|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
OAJ: Emme tee lakonalaista työtä ? opettajat eivät järjestä koulujen ruokailua (17.10.2018 18:23)
Yle vastaa Aku Louhimiehelle: ?Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa? (17.10.2018 16:22)
Petteri Orpo lipsautti ?vähän huonommat kyvyt? ? Selventää nyt mitä oikein tarkoitti (17.10.2018 16:04)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisalaisvaltuutetut haluavat säilyttää koulujen johtokunnat
18.01.2013Suurin osa uusista valtuutetuista haluaa säilyttää koulujen johtokunnat. Uuden valtuuston tahtotilaa luodattiin keskiviikkona valtuuston kokouksen jälkeen. Johtokuntien tarpeen kyseenalaisti kokoomuksen ryhmä.

Koulujen johtokuntia koskeva pykälä vedettiin pois kaupunginhallituksen asialistalta joulukuun puolivälissä, koska vanha kaupunginhallitus halusi ottaa asiassa aikalisän. Johtokuntien lakkauttaminen tai niiden roolien muuttaminen edellyttää hallintosäännön muuttamista.
Valtuutetut ilmaisivat tahtotilansa asiaan sopivasti, eli viittaamalla. Vaikka kysymystä johtokunnista käsiteltiin kokouksen jälkeen ja epävirallisesti, puheenvuoroja käytettiin useita, kunnes puhetta johtanut Petra Paakkanen (r.) vihelsi keskustelun poikki.

Aikansa elänyttä byrokratiaa

Vilkkaan keskustelun johtokuntien tarpeellisuudesta käynnisti kokoomuksen Camilla Antas, joka luonnehti niitä aikansa eläneiksi hallintohimmeleiksi.
–Johtokuntia on lakkautettu jo useasta kunnasta. Niiden tehtävät voidaan siirtää jaostoihin tai sivistyslautakunnalle, ja osa tehtävistä delegoida rehtoreille. Johtokuntien tilalle tulee peruskoulussa perustaa vanhempainyhdistys tai –toimikunta.
–On totta, että jotkut johtokunnat ovat aktiivisia, mutta eivät suinkaan kaikki. Johtokuntiin voi myös olla vaikea saada jäseniä. Varsinkin jos edellytetään, että vanhemmalla itsellään pitää olla koulussa lapsia.
Antas katsoi hankalaksi myös sen, että vaikka johtokuntia pidetään epäpoliittisina, niiden jäsenet istuvat johtokunnissa käytännössä puolueiden mandaateilla.
Antas katsoi myös, että johtokunnat hidastavat päätöksentekoa, eikä niiden lakkauttaminen heikentäisi lähidemokratiaa, kun koulujen ja kotien yhteistyötä tehostettaisiin vanhempainyhdistysten tai –toimikuntien avulla. Johtokuntien kokouspalkkioissa säätöä syntyisi noin 35 000 euroa, mikä voitaisiin käyttää koulujen hyväksi.
Kokoomuksen Nina Pere piti valtuuston tahtotilan luotaamista epävirallisesti ongelmallisena. Hän halusi asian tulevan valtuustoon normaalin valmistelun kautta.
–Että ymmärtäisimme miten voidaan toimia toisin. Nyt tämä menee mutu-pohjalta. Entä mikä on esimerkiksi sivistysjohtajan ja koulun rehtorin kanta? Kokoomuksen Kari Hagfors muistutti, että asiasta käytiin keskustelua jo 2010. Hän edellytti, että luottamuselimiin valitaan koulun toiminnasta aidosti kiinnostuneita ihmisiä, jotka ovat pedagogisesti orientoituneita.–Johtokunnat ovat kokoontuneet yhden kerran lukukaudessa. Onko tämä tehokasta?

Johtokunnille lisää painoarvoa

Johtokuntien säilyttämistä kannattavat ottivat esiin vasta-argumentteja.
––Olemme eri mieltä kokoomuksen kanssa, RKP:n Mia Heijnsbroek-Wirén totesi.
–Hem och skola –toiminta on vapaaehtoista, hän viittasi vanhempainyhdistyksiin.
Hän katsoi, että johtokuntien rooli korostuu silloin, kun koulu on vaikeuksissa, esimerkiksi lakkautusuhan alla.
–Johtokuntien tehtäviä pitäisi pikemminkin selventää. Perussuomalaisten Antti Väkevä tuki Heijnsbroek-Wiréniä.
–Puolueilta pitää löytyä sen verran vastuuntuntoa, että koulujen asioihin on kiinnostusta. Puolueen jäsenkirja ei ole tärkeä.
Vasemmistoliiton Armi Lindell piti johtokuntien vaikutusmahdollisuuksia huomattavasti parempina kuin esimerkiksi vanhempainyhdistysten, koska johtokunnilla, toisin kuin yhdistyksillä, on virallinen asema.
–Johtokunnalla on helppoa, jos koululla menee hyvin. Jos ei, niin johtokunta on ”ulkopuolinen” taho, joka voi vaikuttaa ihan eri tavalla kuin vanhempainyhdistys. Entä jos johtokunnat lakkautettaisiin, valittaisiinko lukioihin vanhempainyhdistykset? Lindell huomautti lisäksi, että kouluverkkosuunnitelmat ovat tulossa. Niihin sisältyy muun muassa ajatus, että useammalla koululla on yhteinen rehtori.
–Johtokunnat voivat toimia rehtorin tukena.
Myös SDP:n Pertti Lohenoja viestitti, että lakkauttamisten sijasta johtokuntien toimintaa pitäisi kehittää ja niiden tehtäviä selkiyttää, kenties myös lisätä johtokuntien valtaa.
–Johtokunta tuntee koulun asiat läheltä. Johtokuntien toimintaa on kehitettävä luomalla niille yhtenäiset toimintaohjeet.
Vihreiden Sonja Ilvetsalo-Koskinen katsoi johtokunnat tarpeellisiksi kuntafuusion ja lähidemokratian toteutumisen vuoksi.
–Kuntalaisen näkökulmasta päätös on helppo: johtokuntien lakkauttaminen merkitsisi kuntalaisten vaikutusvallan vähenemistä, kiteytti perussuomalaisten Saara Lång.
Hallintojohtaja Christoffer Masar piti aikataulullisesti mahdottomana toteuttaa asian valmistelu, sillä johtokunnat on valittava pikimmiten. Masarin mukaan on kuitenkin mahdollista valita johtokunnat seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Tänä aikana johtokuntien hyvät ja huonot puolet ehdittäisiin selvittää ja kysymys tuotaisiin valmistelun jälkeen normaalisti päätettäväksi. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI