|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuuskan käyttö lisääntynyt nuorilla
05.02.2013Nuuskan käytön lisääntyminen huolettaa kouluissa. Yhä useampi nuori kokeilee nuuskaa alaikäisenä. Nuuskaaminen on yleistä etenkin urheilevien nuorten keskuudessa, sillä sitä pidetään vähemmän vahingollisena kuin tupakointia.

Kouluterveydenhoitaja Camilla Jordman tyrmää väitteen suoralta kädeltä.
- Molemmat ovat vähintään yhtä vaarallisia. Tupakointi pilaa lähinnä keuhkot, kun taas nuuskaaminen ei ole hyväksi ikenille ja hampaille, hän muistuttaa.
Hänen mukaansa käytön lisääntymisen arvioiminen on haasteellista.
- Näin paikallisesti en usko, että nuuskankäyttäjiä on valtavasti. Joitakin tapauksia on tietysti ollut. Minusta kuitenkin tupakointi olisi lisääntynyt enemmän, Jordman arvelee.
Moni on pyrkinyt lopettamaan tupakoinnin nuuskalla. Jordman ei tätä suosittele.
- Myrkyn korvaaminen toisella vie vain ojasta allikkoon. Siinä ei saarnat auta. Nuoren pitää itse motivoitua ja sitoutua lopettamiseen, Jordman korostaa.
Nuuskan terveyshaitoista ei ole saatu kaiken kattavaa käsitystä. Etenkin pitkäaikaisvaikutukset ovat hämärän peitossa. Selvää on, että terveystuotteesta ei ole kyse – nuuska sisältää yli 2500 erilaista kemiallista yhdistettä, joista moni on syöpää aiheuttavia karsinogeenejä. Nuuska valmistetaan kosteasta raakatupakasta. Korkea nikotiinipitoisuus lisää epäterveellisyyttä. Nikotiinia saattaa imeytyä suun limakalvojen kautta verenkiertoon jopa 20-kertainen määrä poltettaviin savukkeisiin verrattuna.

Terveystapatutkimus kertoo karua kieltään

Nuuskaaminen on erityisesti poikien juttu. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2011 teettämästä Nuorten Terveystapatutkimuksesta käy ilmi, että 18-vuotiaista pojista noin 40 prosenttia on joskus kokeillut nuuskaamista. Vastaava luku on tytöillä noin 20 prosenttia.
Poikien osuus on hienoisessa laskussa 1990-luvun lopun huippulukujen jälkeen. Tuolloin nuuskaa oli kokeillut lähes 45 prosenttia täysi-ikäisyyteen mennessä. Tytöillä taas kokeilumäärät ovat kääntyneet uuteen nousuun. Samaan aikaan poltettavien savukkeiden suosio on laskenut vuosi vuodelta. THL:n tutkija Susanna Raisamon mukaan yksi syy nuuskan yleistymiseen lienee passiivisen tupakoinnin haittojen minimoiminen tiukoin tupakointirajoituksin.
- Käyttöä on saattanut tukea se, että nuuskan käyttö ei aiheuta vaaraa ympärillä oleville ihmisille, eikä käytöstä aiheudu savuhaittoja. Toisaalta taustalla voi olla myös mielikuva pienemmistä terveyshaitoista, Raisamo toteaa.
Ruotsalainen tupakkateollisuus on jo pitkään ajanut Euroopassa nk. harm reduction -ajattelutapaa, joka sallisi nuuskan terveellisempänä vaihtoehtona tupakoinnille. Ruotsi on ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, jossa nuuskakauppa on laillista.
- Nuuska ei ole haitaton tuote. Käyttö aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden ja sen on todettu lisäävän syövän riskiä. Lisäksi on saatu viitteitä muun muassa siitä, että nuuskaaminen lisäisi diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä, Raisamo huomauttaa.
Suomessa nuuskan myynti on ollut lailla kiellettyä vuodesta 1995 alkaen. Tästä huolimatta nuuskan hankkiminen on suomalaisnuorille helppoa, sillä nuorten keskuuteen on syntynyt merkittävät nuuskan välitysmarkkinat. Tyypillisesti nuoret ostavat nuuskan kavereiltaan, jotka toimivat välittäjinä. Hankinta tapahtuu Ruotsiin suuntautuvilla matkoilla.
Taannoin kiristynyt tupakkalaki pyrkii rajoittamaan nuuskan tuontia Suomeen. Tullin mukaan nuuskaa päätyy Suomeen silti vähintäänkin entiseen tahtiin. Nuuskakauppa rehottaa myös internetin keskustelupalstoilla, jossa laitonta kauppaa käydään aktiivisesti.
Keskusrikospoliisi ei väheksy netissä käytävää nuuskakauppaa, mutta resurssipulan vuoksi painopiste on kaikkein törkeimmissä rikoksissa, kuten ihmiskaupassa ja petoksissa. KRP vetoaakin kansalaisiin toivoen, että mahdollisista tiedossa olevista nuuskan nettimyyntifoorumeista ilmoitettaisiin paikalliselle poliisille.

”Ei tarvitse mennä pihalle polttamaan”

Janne, 17, on käyttänyt nuuskaa pidemmän aikaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti.
- Käytän aina, kun vain saan hankituksi. Saan itse yleensä kerran kuukaudessa ”toimituksen”, kun eräs kaverini käy Ruotsissa äitinsä luona. Nuuska ei haise yhtä pahalle kuin tupakka, Janne perustelee.
Hänen mielestään käyttäminen helpompaa ja mukavampaa.
- Kun käyttää nuuskaa, ei tarvitse mennä pihalle polttamaan. Muutenkin sen käyttäminen on siistimpää, Janne jatkaa.
Hän kertoo kokeilleensa nuuskaa tupakoinnin lopettamiseen, mutta päätyikin käyttämään molempia – sekä tavanomaisia savukkeita että nuuskaa. Lopettaminen on todella vaikeaa.
- Se, että nuuskaa on saatavissa, vaikeuttaa lopettamista, Janne myöntää.
Terveyshaitat ovat hänelle tuttuja.
- Yhtä epäterveellistähän se on polttaa tupakkaa tai nuuskata. Ja ihan yhtä kallistakin. Ei niissä sinänsä ole juuri eroa, Janne toteaa.

Haastateltavan nimi muutettu.

Kim Kujala

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI