|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)
Rovion perustaja jättää yhtiön ? Näin kaikki alkoi Otaniemessä 15 vuotta sitten (14.11.2018 17:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Isnäsin vesihuoltohankkeen infossa suunnitelmat syynissä
12.02.2013Loviisan Vesiliikelaitos esitteli eilen Isnäsissä asukkaille suunnitelmiaan vesi- ja jätevesisiirtolinjojen toteuttamiseksi Isnäs-Rönnäs-välille. Asukkaat olivat ihmeissään tilaisuuden viime hetken ilmoittelusta, jonka takia moni, jota asia koskee, ei päässyt paikalle.

Lehti-ilmoitukset julkaistiin viime torstaina ja perjantaina, ja kaupungin kotisivuillekin ilmoitus ehti vasta torstaiksi.
Vesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen ei eilen iltapäivällä nähnyt mitään tahallista aikataulun nopeudessa.
- Samaan aikaan viime viikolla asia meni maanomistajien tietoon. Aikataulu ajoi tähän.
- Lähtökohta on, että meillä on nyt olemassa suhteellisen valmiit suunnitelmat maatutkimuksineen Isnäsin ja Rönnäsin välisen linjan paikasta.
- Viimeisen vuoden aikana ja matkan varrella on lähestytty maanomistajia. Palautteiden jälkeen linjausta on esitelty ja linjaukseen on tehty muutoksia maanomistajien toiveiden mukaan.
- Me esitellään siellä hankkeen suunnitelmat ja nykytilanne. Lisäksi käydään läpi hankkeen vaikutukset Isnäsin alueen nykyiseen vesi- ja jätevesiverkostoon.
Hänen mukaansa illan on tarkoitus olla yleistä tilannekatsausta. - Ollaan enempi kuuntelevana osapuolena.
Paakkarinen tulkitsee, että asukkaat ovat huolissaan siitä, että kaupunki on yhdistämässä linjoja Isnäsin verkostoon eikä runkolinja ole vielä valmis.
- Vuosi eteenpäin pystytään pärjäämään, vaikka runkolinjaa ei ole pitemmälle tehty.
- Meidän tehtävämme on huolehtia, että siellä on vettä riittävästi ja vedenpuhdistamon kapasiteetti tulee – pienillä säädöillä – riittämään.
Suunnitelma tarkoittaa, että Isnäsin puhdistamo jää pitemmällä juoksulla pois käytöstä. Jatkossa runkolinjan yhteyteen tulee puhdistamo.
- Jätevedet tullaan johtamaan runkolinjoja pitkin Vårdöhön.
Isnäsissä on oma vedenottamo ja oma puhdistamo. Puhdistamon ympäristölupa on voimassa vuoden 2015 loppuun, ja sen jälkeen Vesiliikelaitos aikoo tehdä uuden tarkistushakemuksen.

Runkolinja Loviisaan viiveellä

Paakkarinen ymmärtää, että asukkaat pelkäävät, että hankkeella riskeerataan olemassa olevaa vesihuoltoa.
- Vesihuollon kehittämissuunnitelma on valtuuston päätös, jonka mukaan meidän on toimittava ja lisäksi meillä on oma intressi saada tätä eteenpäin.
- Koko hankeen ykkösasia on, että yritetään kokonaissuunnitelmalla varmistaa ja parantaa vesihuoltoa eikä päinvastoin heikentää sitä.
- Runkolinjan Isnäsistä Loviisaan suunnittelu on koko ajan ollut käynnissä. Mahdollisesti ensi vuonna päästäisiin jotakin tekemään.
Kaupunki ei vielä ole saanut päätöstä, saadaanko työ toteutetuksi valtion vesihuoltotyönä. Valtion tuki olisi siinä tapauksessa tämän hetken tietojen mukaan 40 % kustannuksista, muuten tuki jää 30 %:iin.
- Kymmenen prosenttia on meille paljon, kun koko hankkeen kustannusarvio on noin 5 miljoonaa ja hinta elää vielä matkalla. Paakkarinen arvioi, että hanke voi toteutua muutamassa vuodessa. Jos sitä ei saada valtion vesihuoltotyöksi, työ vain pitkittyy joillakin vuosilla.
- Vuoden 2013 kustannuksiin olemme varanneet budjettiin noin 700 000 euroa. Isnäs-Rönnäs-välillä runkolinjaosuudet ovat meillä valmiit tämän vuoden syksyllä. Meidän mandaatti loppuu runkolinjoihin ja omaan toimintaan.
Vesiliikelaitos ei ole vielä tehnyt sopimuksia Pernajan Saariston Vesiosuuskunnan kanssa, mutta hän toivoo, että osuuskunnan suunnalla ollaan myös valmiita syksyllä. Kutsun maininta siitä, että Vesiosuuskunnan hanketta ei käsitellä eilisessä tilaisuudessa, tarkoitti Paakkarisen mukaan vain sitä, että heillä ei ole valtakirjaa puhua asukkaiden kanssa osuuskunnan asioista.

Kestäviä ratkaisuja toivotaan

Anne Juujärvi Isnäsistä toi esiin asukkaiden epäilyksiä ennen illan tapaamista.
- Isnäsin puhtaanvedenottamo on pieni ja toimii kapasiteettinsa rajoilla. Jätevedenpuhdistamo ylittää mahdollisesti jo nyt kapasiteettinsa.
Hän oli soittanut ELY-keskukseen ja saanut tietää, että sinne ei ole oltu yhteydessä muutos- tai ympäristöluvasta, jota puhdistamon mahdollinen lisäkapasiteetti edellyttäisi.
- ELY-keskuksesta kerrottiin, että mikäli seikat, joiden perusteella lupa on aikoinaan annettu, tulevat suunnitelman perusteella olennaisesti muuttumaan, heihin pitää olla yhteydessä hyvissä ajoin ja kysyä, tarvitaanko uusi lupahakemus.
- Me asukkaat pelkäämme, että paikalliset ristiriidat kaupungin sisällä johtavat siihen, että asioissa on tehtävä kompromisseja, jolloin meidän ympäristö joutuu kärsimään.
Juujärven mielestä uusimmalle saariston vesiosuuskunnalle tulisi antaa tietoa, että vesilaitoksen ratkaisut eivät ole vielä kestävällä tavalla valmiita. Tilapäisratkaisuilla asukkaat joutuvat kärsijöiksi ja maksajiksi, ja heille jäävät paikalliset ympäristöhaitat.
Hän ihmetteli myös sitä, että Vesiosuuskunnan asioita ei illassa käsitellä ollenkaan ja kyseli, tarkoittaako se sitä, että osuuskunnalle annettu lupaus liittymisestä kaupungin runkolinjaan ei toteudukaan.
- Saaristossa on iso vesiosuuskunta, jonka puhtaan veden ja jäteveden tarpeisiin tämä asia suurelta osin liittyy.
Asukkaat pohtivat, miten nämä eri suunnitelmat voidaan ratkaista, sillä he näkevät uuden vesihuoltorakentamisen heikentävän olemassa olevaa ja tulevan tekemään ympäristövahinkoa.
- Puhtaan veden osalta on kyse myös meidän turvallisuudesta, sillä vapaapalokunnalla on jo aikaisemmin ollut tilanne, jossa vedenpaineen aleneminen vaikeutti sammutusta. Suunnitelmien toteuttaminen voi aiheuttaa käyttöveden paineen laskua jo normaaliaikoina.
Juujärvi sanoi ymmärtävänsä, että kaupungissa joudutaan ratkaisemaan asioita eri näkökulmista, mutta toivoi että tehdään kestäviä ja pysyviä ratkaisuja, joiden seuraukset eivät jää kannettavaksi kyläläisille.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI