|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |




  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS




    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  







LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskee



MAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT












UUTISET


Vain Porlammin ”Ruanda” tutkitaan
01.03.2013



Lapinjärven kunnan kiinteistöistä ainoastaan Porlammin koulukeskuksessa teetetään tänä vuonna kuntotutkimus. Sitä varten kunnanvaltuusto myönsi 45 000 euron määrärahan.

Päätös syntyi lukuisten kipakoiden puheenvuorojen ja äänestyksen jälkeen. Äänestyksessä Minna Österholmin (r.) vastaehdotus kaatui äänin 7-14.
Teknisessä lautakunnassa ajatus laajasta kuntotutkimuksesta vaihtui maltillisempaan vaihtoehtoon Mikko Hongiston (sd.) aloitteesta, kun esittelijä muutti alkuperäistä ehdotustaan, jossa kuntotutkimus olisi teetetty Porlammin koulukeskuksen lisäksi kirkonkylän koulussa, Kapellby skolassa, Pukaron koulussa, Hilda Käkikosken koulussa, vanhainkodissa ja kunnantalossa. Laajaan kuntokartoitukseen olisi varattu rahaa 150 000 euroa.
Österholm perusteli vastaehdotustaan sillä, että kunnan kiinteistöjen kuntoa ei ole tutkittu pitkään aikaan.
–Selvitetään, missä kunnossa ja mitä maksaa.
Hän otti konkreettiseksi esimerkiksi valtuuston kokouspaikan Kapellby skolan salin näyttämön, jonka vanhemmat ovat kunnostaneet talkoilla ja lahjoitusvaroin.
–Samalla vanhemmat huomasivat koulussa puutteita, joille pitäisi tehdä jotain.
Hän teki kompromissiehdotuksen, jossa ainakin koulut ja vanhainkoti tutkittaisiin, sekä laadittaisiin tulosten pohjalta aikataulu ja järjestys, jonka mukaan kiinteistöjä ryhdytään korjaamaan. Lisämäärärahan kustannuskatoksi Österholm esitti 90 000 euroa.
Österholmin vastaehdotusta tuki vihreiden Mari Lotila:
–Kiinteistöissä pitäisi noudattaa hyvää hoitotapaa, ettei oltaisi siinä missä nyt, kun on säästetty väärissä paikoissa. On isoja ongelmia, mutta ei rahaa. Pitäisi ehdottomasti tehdä suunnitelmat ja aikataulu.

Arvostelua budjetin repimisestä

Ajatus kuntotutkimusten laajentamisesta kohtasi kuitenkin kovaa vastustusta.
­–Koko ajankohta ottaa vähän päähän, kun vasta kaksi kuukautta sitten tehtiin budjetti. Ymmärrän tuskan, mutta summia ei ole varaa heitellä, Benny Engård (r.) kommentoi.
Hän oli valmis luottamaan teknisen johtajan tekemään analyysiin Porlammin koulukeskuksen kiireellisyydestä.
–Kun siellä on vettä satanut sisään, niin kunnanhallituksen ehdotus 45 000 eurosta on ok. Muissa kouluissa, kuten Kapellby skolassa, vettä ei tule sisään.
Keskustan Ulla Onnila, joka on myös kunnanhallituksen puheenjohtaja, korosti kyseessä olevan tämän vuoden aikana tehtävät toimenpiteet.
–Vanhainkodin ilmastointi on juuri korjattu. Seuraavana syksynä tutkitaan lisää kohteita.
Pekka Puranen (sd.) kauhisteli joidenkin valtuutettujen halua lisätä menoja heti budjettivuoden alussa.
–Miksi ihmeessä budjetti tehdään, kun heti lähdetään lentoon? Puranen vihjaili, että lentoon ovat lähdössä varsinkin naiset, kun on tehty köyhän miehen tiukka budjetti.
–Jo teknisessä lautakunnassa kokouksen logiikka hirvitti. Jos Porlammilla ei tarvita isoa remonttia, niin tehdään kahden koulun kuntotutkimus.

Ruandassa sataa vesi sisään

Essi Vuorenjuuri (kesk.) piti kaikkien kiinteistöjen yhtäaikaista kuntotutkimusta hölmöläisen hommana.
–Porvoo kartoitti kaikki ja sitten oltiin pulassa, kun ei ollut rahaa eikä tiedetty, missä järjestyksessä korjaukset tehtäisiin.
–Porlammilla puskutraktori olisi ihan hyvä työkalu. Sieltä tulee isoja kustannuksia ja paljon mietittävää. Laaditaan rauhassa budjetti, muuten ei tiedetä mitä tehdään. Terveet oppimisympäristöt ovat muissa kouluissa kuin ”Ruandassa”! Vuorenjuuri nimesi Porlammin koulukeskuksen uudelleen.
Thomas Antas (r.) sanoi seuraavansa keskustelua suuren hämmennyksen vallassa.
–Budjetti on juuri tehty ja nyt pitäisi laittaa lisää rahaa. Porlammi on huonoimmassa kunnossa, mutta nyt Onnila sanoo, että vanhainkoti on kunnossa, vaikka vielä syksyllä rakennus oli katkeamassa. Jos se ei olisi vastuutonta, ehdottaisin kunnanhallituksen ehdotuksen hylkäämistä.
Tuomas Villikka (kok.) pelkäsi, että jos kaikki kiinteistöt tutkittaisiin, ongelmat vain kasvaisivat:
–Joka paikasta löytyisi jotain, mutta lähivuosina korjauksiin ei löydy rahaa.
Österholm hämmästeli vastustajien logiikkaa.
–Ihmettelen, ettei tutkimuksia voida tehdä, kun tiedetään, että korjattavaa löytyy ja se maksaa. Tämä logiikka ei mene päähäni. Kunnanhallituksen esityksen kannalla olivat äänestyksessä Thomas Antas, Engård ja Frej Helgars RKP:sta, Markku Lautamäki (kok.), Keskustasta Osmo Kärnä, Päivi Lempiö ja Onnila, SDP:n Tero Palokoski, Keskustan Vesa Peltola, SDP:n Puranen ja Sauli Silfvast, sekä Keskustan Mika Sistola, Villikka ja Vuorenjuuri.

Hevostallit ja perinnepellot

Vääntöä riitti myös kunnan uudesta rakennusjärjestyksestä. Mats Antas teki muutosehdotuksen koskien rakentamista kaava-alueen ulkopuolella. Hän halusi poistaa rakennuspaikkaa käsittelevästä kohdasta maininnan, jonka mukaan ”Kooltaan alle 2 hehtaarin rakennuspaikalle ei saa rakentaa hevos- tai ponitallia. Edellä mainitun eläinsuojien etäisyyden naapurin rajasta tulee olla vähintään 50 metriä.” Poistoesitystä kannatti Österholm. Onnila puolestaan halusi lisätä maininnan myös isojen peltoalueiden säilyttämisestä yhtenäisinä laajojen metsäalueiden lisäksi.
Rakennuspaikka-asiaa selvittämään tarvittiin välillä jo eläkkeelle siirtynyttä rakennustarkastajaa Ulla-Maija Turjaa. Hän oli paikalla, koska kokouksen alussa jaettiin itsenäisyyspäivänä tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit. Hän muisteli, että lauseet oli johdettu lakipykäliä lievemmistä ohjeista ja suosituksista.
Onnilan mielestä kahden hehtaarin alue ei ole hevossuojalle mikään iso. Antas puolestaan pelkäsi maininnan rajoittavan liikaa hevostenpitoa kylätaajamissa.
–Parempi on, että määräykset ovat väljät, niin että lupaviranomainen voi harkita.
Lotila huomautti, ettei kohdassa oteta kantaa eläinsuojelulakiin.
–Esimerkiksi Pukarolla on hevosia omalla tontilla. Niiden laidun on jossain muualla. Hevoset elävöittävät kylämiljöötä.
Benita Busk-Markusaksen mukaan myös Lindkoskella on sama tilanne.
Kukaan ei kuitenkaan halunnut äänestää lauseiden poistosta, joten Antaksen ehdotus hyväksyttiin. Yksimielisesti hyväksyttiin myös Onnilan lisäys peltoaukeista.
Peikkolaakson päiväkotihankkeelle myönnettiin 300 000 euron lisämääräraha. Päiväkodin uudisrakennuksen ja vanhan osan remontin kokonaiskustannukset näyttävät tällä hetkellä olevan yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.
Kokouksen alussa tehtiin joukko henkilövalintoja.
Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuustoon valittiin Teri Kainulainen (varalla Markku Lautamäki), Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden lautamiehiksi valittiin Enni Hongisto ja Henrik Antas. Maanjakotoimitusten uskotuiksi miehiksi valittiin Jesper Röök, Lasse Sihvola, Pertti Tuuli, Krister Ollas, Filip Lindfors, Tero Palokoski, Jörgen Illman ja Raimo Hyppönen. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neuvottelukuntaan valittiin Sauli Silfvast (Arto Kujala).
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustoon edustajat jouduttiin valitsemaan kokouksessa uudelleen, kun ensimmäisellä kerralla sukupuolijakauma meni pieleen. Edustajaksi valittiin lopulta Aino Villikka ja varalle Pekka Puranen. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia




� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalle



Omat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:






Loviisan






Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI