut vähenevät.
–Ellei tähän saada muutosta, niin huonosti käy.
Yhden puolueen voimin muutosta ei kuitenkaan voida saada aikaan, vaan selviytymisstrategian taakse pitäisi saada kaikki.
–Toivottavasti kaupungin johto valmistelee strategiaa, sillä aika loppuu, jos mitään ei tehdä.
Miksi Loviisassa tuntuu niin vaikealta saada aikaan tekemisen meininkiä? Miksi juuri mitään ei oikein tapahdu?
–Syynä ovat pääomien ja rohkean yrittämisen puute. Ympyrät ovat pienet, eikä riskinottokykyä ole. Jokaisessa yritystoiminnassa tarvitaan näkemystä, intoa ja pääomaa. Yrittäjäthän ne uutta luovat.
Hän muuttaisi ennen muuta perusloviisalaisen asenteen kaikkeen: ”det blir int till något”, eli eihän siitä[kään] mitään tule. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI