|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisyysaste jäi taas niukasti hallituksen tavoitteesta ? Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa (20.11.2018 09:50)
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuvittaja löysi kodin keskeltä Pernajan joulukorttimaisemaa

23.12.2003Pernajalaisen Inge Löökin koti on kuin suoraan joulukortista. Ja mikäs sen parempi, sillä Löök on kuvittaja, jonka yksi erikoisala ovat joulukortit. Pernajan kirkko tulee vastaan Punaisen Ristin joulutervehdyksessä ja uusimmassa kortissa kuva-aiheeksi on päätynyt jopa kunnantoimiston vanha puurakennus.


Korttien, kirjojen ja lehtien kuvittaminen edellyttää hiljaisuutta ja keskittymistä. Sopiva soppi luovaa työtä tekevälle löytyi muutaman vuoden etsiskelyn jälkeen Pernajan kirkonkylästä vuonna 1996. Helsinkiläisnainen muutti ystäviensä ja tuttujensa järkytykseksi maalle.

– Hiljalleen itään päin. Seuraavaksi asun varmaankin Venäjällä, naurahtaa Löök pienessä punaisessa talossaan Pernajan kirkon kupeessa.

Taiteilijan koti on ollut Helsingissä Lauttasaaressa, Kalliossa, Puotilassa, Mellunmäessä ja sitten Sipoon Östersundomissa.
–Kun muutin Pernajaan, muut luulivat, että lähdin suurin piirtein Rovaniemelle! Mutta minähän asun aivan bussireitin varrella ja kyllä tänne postikin kulkee.

Lehden kuvakilpailu vei elämänuralle

Inge Löök (s.1951) löysi oman alansa jo varhain. Viisivuotiaana hän ja muut sisarukset lähettivät piirroksiaan Allers-lehden nuorten kilpailuun. Piirrokset olivat menestys.

– Saimme palkintoja joka viikko. Koska yksinhuoltajaäidin monilapsisessa perheessä elämä oli niukkaa, olimme ikionnellisia, sillä palkinnot olivat hienoja.
Löök on säilyttänyt saamistaan palkinnoista muun muassa puisen pienen silityslaudan ja metallisen silitysraudan telineineen.

– Lisäksi tuli leipomissetti, korintekovälineitä ja kirjoja. Ne olivat lohdutuspalkintoja. Äiti laittoi palkintoja joululahjoiksemme, koska raha oli tiukalla. Saimme sitten ”itse ansaitsemamme” tavarat joululahjoina, Löök muistelee nauraen.

Inge Löök löysi katraasta ainoana piirtämisestä oman leipätyönsä. Hän lähti Ateneumiin ja opiskeli siinä sivussa myös puutarhuriksi.
–Elämän suunta on kiinni pienistä asioista.
Löök on toiminut suurimman osan työurastaan freelance-kuvittajana.
–Monta vuotta työskentelin kauppapuutarhalla ja kuvitustöitä tein iltaisin. Sitten töitä alkoi tulla niin paljon, että kuvituksesta tuli pääasiallinen työ.
Hankituista puutarhataidoista on ollut kuitenkin monenmoista hyötyä.

–Kun muutin Pernajaan, työt loppuivat. En ole koskaan osannut itseäni markkinoida, vaan jos tilauksia ei tule, sitten syön pelkkää puuroa. Toivon, että joku soittaa - ja niin on aina käynytkin.
Löök muutti Pernajaan syksyllä, joten hautausmaalta löytyi kesäsesongin jälkeen töitä.

–Kun kerran työtilanne oli huono, oli otettava lapio kauniiseen käteen. Seuraavalla viikolla duuneja tuli kuitenkin niin hirveästi, niin että jouduin lopettamaan työt hautausmaalla.
Toisenlaista hyötyäkin puutarha-alan tuntemisesta on ollut. Löök tekee parhaillaan Puutarhaliitolle kirjasta, jossa esitellään kaikki Suomessa kasvavat omenalajikkeet.
–Yhdeksän on jo valmiina ja saman verran piirtämättä. Tekemistä riittää, että saa kaikista omenoista erilaisia!

Inge Löök jäi kiinni tonttuihin pikkutyttönä

Inge Löök tekee pääasiassa kortteja ja kirjojen kuvituksia. Nykyisin apuna on myös tekniikka: Löök liikkuu digikameroineen ympäri Pernajaa ja lataa kuvat koneelleen. Joulukortteja voi sitten työstää vaikka keskellä kesää.

–Juuri joulukortteja olen tehnyt kenties eniten. Tonttuihin jäin kiinni, koska olen nähnyt sellaisen pikkutyttönä.
Löök kertoo jännittävän tarinan:
Tyttö oli vasta kahdeksanvuotias, kun koko perhe oli viettämässä joulua Hämeenlinnassa.
–Aamulla kävelimme joulukirkkoon lumista tietä, jota reunustivat korkeat kinokset. Kinosten päällä näin siniharmaisiin pukuihin pukeutuneita pikkuruisia ukkoja, jotka tekivät vinhasti kuperkeikkoja. Ukot puhua pälpättivät kimeällä äänellä jotain kummallista kieltä!

Myöhemmin Inge ihmetteli, oliko kenties nähnyt unta, ja kertoi kokemuksestaan äidilleen. Tämä vahvisti, että Hämeenlinnassa oli todellakin oltu ja lumista tietä kuljettu. Mutta tonttuja äiti ei ollut nähnyt.
Eikä Ingekään sen koomin ole tonttuja tavannut, mutta ne seikkailevat yhä Löökin joulukorteissa siniharmaine pukuineen.
–Kortteihin ovat päätyneet ne samat ukot, Löök vakuuttaa.

Kuvia isoille ja pienille kustantamoille

Inge Löök on kuvittanut runsaasti myös lasten ja nuorten kirjoja, uskonnollista kirjallisuutta sekä oppikirjoja. Levynkansiakin hän on tehnyt. Kuvituksia ovat tilanneet muun muassa WSOY, Otava ja Svenska Läromedel.

–”Raamattukirjoja” olen sattunut kuvittamaan aika paljon. Niiden kuvakieli on perinteinen. Uskonnollinen en kuitenkaan ole, enkä ole koskaan käynyt maissa, joihin Raamatun kertomukset sijoittuvat.

Uusin työsarka on pienessä Vingpennan-kustantamossa. Yhtiön johtaja ja kirjailija Carina Wolff-Brandt on kirjoittanut nuorten kirjan Trollskär, jonka Löök on kuvittanut. Uuteen pienkustantamoon Löökin veivät mitkäs muut kuin tontut.

–Wolff-Brandt oli kuullut haastatteluni radiosta. Olin haastattelussa maininnut myös tonttukokemukseni. Wolff-Brandt lähetti pätkän kirjoittamaansa tarinaa ja minä tein kuvia malliksi.
Sattui niin, että Löökin kuvat olivat kuin suoraan Wolff-Brandtin lapsuudenmaisemista. Kuvittajavalinta oli sillä selvä.
Löök tekee kuvituskuvat aina akvarelleina. Ideat kypsyvät alitajunnassa. Esimerkiksi Trollskär-kirjassa esiintyvillä ukolla ja koiralla on esikuvansa. Inge Löökin kissat ovat jokainen vuoron perään päätyneet paperille ja niin kävi viimeksi myös naapurin koiralle. Ihmiset päätyvät kuviksi harvemmin, mutta niinkin on käynyt.

–Olin kaksikymmentä vuotta erään miehen kanssa. Ystäväni sanoivat, että vitsi kun piirrät sitä ukkoa!
Kuvitusideat syntyvät kuitenkin yleensä Löökin alitajunnassa, eikä hän siis tietoisesti ole siirtämässä vaikkapa Pernajassa tapaamiaan ihmsiä kirjojen kuvitukseksi.
Sen sijaan naapurin kanssa tekeillä oleva huvimaja siirtynee tuleviin kuviin.

–Kun rakentaa, niin tietää myös miten pitää piirtää. Vaikka kokeilun kautta meidän rakennusprojektimme etenee. Myös tämä nykyinen talo on otollinen paikka ”varastaa” vähän kaikkea, Löök kertoilee.

Joulu keskellä kesää

Joulukortteja Inge Löök piirtää yleensä keskellä kesää.
–Olen tehnyt myös Julstjärnan-joululehteen kuvituksen jo kolmenkymmenen vuoden ajan ja aina kesällä.
Miten joulukorttien ideoiminen käy sydänkesällä? Löökin mukaan mainiosti, kunhan keskittyy.

–Eilen kävin kesässä, vaikka nyt on täysi talvi, sanoo Löök. Kuvittajan tietokoneeseen on säilötty monta vuodenaikaa.
– Osa kuvittajista koristelee kesällä joulukuusen, ostaa lapsille lahjoja ja kuuntelee joululauluja oikeaan tunnelmaan päästäkseen, Löök huomauttaa.
Löökin piistämät joulukortit ensi vuodeksi ovat jo idea-asteella.
–Kun näen jotain kiinnostavaa, teen nopeasti luonnoksen. Nippu on jo valmiina odottamassa työstämistä.

Kortti pitää pintansa

Joulukorttien tekijä on kysytty näyttelynpitäjä aina joulun aikaan. Tällä hetkellä Löökin joulukortteja on esillä kolmessa eri näyttelyssä. Helsingin pääpostissa esillä on Inge Löökin korttien lisäksi Omppu Omenamäen ja Martta Wendelinin piirtämiä kortteja.

–Keväällä korttejani on taas pääpostissa. Minä ja kaksi muuta taiteilijaa olemme myös paikan päällä piirtämässä. Työt myydään sitten huutokaupalla.

Inge Löök uskoo, että ihmiset lähettävät toisilleen postikortteja myös tulevaisuudessa, vaikka terveisensä saa nykyisin perille myös sähköisessä muodossa.
–Luulen, että sähköposteja suosivat ihmiset eivät lähettäisi postikortteja muutenkaan. Varmaan postikortteja lähetetään ainakin seuraavat 50 vuotta.

Joulu- ja muissa korteissa Inge Löökiä kiinnostaa ennen kaikkea se, mitä kaikkea pieneen tilaan voi sovitella.
–Joulukorttieni haluan välittävän rauhaa ja ajan pysähtymistä. Kiireistä tunnelmaa haluan välttää.
–Kuvalla ei ole enää sellaista merkitystä kuin ennen, Löök kuitenkin suree.
–Nykyisin joka tuutista tulee kuvaa ja väriä. Mieli pitäisi aina joskus puhdistaa, niin että näkisi paremmin.
–Vanhan ajan joulussa tempo pysähtyi. Nykyisin kaikessa on kova tempo, jossa on itsekin mukana.

Inge Löökiä ihastuttaa Sakari Topeliuksen kertoma vanha tapa: Kun suku kerääntyi joulupöytään, saadut kortit asetettiin vastaanottajansa lautasen viereen. Sitten kaikki tutkivat saamiaan kortteja ja kertoivat ihmisistä, jotka olivat kortit lähettäneet.

–Itse katselen aina tarkkaan saamani joulukortit. Mietin, että onpa tuollakin lähettäjällä olla silmää valita sopiva kortti. Lopuksi järjestän kaikki kortit ihan huomaamattani kauneusjärjestykseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI