|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luomuliha viedään käsistä
22.02.2013Pieter ja Natalia van den Hoekin tilalla Liljendalissa eläimet kävelevät vastaan. Luomutilan toimeentulosta valtaosa tulee naudanlihasta, mutta tilalla voi tutustua hevosiin, poneihin, kanoihin sekä kaneihin. Tilan vartioinnista pitävät huolen koirat.

Isnäsistä kotoisin oleva pariskunta osti maatilan Liljendalista vuonna 2001. He aloittivat karjanhoidon sopimustilana. Molempien mielessä kyti kuitenkin halu siirtyä luomuviljelijöiksi, koska eläinten hyvinvointi on heille tärkeää. He laskivat myös, että luomuviljely, lihantuotanto, sekä tuotteiden suoramyynti on myös kannattavampi vaihtoehto kuin perinteinen lihantuottaminen.
Isännän mukaan viimeiset ruiskutukset pelloilla tehtiin vuonna 2005.
Hultgårdin tilalla siirryttiin viljan ja rehuntuotannon osalta täysin luomuun vuonna 2008. Lihantuotannon osalta tila on siirtymävaiheessa. Liha saa virallisen luomusertifikaatin ensi kesäkuussa. Tällä hetkellä tilalla on noin sata päätä, joista 30 on emolehmiä. Emolehmien määrä on tarkoitus tuplata lähivuosina.

Tilauksen odotusaika noin kuukausi

Alusta saakka isäntä ja emäntä ovat itse kuljettaneet lihan suoraan asiakkaiden ovelle.
- Tällä hetkellä kysyntää on niin paljon, että asiakkaat joutuvat odottamaan lihapakettejaan neljästä viiteen viikkoa. Meillä on kuljetuspäiviä kerran viikossa, kertoo emäntä.
Tilalta viedään eniten lihaa pääkaupunkiseudulle, asiakkaita on myös Porvoossa, Liljendalissa, Loviisassa, Kouvolassa ja Lahdessa. Suosituin tuote on naudan jauheliha. Kotiin voi tilata lihaa vähintään kolme kiloa kerrallaan. Yhä useammassa kodissa pidetään suurta pakastinta, jonne varastoidaan kerralla isompi määrä lihaa.
- Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun saavat tuotteen kotiovelle, kertoo emäntä.

Pakatun lihan saa pakkauspäivänä

Luomulihaksi matkaava eläin kuljetetaan Liljendalista Orimattilan pienelle teurastamolle. Kuljetusmatkaksi tulee noin 30 kilometriä, mikä on lyhyt verrattuna suurten teurastamojen kuljetusmatkoihin. Lain mukaan nautaa voi kuljettaa teuraaksi jopa kahdeksan tuntia.
- Isot teurastamot katsovat pelkästään eläinten ruhopainoa. Eläinten hyvinvointi ja tilan kannattavuus eivät ole heille merkityksellisiä asioita, kommentoi isäntä.
Teurastamolta liha viedään leikattavaksi ja pakattavaksi, minkä jälkeen isäntä ja emäntä hakevat sen kuljetettavaksi. Liha viedään asiakkaalle samana päivänä, kun se on pakattu. Liha on asiakkaalla noin viikon kuluttua teurastuksesta.
Tuottamisen alkuaikoina isäntä harkitsi oman kotiteurastamon perustamista, mutta luopui pian ajatuksesta.
- Teurastamon perustaminen olisi tullut maksamaan noin 200 000 euroa, eikä sen pitäminen olisi kannattanut pelkästään omalle karjalle. Täällä Eviran puhtausvaatimukset teurastamoille ovat myös niin kovat, että en uskaltaisi aloittaa. Ruotsissa on paljon kotiteurastamoja, ja siellä niiden toiminnan ylläpitäminen on yksinkertaisempaa ja halvempaa kuin Suomessa.

Vasikat syövät tissiä

Luomutilalla vasikat saavat alkunsa luonnonmukaisesti. Tilalla on 30 emolehmän seurana yksi siitossonni. Tämän kevään ensimmäisten vasikoiden syntymistä odotetaan kevättalvella.
- Meillä ei ole tietoa, mikä lehmistä synnyttää, sen näkee sitten, kun vasikka tulee, sanoo isäntä.
Kun vasikka on syntynyt, se saa imeä emoaan laitumella pitkälle syksyyn saakka, minkä jälkeen vasikka siirtyy kiinteään ruokaan. Sen jälkeen emolehmä alkaa odottaa seuraavaa vasikkaa. Yksi lehmä tekee elinaikanaan noin kymmenen vasikkaa.
- Emolehmien äidinvaisto on voimakas, eikä lehmien lähelle meinaa uskaltaa mennä edes korvamerkitsemään vasikoita. Ne pillastuvat helposti.

Kesällä karja saa olla laitumella

Emolehmät ovat talvet pihattonavetoissa ja kesän laitumella. Muu karja on kylmäpihatossa, josta on vapaa pääsy ulkotarhoihin. Kesällä niille riittää veden ajaminen juoma-astioihin.
Luomulihan tuottaminen on Suomessa vielä melko vähäistä. Itäisellä Uudellamaalla on muutamia luomunaudanlihaa ja lampaanlihaa tuottavaa tilaa. Sikatiloja on hyvin vähän.
- Sikojen kasvattaminen luomuna ei kannata, koska luomuviljan tuottaminen on kallista, sadot ovat noin kolmasosan normaalisadosta. Lisäksi sikatilojen tulisi tehdä suuria muutoksia, jotta eläimet saataisiin pois karsinoista ja pääsemään myös ulos.
Kesällä luomutilalla on tarkoitus järjestää avoimien ovien päivä- Lisätietoja tilasta löytyy nettisivuilta: www.hultgard.fi.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI