|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen johtokuntien tulevaisuus ratkeaa ensi viikolla?
11.01.2013Loviisan koulujen johtokuntien valintaa koskeva pykälä vedettiin pois kaupunginhallituksen kokouksessa 17. joulukuuta, sillä hallitus päätti asiasta keskusteltuaan ottaa aikalisän. Hallintojohtaja Christoffer Masarin mukaan hänellä ei ole vireillä muuta hallinnollista valmistelua asiassa, mutta hän esittää johtokuntia koskevan kysymyksen valtuustolle ensi keskiviikon kokouksen yhteydessä, tosin asialistan ulkopuolella.

- Kysyn uusien valtuutettujen mielipidettä siitä, jatketaanko johtokuntien toimintaa vai luovutaanko niistä. Tämä ei tule minään varsinaisena asiana vaan kokouksen jälkeen.
- Valmistelen sitten asian sillä perusteella, mikä valtuutettujen mielipide ja tahtotila on.
- Jos nähdään, että johtokunnat halutaan säilyttää, pykälä tulee ihan samansisältöisenä kuin se on ollutkin ja vien sen hallitukseen ja valtuustoon. Ainoastaan jos johtokunnat halutaan lakkauttaa ja niiden roolia muuttaa, pitää valmistella hallintosääntömuutosta.
Masar kaavailee, että jos johtokuntien toiminta päätetään pitää hallintosäännössä, johtokuntien uusien jäsenten valinta ennättäisi jo helmikuun valtuustoon. Valtuuston kokouksessa 16. tammikuuta aikaisempien johtokuntien toimivalta – kuten muidenkin edellisen valtuustokauden toimielinten – lakkaa, ja jakso, jolloin kouluilla ei olisi lainkaan toimivaltaisia johtokuntia, jäisi noin kuukauden mittaiseksi.
Jos johtokunnat päätetään lakkauttaa, pitäisi Masarin mukaan valita määräaikaiset johtokunnat ehkä puoleksi vuodeksi tai vuoden loppuun tilanteesta riippuen, ja tänä aikana ennätettäisiin tehdä tarvittavat muutokset hallintosääntöön ja valmistelut johtokuntien tehtävien siirtämiseksi.
- Näyttäisi olevan aika vahva tahto, että ne säilyvät, hän arvioi. Menettely, jossa valtuustolta tiedustellaan käsitystä asiasta, tuli Masarin mukaan hänellä ajatuksena esille, koska uusi valtuusto kokoontuu ennen uutta kaupunginhallitusta.
Hän ei näe johtokuntien lakkauttamisesta saatavan suurta rahallista säästöä, ja toteaa niiden hidastavan vain hieman päätöksentekoa.
Sivistysjohtaja Thomas Grönholm sanoi tietävänsä asiasta ihan lehtitietojen perusteella sen verran, että kaupunginjohtaja poisti johtokunnat hallituksen listalta. Hän arvioi, että johtokuntien kokouspalkkiokustannukset ovat noin 20 000 euroa vuodessa.
- Mitä olen seurannut muiden kuntien toimintaa, esimerkiksi Porvoo, Kouvola ja Lapinjärvi ovat jo lakkauttaneet omat johtokuntansa. Ruotsinpyhtää oli lakkauttanut johtokunnat jo ennen fuusiota, mutta uuden Loviisan mukana myös Ruotsinpyhtään kouluihin valittiin taas johtokunnat. Grönholm sanoo, että vapaan sivistystyön johtokuntia, Vakon ja Mi:n johtokuntia, asian poisveto ei koskenut, joten ne säilyvät. Koulujen johtokuntien tehtävistä hän pitää tärkeimpänä ”lukuvuodeksi kerrallaan” -työntekijävalintoja. Johtokunta valitsee ne määräaikaiset viranhaltijat ja määräaikaisessa työsopimussuhteessa olevat työntekijät, jotka valitaan yli kuudeksi kuukaudeksi ja korkeintaan vuodeksi.
- Jos johtokunnat lakkautetaan, tehtävät pitää siirtää sivistyslautakunnalle, lautakunnan jaostoille ja viranhaltijoille kuten koulujen rehtoreille, Grönholm toteaa. Loviisassa johtokunnat ovat pitäneet 2-5 kokousta vuosittain. Hänen mukaansa syksyllä 2011 koulujen rehtoreiden enemmistö oli sillä kannalla, että koulut toimisivat myös ilman johtokuntia.
Loviisan koulujen johtokunnista on virinnyt vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Loviisan Sanomien Facebook-sivuilla polveilevan keskusteluketjun mielipiteen voisi kiteyttää esiteltyyn sananlaskuun, joka yleiskielelle muunnettuna voisi olla jotakuinkin näin: Joka johtokuntaa on lakkauttamassa, on ampumassa itseään polveen.

Lapinjärvi poisti johtokunnat

Lapinjärvellä koulujen johtokuntia ei enää uudella valtuustokaudella ole, sillä edellinen valtuusto päätti poistaa johtokunnat hallintosäännöstä muiden muutosten ohella. Ehdotuksen mukaan sivistystoimessa lakkautettiin koulujen johtokunnat sekä yhdistettiin vapaa-aikalautakunta ja sivistyslautakunta. Uusi hallintosääntö on voimassa vuoden 2013 alusta alkaen.
Kunnanjohtaja Christian Sjöstrand sanoo aloitteen lähteneen häneltä ja silloiselta sivistystoimenjohtajalta vuonna 2011, ja asiaa valmisteltiin sekä kehittämistoimikunnassa että viime kevään taloustyöryhmässä, jotka esittivät muutosta.
- Johtokuntien rooli oli suhteellisen epäselvä suhteessa sivistyslautakuntaan ja jaostoihin.
Sjöstrandin mukaan koulujen johtokunnat ovat taakse jäänyttä elämää ja ne on useissa kunnissa lakkautettu jo 1990-luvulla. Aikaisemmin taloussuunnitelmien laatiminen lähti koulujen johtokunnista ja käsittely jatkui lautakunnassa ja kunnanhallituksessa, jolloin byrokratia oli melkoinen. Hän arvioi, että johtokuntien toiminnan vuosikustannus, joka koostuu lähinnä kokouspalkkioista, oli noin 5000-6000 euroa.
- Yläasteen ja lukion johtokunnan tehtävinä olivat meillä opettajavalinnat, ja sen rooli erosi tässä alakoulujen johtokunnista. Nyt kaikkien koulujen vakinaisen henkilökunnan valinnat siirtyivät sivistyslautakunnan jaostoille. Suomenkielinen jaosto valitsee perusopetuksen, alakoulujen ja yläasteen, sekä lukion suomenkieliset opettajat ja muun suomenkielisten koulujen vakinaisen henkilökunnan. Sivistyslautakunnan ruotsinkielisen jaoston tehtävänä on valita luokkien 0-6 eli Kapellbyn koulun vakinaiset opettajat ja muu henkilökunta. Jaostojen jäsenmäärää lisättiin suomenkielisessä kolmella ja ruotsinkielisessä neljällä jäsenellä.
Jaostot tekevät päätökset niiden toimivaltaan sisältyvissä rekrytointiasioissa, joihin sivistyslautakunnalla on kyllä otto-oikeus.
Vt. sivistystoimenjohtaja Juha Ronkaisen mielestä päätöksenteko muuttuu avoimemmaksi.
- Ymmärrän että pitää huolehtia siitä, että toimintaa kuntalaisten lähellä ei viedä pois. Toiminta, jota johtokunnat ovat tehneet, muuttuu nyt jaostojen lautakuntatyöskentelynä läpinäkyvämmäksi ja kuntalaiset voivat helpommin seurata mitä tapahtuu, kun esityslistat ja pöytäkirjat tulevat nettiin.
- Päätöksenteko on yksinkertaista, kun siinä on vähemmän portaita.
Hän näkee, että johtokunnilla ei ollut todellista päätösvaltaa, ja ne ovat ”reliikkejä”, joita kunnan varoilla ei ole perusteltua kustantaa. Vastustusta johtokuntien lakkauttamista kohtaan ei Ronkaisen kuten ei Sjöstrandinkaan korviin ole tullut.
- Meidän pitää huolehtia edelleen siitä, että kodit integroidaan kouluun. Toivon, että muutos ei vaikuta siihen, miten vanhemmat osallistuvat koulun kehittämiseen, Ronkainen toteaa ja viittaa vapaaehtoisiin ei-poliittisin perustein valittuihin vanhempainyhdistyksiin, joita Lapinjärvellä toimii nyt Kapellbyn ja Kirkonkylän kouluissa.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI