|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)
Kelan lehti: Tutkimusjohtaja väläyttää uutta työttömyysturvatiliä ? ?Mitä nopeammin saat töitä, sitä enemmän jää rahaa eläkkeelle? (20.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kesäduuni Uudellamaalla 2013 -kampanja haastaa työllistämään nuoria
15.01.2013Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) piipahti eilen Porlammin koulussa puhumassa Kesäduuni Uudellamaalla 2013 -kampanjan puolesta. Kampanja on Uudenmaan liiton ja ely-keskuksen yhteinen hanke, jolla haastetaan alueen yrityksiä ja kuntia tarjoamaan nuorille kesäksi töitä.

Mukaan ovat lähteneet muun muassa HOK-Elanto, Lemminkäinen, SOL Palvelut, Espoon ja Helsingin kaupungit sekä Myrskylän kunta. Kampanjan tarkoituksena on tukea nuorten työllistymistä sekä rohkaista alueen yrityksiä tarjoamaan nuorille kesätöitä.
Kampanjan suojelijana toimii työministeri Lauri Ihalainen (sd.). Toivola itse vetää reilun parinkymmenen uusmaalaisen nuoren muodostamaa ryhmää, joka tuo kampanjaan nuorison näkökulmaa. Ryhmä järjestää myös koulukäyntejä, joihin Toivola ottaa osaa tammi-helmikuussa eduskunnan istuntotauolla.
Lapinjärven edustajana nuorten ryhmässä toimii Matias Heinonen, joka organisoi Toivolan vierailun Porlammille, ja kertoi kampanjasta yleispiirteisesti. Hänen veljensä Otto Heinonen jatkoi omakohtaisilla kesätyökokemuksilla. Loppuun koulun opinto-ohjaaja Eija ”EB” Brusas tiivisti hyvän työhakemuksen sisällön sekä antoi muutamia käytännön vinkkejä oppilaille.
- TET-paikkoihin kannattaa panostaa, moni on saanut sitä kautta työpaikan kesäksi, Brusas vinkkasi.
Omassa puheenvuorossaan Toivola korosti työmaailman tarjoamia mahdollisuuksia.
- Moni unohtaa sen, että koulun ulkopuolella on muutakin elämää. Työmaailma on hyvä keino etsiä omaa itseään ja kerätä erilaisia kokemuksia, Toivola tuumasi puheessaan.
Toivola on alkuperäiseltä koulutukseltaan näyttelijä. Uravalinta oli hänelle pelottava.
- Ajattelin, että voiko tummaihoinen olla näyttelijä. Pelkäsin, etten pääsisi ihonvärini vuoksi opiskelemaan tai työllistymään alalle. Voisiko vaikkapa yksi seitsemästä veljestä olla musta, Toivolaa pohdiskeli.
- Lopulta päätin pitää kiinni unelmastani, ja valmistuin näyttelijäksi. Töitä on vaihtelevasti enemmän ja vähemmän, mutta se kuuluu bisnekseen, hän jatkoi.
Toivola kehottikin nuoria tähtäämään unelmiinsa pysyen kuitenkin avoimena vaihtoehdoille.
- Ei kannata luovuttaa tai sulkea ovia. Jos ei pääse töihin juuri siihen yritykseen, johon tahtoisi, voi kokeilla jotakin muuta. Ties vaikka se oma ”juttu” löytyisi siinä samassa, kansanedustaja muistutti.

Rehtorilla avaimet käsissään

Kesätyökampanjan esittelyn ohella Toivola piti myös hengennostatuspuheen, jossa hän esitteli itseään ja taustojaan. Puheensa aluksi hän mainitsi kärsivänsä esiintymispelosta.
- On totta, että pelkään puhua ihmisten edessä, sillä koskaan et voi tietää miten yleisö suhtautuu ajatuksiisi tai puheisiisi.
Toivola itse oli koulukiusattu. Hän koki ilmapiirin ympärillään ahdistavaksi.
- Kouluaika oli minulle vaikeaa. En pystynyt oikein keskittymään koulunkäyntiin. Olen kuitenkin aina sanonut, että ihmiset ympärillä eivät ole tulevaisuudelle este – omat ajatukset ratkaisevat, Toivola filosofoi.
Nykypäivän koulumaailmaa hän ei silti luonnehtisi suoraan rasistiseksi.
- Jokainen koulu on toki riippuvainen yhteisöstä, joka koostuu yksilöistä. Rehtorilla koulun johtajana on iso mahdollisuus vaikuttaa koulunsa ilmapiiriin ja joko edistää sen avoimuutta tai rajata arvomaailmoja, Toivola totesi.
Kansanedustaja suhtautuu koulukiusaamiseen vakavasti. - Tilastollisesti kiusaamismäärät ovat ennallaan. Tänä päivänä ongelmat vain ovat muuttuneet suuremmiksi. Onneksi niistä puhutaan enemmän kuin ennen, sillä varhainen puuttuminen on avainasemassa, Toivola alleviivasi.
Hän on ottanut taakakseen ajaa nuorten asiaa eduskunnassa. - Ajan nuorten asioita, koska koen ne itselleni tärkeiksi, kansanedustaja perusteli.
Malliesimerkiksi hän otti Pelkosenniemen koulun, jonne hänet pyydettiin puhumaan kiusaamiskierteen katkaisemiseksi. Pelkosenniemi on alle 1000 asukkaan kunta keskellä karua Lappia.
- Lounaalla olin yksin ruokalassa, kunnes sinne ilmestyi noin 8-vuotias pikkupoika. Poika katseli minua pitkään lautasen kokoisilla pupilleilla – mikä toi on ja mitä se tekee täällä? Pitkän hiljaisuuden ja tuijottamisen jälkeen poika lopulta uskaltautui puhumaan minulle. ”Sä näytät ihan yhteltä tyypiltä mun videopelissä”, hän kuiskasi. Juttu nauratti, mutta vaikutuin siitä, miten hän uskalsi kerätä rohkeutensa ja aloittaa keskustelun, Toivola ihaili.

Afrikkalaisia juuria etsimässä

Suomalaisen nimen ja tumman ihon selittää Toivolan vanhemmat – äiti on suomalainen, mutta isä kenialainen.
- Eräs päivä sain puhelun, jossa mies esitteli itsensä pikkuveljekseni. Hän kertoi asuvansa Berliinissä, jossa isälläni oli ollut uusi avioliitto saksalaisen naisen kanssa. Sittemmin isäni oli menehtynyt. Emme koskaan tavanneet isäni kanssa. Päädyin kuitenkin matkaamaan Keniaan yhdessä pikkuveljeni kanssa, Toivola aloitti tarinansa.
Kenian pääkaupunki Nairobista matka jatkui maanteitse viidakon läpi pieneen tuppukylään. Veljekset saapuivat perille iltamyöhällä. Vastassa oli todelliset sukujuhlat, joissa ihmiset itkivät, nauroivat ja rukoilivat.
- Eihän sitä voinut alkuun edes uskoa todeksi. En kokenut kuuluvani siihen kulttuuriin laisinkaan. Olin kasvanut kiinni suomalaisuuteen, Toivola kuvaili hämmästystään.
Todellinen herätys tulikin myöhemmin.
- Eräs pikimusta, vanha ja ryppyinen mummo tuli luokseni ja istuimme nuotion laidalle. Hän näytti minulle vuosikymmeniä savimajassa kellastunutta kirjepaperia, jossa kerrottiin syntymästäni. ”Our son has come home after 30 years.” Joku oli odottanut minua 30 vuotta Keniassa! Hetki oli mieleenpainuva – ensimmäistä kertaa koin kuuluvani johonkin toiseen kulttuuriin ja maailmaan.

Kim Kujala

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI