|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)
Rovion perustaja jättää yhtiön ? Näin kaikki alkoi Otaniemessä 15 vuotta sitten (14.11.2018 17:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortumin järeä yhdistelmäpaloauto parantaa sammutustehoa Hästholmenissa
25.01.2013Fortumin Loviisan voimalaitoksella on otettu käyttöön uusi järeä ja tehokas säiliöauton sekä sammutusauton yhdistelmä, joka tehostaa merkittävästi voimalan palokunnan toimintakykyä palo- ja onnettomuustilanteissa.
-Tosin niitä on nykyisin aika harvakseen. Voimalassa ei ole enää noin 15 vuoteen ollut yhtään tulipaloa eikä edes syttymiä. 1980-luvulla tulityöt aiheuttivat pieniä syttymiä muutamia kertoja vuodessa, mutta sen jälkeen tulityömääräyksiä ja valvontaa tiukennettiin niin, ettei niitä enää ole ollut. Tosin tässä ammatissa pitää muistaa, että vaikka näin pääsee nyt kehumaan, niin jo seuraavana päivänä voi olla potkimassa kekäleitä, kertoi Loviisan voimalan suojelupäällikkö Olli Vanhanen eilen.


Vanhasen mukaan Fortumin palosuojelun painopistettä siirrettiin 1980-luvun jälkeen selkeästi ennaltaehkäisevään suuntaan. Erityisen jämäkästi tartuttiin tulitöihin ja niistä aiheutuneisiin syttymiin ja palonalkuihin, joita siihen aikaan oli useammin.
-Aiemmasta poiketen nykyisin pelastushenkilöstö ei anna pelkästään aloituslupia tulitöihin, vaan nyt vaaditaan myös lopetuslupa, jotta varmistutaan, että tulityöt kohteessa on lopetettu turvallisesti, syttymisriskiä ei ole ja paloilmoitin on kytketty toimintaan. Nämä tehdään joka päivä, vaikka työt jatkuisivat seuraavana päivänä, kertoi Olli Vanhanen.

Viime vuonna 111 hälytystä

Vaikka viimeiset 15 vuotta ovatkin sujuneet ilman pienintäkään palonalkua, ei voimalan 23 miehen vahvuinen palokunta lepäile laakereillaan. Viime vuoden aikana erilaisia hälytystehtäviä oli yhteensä 111 kappaletta. Voimalaitoksen automaattisessa paloilmoitusjärjestelmässä on yli 10.000 paloilmaisinta, jotka saattavat laueta esimerkiksi pölyn, käryn tai höyryn takia. Viime vuonna automaattihälytykset juoksuttivat Fortumin palokuntaa yhteensä 84 kertaa. Yhteensä 9 kertaa voimalan palokunta hälytettiin antamaan ensihoitoa lähinnä sairaskohtauksen saaneille työntekijöille. Muut hälytykset olivat pieniä liikenneonnettomuuksia, hissin jumittumisia tai puiden kaatumisia.

Voimalaitoksen paloasemalla on jatkuvassa lähtövalmiudessa neljä sammuttajaa eli esimies, kaksi palomiestä ja yksi savusukelluskykyinen turvamies. Esimerkiksi Loviisan kaupungin pelastusasemasta sekä useimmista muista palokunnista poiketen Fortumin paloasemalla ei ole lainkaan sänkyjä eikä asemalla nukuta yövuoron aikanakaan. Työvuorot ovat 12 tunnin pituisia. Iso osa työajasta käytetään koulutukseen. Jokainen palomies käy vuosittain kolmen päivän ajan Kuopiossa pelastusopiston palosimulaattorissa harjoittelemassa savusukellusta kuumissa oloissa.

Perehdytys vie vuoden

-Vaatimustaso ydinvoimalan palokunnassa on korkea. Kun uusi ammattipelastaja tulee töihin, kestää hänen perehdyttäminen ja kouluttaminen ydinvoimalan erityispiirteisiin noin vuoden ennen kuin hän on valmis täyspainoiseen tehtävään, Vanhanen kuvaili.

-Pelastuslaitoksilla miehet perehdytetään yleensä muutamassa päivässä, ja pannaan jo toisena päivänä ykköslähtöön. Täällä porukan pitää hallita suvereenisti laitoksen tilat ja järjestelmät sekä osata tehdä oikeita ratkaisuja, jos on tulipalo tai onnettomuustilanne, Vanhanen kertoi.

Yli 15 vuoden jakso ilman ainuttakaan tulipaloa ei Vanhasen arvion mukaan latista palomiesten motivaatiota. Tulesta saadaan tuta lukuisissa harjoituksissa sekä palosimulaattorissa. Lisäksi osa miehistä on mukana myös VPK-toiminnassa, jossa kertyy lisäkokemusta tulipalotilanteista.

Automatiikkaa runsaasti

IR123 –tunnuksen saanut järeän säiliöpaloauton ja sammutusauton yhdistelmä on lajissaan ensimmäinen Hästholmenilla. Kun Fortumin aiemman paloauton vesisäiliö on 1.500 litran suuruinen, on uudessa paloautossa peräti 10.000 litran vesisäiliö ja 500 litran vaahtosäiliö. Peräosaan sijoitettu Esteri D-240 -palopumppu syöksee vettä 3.000 litraa minuutissa. Pumppua ohjataan tietokoneen näyttöruudulta, ja siinä on myös automaattinen paineen ylläpito. Automatiikka ohjaa myös 10.000 litran vesisäiliön täyttöä. Kun vesimäärä laskee alle 5.000 litran päästää automatiikka vettä säiliöön, ja sulkee venttiilin, kun vesimäärä nousee yli 9.200 litran.

Säiliö on valmistettu metallin sijaan komposiitista. Sillä on vähennetty merkittävästi auton painoa. Kauko-ohjattava 16 kilowatin hydrauligeneraattori on sijoitettu auton katolle, jossa se ei vie tilaa muulta kalustolta. Katolla on myös pelastuslautta ja –paarit sekä jatkotikkaat. Kalustotilojen valaistus on toteutettu led-valolistoilla, josta syttyvät automaattisesti kalustoluukkuja avattaessa.
-Automatiikan tarkoituksena on, että yksi palomies pystyy käyttämään pumppua ja vesitykkiä sekä generaattoria samanaikaisesti joko katolta tai auton takaosasta, kertoi Olli Vanhanen.

Scania P360-tyypin paloautossa on käytössä myös opticruise-vaihderobotti sekä kääntyvät takarenkaat, jotka helpottava liikkumista ahtaissa voimalatiloissa. Myös peruutuskamera lisää turvallisuutta. Lisäksi palomiesten entiset paperikartat ja rakennepiirustukset ovat siirtyneet reserviin sähköisten iPadien tieltä.

Sammutusteho paranee

Voimalaitosalueen aitojen sisäpuolella on tehokas kiinteä sammutusvesijärjestelmä eikä säiliöpaloautolle ole siellä juurikaan tarvetta.
-Viime vuosina Fortum on rakentanut runsaasti uusia tiloja, varastoja ja toimintoja varsinaisen laitosalueen ulkopuolelle, jossa ei ole varsinaista palovesijärjestelmää. Esimerkiksi yksi varavoimaloista sijaitsee laitosaitojen ulkopuolella. Koko ajan alueelle tulee uutta rakennuskantaa aitojen ulkopuolelle. Jos niissä tiloissa syttyisi tulipalo, tulisi säiliöpaloauton suuri vesimäärä tarpeeseen, kertoi Vanhanen.
-On tämä iso parannus erityisesti palovesijärjestelmän ulkopuolisten palojen sammutustehossa. Autojen sisäpuolella toiminta perustuu edelleen kiinteään palovesijärjestelmään, kertoi palomies Mika Leskelä.

”Ei hankittu Fukushiman takia”

Fukushiman ydinturmassa tsunami oli vaurioittanut voimalaitoksen jäähdytys- ja varajärjestelmät, ja reaktoreita jäähdytettiin paloautojen vesitykeillä. Vanhasen mukaan vesitykillä varustetun säiliöauton hankinta ei suoraan liity Fukushiman takia tehtäviin turvallisuusparannuksiin, vaikka pumpun teho riittäisi esimerkiksi käytetyn ydinpolttoaineen varastoaltaan jäähdytykseen, jos muut varajärjestelmät yksi toisensa jälkeen pettäisivät.
-Niiltä osin suunnittelu on vielä kesken, ja voi olla, että joitakin lisävaatimuksia vielä tulee. Kyllähän tämä toimisi siinäkin tehtävässä, mikäli kaikki muut järjestelmät jostain syystä menetettäisiin, Vanhanen vastasi.
Auton keulassa on järeä vinssi, jonka vetokyky on 5400 kiloa. Vinssistä purkautuu keltaista narua, joka näyttää yllättävän ohuelta ja heikolta. Palomies Leskelä kertoi, että ohuudesta huolimatta erikoisvalmisteiden narun murtolujuus on peräti 12.000 kiloa.

Fortumin palokunta toimii lähinnä voimalaitosalueella, mutta hätäkeskus voi tarvittaessa lähettää sen yksiköitä esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin Atomitiellä tai meripelastustehtäviin voimalan lähialueella.
Sauruksen paloautotehtaalla Jyväskylän Säynätsalossa rakennetun yhdistelmäpaloauton verollinen hinta on noin 250.000 euroa.

Arto Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI