|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Orpo lyttäsi Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Joditabletteja syytä olla, mutta omin päin niitä ei pidä ottaa
11.01.2013Joditabletit nousivat yhdeksi puheenaiheeksi Loviisan ydinvoimalaitoksen lähinaapureille järjestetyssä mahdollista säteilyvaaraa koskeneessa tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa keskiviikkona. Tabletteja on hyvä olla varalla, mutta ilman viranomaisten kehotusta niitä ei saa ottaa. Liian aikaisin tai myöhään otettuna joditableteista ei ole hyötyä.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Säteilyturvakeskus ja Fortumin Loviisan voimalaitos ovat yhteistyössä päivittäneet toimintaohjeen säteilyvaaran varalta. Päivitetty ohje postitettiin joulukuun puolivälissä koteihin, työpaikoille ja vapaa-ajan asuntoihin Loviisan ja Pyhtään alueella.
Ohjeita on jaettu kolmen vuoden välein, mutta nyt järjestettiin myös erillinen tilaisuus asukkaille. Sen taustalla on voimalaitoksen johtajan Satu Katajalan mukaan Fukushiman onnettomuus.
–Halusimme järjestää tilaisuuden, jossa kerrotaan miten mahdolliseen onnettomuuteen on varauduttu, miten toimitaan, harjoitellaan ja millaista on yhteistyö eri viranomaisten kesken. Johtaja Peter Tuominen Fortumista mainitsi, että Loviisan voimalaitoksella on kerran jouduttu niin sanottuun onnettomuuden varautumistilaan.
–Se oli vuonna 2005, jolloin merivesi nousi korkealle. Varautumistilan tullen koolle kutsutaan noin satahenkinen valmiusorganisaatio, joka koostuu mm. eri viranomaisista ja voimalan edustajista.
Tuominen jatkoi, että jos vesi nousee yli kolme metriä, tulee vettä laitoksen sisälle. Vuonna 2005 käytiin 1,76 metrissä. Laitoksen alasajo alkaa, jos vesi nousee 1,95 metriä.
–Todennäköisyys kolmen metrin vedennousuun on äärimmäisen pieni. Silti parhaillaan tehdään selvityksiä miten voimala suojattaisiin, totesi Tuominen.
Niin sanottua varautumistilaa vakavampi tilanne on laitoshätätila, jossa turvallisuus heikkenee tai on vaarassa heiketä. Sellaista tilaa ei ole Suomessa julistettu koskaan. Pahin tilanne on yleishätätila, jossa vaarana ovat radioaktiiviset päästöt, jotka edellyttävät suojautumistoimia ydinvoimalan ympäristössä. Tuomisen mukaan kaikkien näiden tilanteiden varalta harjoitellaan säännöllisesti.
–Seuraava iso harjoitus pidetään 14.3.

Ohjeita syytä noudattaa

Palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta korosti, että säteilyvaaran uhatessa pelastusviranomaisten ohjeita on syytä noudattaa.
–Kun yleinen vaaramerkki kuuluu, on siirryttävä sisätiloihin ja pysyttävä siellä. Ikkunat ja ovet on suljettava, samoin tuuletusaukot ja ilmanvaihtolaitteet. Toimintaohjeita saa radiosta tai YLE:n teksti-tv:n sivuilta 866-868.
Vaaratilanteessa on syytä välttää puhelimen käyttöä linjojen tukkeutumisen estämiseksi.
–Mahdollista evakuointipaikkakuntaa ei päätetä etukäteen, vaan tilanteen mukaan. Paikkakunnan valintaan vaikuttaa esimerkiksi tuulen suunta, selvitti Lyttinen.

Yli 40-vuotialle joditableteista ei juuri hyötyä

Säteilyturvakeskuksen puheenvuoron tilaisuudessa käytti johtaja Lasse Reiman. STUK on merkittävin suositusten antajan säteilyvaaratilanteissa ja sillä on omat valmiusjärjestelmänsä. Joditableteista Reiman totesi, että niiden käytöstä päättää sosiaali- ja terveysministeriö.
–Joditabletit ovat tärkeimpiä lapsille ja raskaana oleville, sillä lasten ja sikiöiden kilpirauhaset ovat herkimpiä säteilylle. Yli 40-vuotiaille joditableteista ei ole merkittävää hyötyä. Emme kuitenkaan harrasta ikäsyrjintää, vaan tabletteja suositellaan kaikille silloin kun niiden käyttöön on kehotettu.
Reiman muistutti, ettei joditabletteja pidä missään nimessä lähteä hankkimaan silloin, kun vaaramerkki on annettu.
–Voimayhtiö on jakanut tabletteja suojavyöhykkeellä asuville ja muualla asuvat voivat ostaa niitä itse. Tabletteja on hyvä olla varalla, mutta niitä ei pidä ottaa ennen kuin siihen kehotetaan. Joditabletti on tuhtia tavaraa, se on noin tuhatkertainen normaaliin päivätarpeeseen verrattuna.
Illan tilaisuudessa ilmeni, etteivät kaikki suojavyöhykealueella asuvat ole saaneet joditabletteja. Suojavyöhyke ulottuu viiden kilometrin etäisyydelle ydinvoimalaitoksesta.

Evakuointi työläin vaihe

Reiman jatkoi, että eniten aikaa vievä työ vakavan onnettomuuden sattuessa on evakuointi.
–Evakuointipäätös tehdään, kun arvioidaan että riski päästöstä on olemassa. Evakuointiin ryhdytään riittävän ajoissa eli jo ennen kuin päästö tapahtuu. Suojavyöhyke evakuoidaan ensin ja usein se riittää. Tarpeen vaatiessa evakuointialuetta laajennetaan.
Evakuointitilanteissa on arvioitu, että noin 80 prosenttia asukkaista lähtee evakuointipaikkakunnalle omalla autolla. Lopuille järjestetään kuljetus.
Suomessa ei ole sattunut vakavia säteilyvaaratilanteita. Sitä, miten ihmiset tositilanteessa käyttäytyisivät, ei tiedä kukaan.
–Tärkeintä opittavaa olisi se, että ihmiset noudattaisivat annettuja ohjeita, korosti palomestari Lyttinen.

Jatkoa seuraa

Keskustelu- ja tiedotustilaisuus houkutteli paikalle kolmisenkymmentä voimalan lähinaapuria. Tilaisuuden päätteeksi yleisö oli sitä mieltä, että vastaavanlaisia iltoja kannattaa järjestää jatkossakin. Ajankohdaksi toivottiin kesää, jolloin mökkiläisetkin pääsisivät helpommin paikalle.
Toiveena oli myös, että suojavyöhykkeellä olevien talouksien osoitetiedot päivitettäisiin. Nyt kutsu tilaisuudesta ei ollut tavoittanut kaikkia alueella asuvia.
Koteihin jaettu toimintaohje säteilyvaaran varalle kannattaa säilyttää. Se on voimassa vuoden 2015 loppuun asti. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI