|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Työterveyshuollosta saa tukea tupakoinnin lopettamiseksi
08.01.2013Loviisan kaupunki lähettää tammikuun aikana kaikille työntekijöilleen henkilökohtaisen sähköpostikyselyn, jossa selvitetään tupakointia.

Vastausten perusteella kartoitetaan, kuinka monella on tarvetta saada apua päästäkseen eroon polttamisesta. Kyselyn avulla valmistaudutaan siihen, että Loviisan kaupunki aloittaa savuttomana työpaikkana vuoden 2014 alussa.
Savuttomaksi työpaikaksi on ryhtynyt jo noin 200 kuntaa Suomessa. Lapinjärvi on savuton työpaikka tämän vuoden alusta lähtien.
- Pyydämme kyselyyn vastauksia tammikuun aikana, ja kuukauden loppuun mennessä tiedämme kuinka moni haluaa työterveyshuollon kautta apua tupakasta irti pääsemiseksi, kertoo työhyvinvointikoordinaattori Anne Hovi.
Kaupungin talousarvioon on varattu 10 000 euroa tupakoinnin vähentämiseksi.
Hovin mukaan työntekijät saavat halutessaan henkilökohtaista tukea tupakoinnin lopettamiseksi työterveyshuollosta. Sitä kautta voidaan myös perustaa vertaisryhmiä, joihin tarvitaan vähintään kymmenen osallistujaa.
Työterveyshoitaja Anne Ruhasen mukaan tupakasta vierottamiseksi ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan jokaisella se lähtee henkilökohtaisesta tilanteesta ja motivaatiosta. Työterveyshuolto tarjoaa yksilöille neuvonta- ja ohjauskäyntejä työterveyshoitajan ja tarvittaessa -lääkärin vastaanotoilla, lisäksi on mahdollisuus järjestää ryhmämuotoista toimintaa tupakoinnin lopettamisen tukemiseksi.
- Tupakointi ei ole mikään tabuasia työterveyshuollon vastaanotolla, vaan siitä keskustellaan usein terveystarkastusten ja sairaanhoidon vastaanottokäyntien yhteydessä.
Ruhasen mukaan tupakasta irti haluavan kohdalla mietitään yhdessä, mikä olisi paras hoitokeino ja tuetaan asiakasta tupakoinnin lopettamisessa.

Tupakointia jatkava joutuu puhutteluun

Anne Hovin mukaan ensi vuoden alussa sääntönä on, että työaikana ei tupakoida. Ruokatunti ei kuulu työaikaan, joten silloin voi polttaa työtilojen ulkopuolella.
- Tarkemmat ohjeistukset muotoutuvat tämän vuoden aikana, esimerkiksi se, kuinka kaukana työtiloista pitää olla, jotta voi tupakoida.
Hovi uskoo, että tupakointisäännön noudattamisessa ei tule ongelmia. Jos niin kuitenkin käy, ohjataan työntekijä lähimmän työnantajan puhutteluun. Jos se ei auta, annetaan suullinen varoitus. Ellei sekään tehoa, tulee kirjallinen varoitus.
- On kuitenkin aika vaikea uskoa, että ketään irtisanottaisiin työtehtävistä siksi, että ei pysty noudattamaan tupakoimattomuussääntöä, Hovi sanoo.
Hänen mukaansa tupakointia on vaikea valvoa, ja päätös tupakoimattomuudesta työaikana on lopulta jokaisen henkilökohtainen asia.
Hovin mukaan alkoholinkäyttöä ei ole koettu yhtä suureksi ongelmaksi kuin tupakointia.

Lapinjärvellä savuttomuus alkanut mutkattomasti

Lapinjärven kunta on aloittanut savuttomana työpaikkana tämän vuoden alussa.
- Vielä vaikea sanoa, miten siihen on suhtauduttu, ainakaan kunnantalolla se ei mielestäni näy mitenkään. Meidän työntekijämme saavat tupakoida työpaikan ulkopuolella ruokatunnin ja kahvitunnin aikana, kertoo kunnanjohtaja Christian Sjöstrand.
Hänen mukaansa muutos voi näkyä selvemmin esimerkiksi vanhainkodilla, jossa ruoka- ja kahvitauot sisältyvät työaikaan. Lapinjärven kunnassa on myös mahdollisuus saada apua tupakoinnin lopettamiseksi työterveyshuollon kautta.

Koulussa tupakoivista alaikäisistä ilmoitus poliisille

Tupakoinnin lopettamiseksi koulualueella on jouduttu ottamaan järeitä keinoja. Porlammin yläkoulussa ja lukiossa tupakoinnista kiinni jäävästä alaikäisestä nuoresta tehdään ilmoitus poliisille. Viime vuoden aikana poliisille tehtiin kymmeniä ilmoituksia, ja tänäkin vuonna niitä on jouduttu tekemään.
- Tupakkalain rikkomisesta voi ilmoittaa poliisille. Me otimme tämän keinon käyttöön, kun huomasimme jälki-istunnon tehottomaksi. Poliisin lisäksi tupakoinnista ilmoitetaan aina myös vanhemmille. Alle 15-vuotiaista tupakoijista ilmoitetaan sosiaaliviranomaisille, kertoo rehtori Marketta Takala.
Hänen mukaansa poliisi ei heti ensimmäisen soiton jälkeen lähde jatkotoimiin. Jos sama oppilas jää toistamiseen kiinni tupakoinnista koulun alueella, voi poliisi pyytää nuoren puhutteluun.
- Kaikissa kouluissa on sääntö, että koulun alueella ei saa polttaa, edes opettajat.
Poliisille ilmoittaminen on ollut käytössä Porlammin koululla jo yli vuoden ajan. Takalan mukaan on vaikea sanoa, onko se vähentänyt koulutupakointia.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI