|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lukija on kirjailijan kanssakirjoittaja
29.01.2013Finlandia-kirjallisuuspalkinnon Jää-romaanillaan (suomeksi kustantanut Teos, Is: Schildts & Söderströms) voittanut porvoolainen Ulla-Lena Lundberg otti yleisönsä Loviisan kirjakahvilassa lauantaina. Lundbergin kirjailijanura on kestänyt jo 50 vuotta. Hänen kirjojensa ystävät saivatkin nauttia kirjailijan harkitusta mutta samalla eloisasta otteesta omaan tuotantoonsa.

Palkitun Jää-romaanin henkilöt tuntuivat tutuilta kuin vanhat sukulaiset. Lundberg onkin omimmillaan henkilöitään kuvatessaan. Samalla tavalla kuin romaanin päähenkilöt Petter-pappi, hänen vaimonsa Mona, Posti-Anton ja muut Luotojen asukkaat tulevat lukijan mielessä lihaksi, myös saarelaisia ympäröivä luonto tarraa väkevällä otteella Lundbergin värikkään sanankäytön ansiosta. Tuntemukset välittyvät erinomaisesti Leena Vallisaaren suomennoksessa.
Lundberg kirjoittaa ympäristöstä jonka tuntee. Kökar on Lundbergin lapsuusmaisema ja romaanilla on todellisuuspohjaa: Lundbergin pappi-isä hukkui tytön ollessa aivan pieni. Perhe muutti pois, mutta Kökarista tuli perheen kesäpaikka vuosien ajaksi.

Fiktio antaa liikkumavaraa

Kulttuuriantropologiksi valmistunut Lundberg haastatteli kökarilaiset jo vuosikymmeniä sitten. Materiaalista syntyi kirja Kökar 1976.
–Dokumenttiin sisältyy kaikki se mitä tietää, mutta fiktiossa voi käyttää sellaistakin, mitä ei tiedä. Fiktiossa kirjailijan liikkumavara kasvaa valtavasti.
Lundberg kuvasi tuttua miljöötä näyttämöksi. Kirjailijalle tuttuus saattaa kuitenkin muodostua ongelmalliseksi, kun hänen oma taustansa ja tietonsa ovat lukijoiden tiedossa.
Lundberg antaa lukijoilleen kuitenkin synninpäästön. Myös kökarilaisille, joita Lundberg tapasi viime marraskuussa. –On ihan legitiimiä etsiä tuttuja piirteitä.
Samalla tavalla newyorkilainen kirjailija ottaa vaikutteita omasta ympäristöstään ja lähipiiristään, joka voi tunnistaa valmiista tekstistä kaikuja todellisesta elämästä. Välimatka tuo etäisyyttä, joten suomalainen lukija kokee tekstin enemmän fiktiona.
Lundberg luonnehti lukijoita eräänlaisiksi kirjailijan kanssakirjoittajiksi. Jokainen lukija on sidoksissa omaan taustaansa ja siksi jokainen lukija kokee kirjailijan tekstin omalla tavallaan.
–Kirja ilmestyy ikään kuin uudelleen aina, kun lukija sen lukee.

Ratkaiseva hetki

Lundberg julkaisi ensimmäisen tekstinsä vain 15-vuotiaana. Nyt 65-vuotias Lundberg on julkaissut lähes kaksikymmentä kirjaa, runojen ohella myös matkakertomuksia ja tietenkin romaaneja. Finlandia-palkintoehdokkaana hän on ollut peräti kolmesti. Taiteilijaprofessoriksi hänet nimitettiin 1993.
Jää-romaani tukeutuu Lundbergin romaaneista vahvimmin hänen oman sukunsa tarinaan. Mutta on Lundberg kirjoittanut sukunsa elinpiiristä aiemminkin: hän haastatteli Lemlandin sukunsa jo ennen Kökar-kirjan valmistumista ja Lemlandiin hän palaakin ahvenanmaalaista talonpoikaispurjehdusta kuvaavassa Leo-romaanissa. Ei liene täysin sattumaa, että Leossa päähenkilö on nimeltään Erik Petter.
Jää-romaanin Petter-pappi esiintyy jo Lundbergin Marsipaani-sotilaassa. Lundberg ei kuitenkaan kirjoita romaanisarjoja, eikä Jää-romaanillekaan ole odotettavissa suoraa jatkoa.
Lundberg ei enää muista kuka kirjailija on kiteyttänyt hänen omatkin ajatuksena hyvin: ”kun lähestyin loppuani uskalsin puhua”.
Lundberg luonnehti itselleen ratkaisevaksi hetkeksi isänsä kuolemaa.
–Yhtäkkiä halusin kertoa sellaisesta ratkaisevasta käänteestä, joka vaikuttaa tulevaan elämään pitkän aikaa.

Liukuva perspektiivi

Lundberg suosii Jää-romaanissaan näkökulmatekniikkaa, mutta kertojaperspektiiviä hän kuvaa liukuvaksi. Usein kertojanäkökulma saattaa muuttua vaivihkaa.
Jää-romaanissa Petter-pappi ja Posti-Anton edustavat Lundbergin mukaan rinnakkaisia maailmankuvia. Kun Petter on luonnon suhteen huoleton, Posti-Antonilla on terve kunnioitus luonnonvoimia kohtaan.
Lundberg kertoi Posti-Antonin maailman kytkeytyvän šamanismiin, josta hän on antropologina pitkään ollut kiinnostunut ja sitä myös tutkinut.
–Itselleni šamanismi ei ole uskonto vaan maailmankuva. Anton edustaa vanhempaa maailmankatsomusta kuin Petter.
Lundbergille vanhat kökarilaiset ovat kertoneet muun muassa suvuista, joista löytyy näkijöitä.
Lundbergille näkijän kyvyt omaava on ennen kaikkea havainnoitsija ja hyvä ihmistuntija.
–Sateentekijät huomaavat säässä pienet muutokset aiemmin kuin muut.
Lundbergin mielestä menetetään paljon, kun luonnonilmiöitä ei enää osata havainnoida. Tämä näkyy myös kielen köyhtymisenä, kun ilmiöille ja asioille ei enää tarvita tarkkoja ilmaisuja. Kehitys kertoo myös siitä, että luonnosta ei olla enää niin riippuvaisia kuin ennen. Tai niin ainakin luullaan.

Sukupolvikokemus yhdistää

Jää-romaania on myyty jo yli 100 000 kappaletta. Kirjan suosio yllätti Lundbergin täysin.
–Luulin, että tällaisella kirjallisuudella on kapea lukijakunta. Romaani on kulunut niin ruotsin- kuin suomenkielistenkin käsissä.
Finlandia-palkintoon Lundberg suhtautuu kaksijakoisesti. Toisaalta kilpailu herättää mielenkiintoa kirjallisuuteen. Huono puoli on Lundbergin mielestä se, että palkinto kääntää huomion liiaksi yhteen kirjaan ja kirjailijaan.
–Suomenruotsalaisista kirjoista 5-6 olisi ansainnut palkinnon yhtä hyvin.
Lundberg mietti myös sitä, onko suomenruotsalaisen kirjallisuuden tulevaisuus sellainen, jossa kirja tulee tunnetuksi ensin suomennoksena.
Suomenruotsalaisen kirjallisuuden on myös hyvin vaikea saada jalansijaa Ruotsissa. Esimerkiksi Jää on saanut ruotsalaiskriitikoilta melko nuivan vastaanoton. Sitä on luonnehdittu kotiseuturomaaniksi (hembygdsroman). Lundberg aprikoi, että suomalaisia, oli heidän äidinkielensä sitten suomi tai ruotsi, yhdistää sotien peruna yhteinen kokemus puutteesta ja toisaalta parempien aikojen toivosta.
–Ruotsalaiset pitävät romaania ehkä idyllisointina.
Romantisoitua tai ei, Jää-romaanin menestys tuo toivottavasti lisää lukijoita myös Lundbergin aiemmille romaaneille. Esimerkiksi oma suosikkini Leo kestää useammankin lukemiskerran. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI