|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rikospoliisilla takana kiireinen vuosi

30.12.2003Loviisan poliisilaitoksen rikostutkijoilla on takanaan kiireinen vuosi. Marraskuuhun ulottuvat uusimmat tilastot ovat viime vuoden lukuja synkempää luettavaa.


Kahdeksan poliisin tutkintaryhmää johtava komisario Leif Malmberg tiivistää:
–Tällaista tutkintavuotta ei minulla ole muistissa toista. Malmberg on toiminut poliisina 22 vuotta, joista 20 vuotta tutkijana.

Marraskuuhun ulottuvat tilastot vahvistavat poliisin näppituntuman. Varkaudet ovat lisääntyneet 11,6 prosenttia, näpistykset 17 prosenttia, petokset 16 prosenttia, vahingonteot peräti 35 prosenttia. Törkeät pahoinpitelyt ovat lisääntyneet 55,6 prosentilla, mutta tavalliset pahoinpitelyt ovat vähentyneet 60 prosentilla.

Liiallinen autontarve on sen sijaan vähentynyt, sillä luvattomia käyttöjä on tänä vuonna kirjattu puolet vähemmän kuin vuosi sitten.
Liikenteessä suuntaus on huolestuttava, sillä vaikka tavalliset rattijuopumukset ovat lisääntyneet vain kahdella prosentilla, törkeiden rattijuopumusten määrä on kasvanut 33 prosentilla.
–Mitä mahtaa tapahtua, kun viina ensi vuonna halpenee, Malmberg aprikoi.

Tuhopoltot yhä tutkinnassa

Tavallista työläämmäksi rikospoliisin arjen tekivät kaksi suurta tuhopolttoa viime keväänä: Lähes samaan aikaan paloi Pernajan Isnäsissä Vallilan veneveistämö ja Loviisassa Grünsteinin turkistehtaan konttorisiipi. Tutkijoiden täystyöllisyydestä huolehtivat lisäksi Kuninkaantien Esson klassinen aseellinen ryöstö sekä Karvosen kultasepänliikkeen murto.

Tuhopoltot ovat Malmbergin mukaan yhä ”pimeinä”.
–Niitä tutkitaan kuitenkin yhä. On todennäköistä, että tekijät uusivat tekonsa jossakin ennemmin tai myöhemmin. Tutkinnassa ei ole kuitenkaan tullut vielä läpimurtoa.

Malmberg sanoo, että jos sattumia on liikaa, poliisin epäily herää. Veneveistämön ja turkistehtaan paloissa epäilyttää niiden samanaikaisuus. Eräs poliisin teoria onkin, että veneveistämö sytytettiin Isnäsissä sammuttajien houkuttelemiseksi Pernajan perukoille, kun turkistehtaalla roihahtaa. Jokin meni kuitenkin pieleen ja palot syttyivät lähes samaan aikaan. Veneveistämö tuhoutui kokonaan, mutta turkistehdas saatiin pelastettua.
Esson ryöstöä poliisi tutkii yhä kuten myös Karvosen liikkeen murtoa.

”Viestiä tulee, että ihmiset eivät voi oikein hyvin”

Kuluneen vuoden aikana poliisin tietoon on tullut runsaasti tapauksia, joissa on kysymys seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ruotsinpyhtään pedofiiliepäily on etenemässä syyteharkintaan, enää puuttuu keskusrikospoliisin tekninen lausunto.

Suurimmassa osassa poliisin tietoon tulleissa tapauksissa toimijoina ovat kuitenkin olleet lapset ja nuoret.
– En muista toista vuotta, jonka aikana poliisi olisi joutunut puuttumaan näin usein lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai siihen, mitä lapset tekevät keskenään. Poliisin näkökulmasta katsottuna tuntuu, että lapset eivät enää ehdi olla lapsia.

Malmberg arvioi, että vaikka seksin maailma on kiinnostanut nuoria aina, nykyisin kokeillaan helposti itse. Esimerkeistä ja teknisistä tiedoista ei ole puutetta, toinen asia sitten on, millaista jälkeä esimerkiksi 12-vuotiaan seksikokeilut saavat aikaan psyykkisellä puolella.

– Kun aiempina vuosina tapauksia, joissa lapset ovat olleet mukana, tuli poliisin tietoon 1-2, tänä vuonna tapauksia on ollut jopa kahdeksan. Ne ovat tulleet ilmi vanhempien, koulun tai sosiaaliviranomaisten kautta.

Yhteistyötä lastensuojelun kanssa

Vuodesta toiseen poliisi tutkii myös perheväkivaltatapauksia, mutta niidenkin määrän Malmberg epäilee olevan hienoisessa kasvussa.

– Herkkyys ilmoittaa perheväkivallasta vaihtelee. Tuntuma kuitenkin on, että se on nousussa.
Pahoinpideltyjä, sekä seksuaalisesti ja muutenkin alistettuja naisia on poliisin asiakkaina jatkuvasti. Viime vuonna pahoinpitelytilastoa kasvatti perhepiirissä tapahtuneen yli 100 pahoinpitelyn sarja.

– Joskus tuntuu, että menee usko ihmiseen. Monesti kuulusteluissa vaimot sanovat, että kyllä itsessäkin oli jotain vikaa. Tätä selitystä Malmberg ei vuosien poliisikokemuksellakaan ymmärrä.

– Mikään ei ikinä oikeuta pahoinpitelyyn.
Perheväkivalta ei ole enää asianomistajarikos. Malmbergin mukaan aiemmin kaikkia perheväkivaltatapauksia ei edes kirjattu, koska vaimo ei halunnut nostaa pahoinpitelystä syytettä. Tapaukset jäivät vain poliisipartion tietoon. Koska perheväkivaltakin etenee nykyisin syyttäjän harkittavaksi, poliisi ei lopeta jutun tutkintaa ennen kuin syyttäjä on tutustunut aineistoon. Syyttäjä tekee syyteharkinnan.

– Aikaisemmin pahoinpidelty saattoi peruuttaa rikosilmoituksen 1-2 päivän kuluttua. Silloin poliisi oli jo ehtinyt aloittaa jutun tutkinnan, Malmberg kuvailee hukkaan mennyttä työtä.

–Nykyisin poliisi tekee tiivistä yhteistyötä myös lastensuojelun kanssa. Lapset saadaan nopeasti jonnekin, jos äiti joutuu sairaalaan ja isä putkaan.

Malmberg uskoo, että osa läheisiään pahoinpitelevistä miehistä on saanut toimintamallin jo synnyinkodissaan.
– Toivottavasti myös tietoisuus mahdollisuudesta hakeutua hoitoon on lisääntynyt.

Syksyllä Loviisan poliisi selvitteli myös nuorten tyttöjen tekemien pahoinpitelyjen sarjan. Malmberg kuitenkin sanoo, että naisten tekemät pahoinpitelyt eivät ole ainakaan perheissä lisääntyneet, vaan yleensä voimaa käyttää yhä mies.

– Jos nainen turvautuu väkivaltaan, hän on joka tapauksessa fyysisesti heikompi osapuoli. Naiset saattavat käyttää psyykkistä väkivaltaa, uhata miestä vaikkapa lasten menettämisellä. Toisaalta myös miehet turvautuvat psyykkiseen väkivaltaan.

Vuodenvaihde ei tuo suuria muutoksia

Vuodenvaihde ei tuo järisyttäviä uudistuksia rikoslakiin. Jokamiehen kiinniotto-oikeus täsmentyy ja uusissa säännöksissä selkeytetään myös oikeutta omaisuuden takaisinottoon.

– Poliisin kannalta tarkennukset eivät ole järisyttäviä, miettii Malmberg ja neuvoo käyttämään tervettä maalaisjärkeä.
– Jos sinulta ollaan viemässä sadan euron kännykkää, niin ei sen vuoksi voi toiselta kättä katkaista. Järki pitäisi aina olla mukana.
Malmbergin mukaan käsitykset voimankäytön oikeutuksesta ovat polarisoitumassa: osa uskoo lain aina oikeuttavan voimankäytön, osa uskoo, ettei itseään voi puolustaa fyysisesti missään tilanteessa.
– Maalaisjärjen käytöllä pärjää suhteellisen hyvin. Pitäisi punnita menetettävää ja saavutettavaa etua toisiinsa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI