|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvelle varasuunnitelma kehittämisyhtiön kaatumisen varalta
19.12.2003Lapinjärven valtuusto noudatti talousarvion käsittelyssä kunnanjohtaja Peter Backmanin evästystä maltillisesta käsittelystä ja määrärahojen lisäyksiä hyväksyttiin lähes nelituntisessa kokouksessa 39.000 euroa.

Täpärin äänestys koski varautumista oman konsultin palkkaamiseen siinä tapauksessa, että vireillä olevasta maakunnallisesta kehittämisyhtiöstä ei tule mitään. Aulis Lassilan (kesk) ehdotus voitti äänin 11-10. Näin taousarvioon hyväksyttiin 25.000 euron määräraha siltä varalta, että yhtiötä ei synny. Lassila korosti, ettei hänen ehdotuksensa ollut tähdätty yhtiötä vastaan. Lapinjärvi tarvitsee elinkeinotoimen kehitystehtäviin oman henkilön, jos riittävää yksimielisyyttä yhtiön perustamiseen ei löydy tai yhtiö ei pysty tuottamaan riittävästi palveluja.
Lassila sai kannatuspuheenvuorot demareiden Veijo Peltoselta ja Ari Koivistolta. Peltonen huomautti, että Lapinjärvi on monesti pettynyt maakunnallisten hankkeiden suhteen. Koivisto pahoitteli sitä, että Lassilan ehdotus oli ehdollinen. Hän olisi toivonut nopeita toimenpiteitä, koska lähivuodet ovat kunnan kannalta hyvin tärkeitä.
Varasuunnitelma ei saanut kannatusta RKP:n leirissä. Benny Engård uskoi, että tarvittaessa kunnanhallitus voi tarttua kysymykseen nopeasti ja tuoda asian valtuustoon. Erik Gammals katsoi, että nyt olisi parasta ensin odottaa ja katsoa, miten uusi yhtiö lähtee käyntiin. Kim Svenskberg totesi, että Lassilan ehdotus oli selkeä signaali muille kunnille, ettei Lapinjärvellä uskota uuteen yhtiöön. Tämän vuoksi Svenskberg halusi, että katsottaisiin, mitä yhtiö saa aikaan.

Lapinkylän ja Harsbölen vesijohdolle suunnittelurahaa

Valtuusto hyväksyi äänin 20-1 Svenskbergin ehdotuksen 20.000 euron määrärahasta, jolla tehdään ensi vuonna suunnitelma vesijohdon vetämisestä Lapinkylän ja Harsbölen alueille. Svenskberg painotti, että vesijohto on saatava vuonna 2005.
Lapinkylän ja Harsbölen vaikeaan vesitilanteeseen puuttui myös Henrika Husberg. Hän huomautti, että vuosi sitten luvattiin vesijohto Lapinkylään ja Harsböleen. Hän ehdotti, että vesijohto rakennettaisiin ensi vuonna ja vesijohdon rakentaminen Porlammin keskustasta Myrskylään päin siirrettäisiin vuoteen 2005. Husbergin ehdotus hävisi äänestyksessä Svenskbergin ehdotukselle 18-3.
Valtuuston selvä enemmistö yhtyi Aino Villikan (kesk) kantaan, että Porlammin keskustassa sijaitseva niinsanottu Lampion alue on kaavoitettava asuntokäyttöön ensi vuonna ja sinne on vedettävä kunnallistekniikka. Villikka korosti, että Porlammi tarvitsee nyt kipeästi asuntotontteja. Villikan ehdottama budjettilisäys 17.000 euroa hyväksyttiin äänin 13-8.
Anni Simola (kesk) puuttui koulujen leikkikenttien rakentamiseen. Hän ehdotti, että talousarvion 24.000 euron summa käytettäisiin ensi vuonna kaikkien koulujen leikkikenttien varustelutason parannuksiin, eikä pelkästään kirkonkylän koulujen leikkikenttiin. Valtuusto hyväksyi Simolan ehdotuksen äänin 15-6.

Veteraaneille lisää rahaa

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Koiviston ehdotuksen 2.000 euron lisäyksestä veteraanijärjestöjen avustuksiin. Talousarvion alkuperäinen summa oli vain 285 euroa.
Veijo Peltoselta hyväksyttiin budjettikirjaan tekstilisäys, jonka mukaan vapaa-aika lautakunnan tulee selkeyttää 1.5. mennessä kulttuuritoiminnan perusteita siten, että kunnalla on olemassa näkemys kulttuuritoimen tarpeista ja mahdollisuuksista. Selvityksen tekemiseen lautakunta voi myös käyttää erillistä työryhmää, joka on koottu kunnan kulttuurivaikuttajista tai asiantuntijoista.
Ennen talousarvioehdotuksen yksityiskohtaista käsittelyä käydyssä yleiskeskustelussa kunnanjohtaja Peter Backman kertasi syitä siihen, miksi kunnan talous on kääntynyt selkeästi parempaan suuntaan monen vaikea vuoden jälkeen. Tilinpäätöksestä on tulossa kohtuullisen ylijäämäinen, verotulot ovat kasvussa ja Lapinjärvi kuuluu selviin voittajiin verontasausjärjestelmässä. Vuosikate kattaa poistot ja osan investoinneista.

Suuret haasteet

Mutta myös ongelmia on. Backman totesi, että kunnan työntekijät ovat joutuneet ja joutuvat venymään äärimmilleen, kun henkilöstön määrä on minimissään. Tunnollisia työntekijöitä rasittaa Backmanin mukaan eniten se, jos töitä ei ehditä tekemään tai jos työt joudutaan tekemään tavallista huonommin.
Henkilöstön jaksamisen lisäksi kunnanjohtaja arvioi, että suuriin haasteisiin kuuluu väkiluvun saaminen nousuun ja työttömyyden vähentäminen. Tavoitteena on 20 hengen vuosittainen lisäys.
Erik Gammals totesi RKP:n ryhmäpuheenvuorossa, että palvelutuotannossa on nyt huomioitu lapset ja nuoret. Tulevaisuudessa olisi paikallaan kuntohoitajan palkkaaminen vanhustenhuoltoon. Sjökullan tonttien kuntoon saattaminen on Gammalsin mukaan kallista, mutta näin saadaan laadukkaita tontteja, jotka voivat auttaa kunnan asukasluvun kasvattamisessa.
Koivisto kaipasi talousarvioon sekä tilinpäätökseen remonttia rakenteeseen, laajuuteen ja esitysmuotoon. Päämääränä tulisi olla, että valtuusto hyväksyy tavoitteet, joiden toteutumista se myös valvoo.

Talousarvioon enemmän yksityiskohtia

Talousarvioehdotuksen tulisi Koiviston mielestä olla nykyistä yksityiskohtaisempi numeroiden osalta. Suurten loppusummien taakse voi hukkua tarpeettomasti tärkeitä yksityiskohtia, joista valtuustolla voisi kuitenkin olla sanansa sanottavana. Koivisto toivoi, että tämä korjaustyö tehdään ensi vuonna.
Lassila mukaan tärkein tavoite on kasvattaa kunnan väkilukua vähintään 20 hengellä vuodessa, joka on kunnanhallituksen asettama tavoite. Valtuusto hyväksyi kunnan omistamien tonttien hintojen ja myyntiehtojen tarkistukset. Villikka ehdotti, että Porlammin keskustassa sijaitseva Lampion alue olisi siirretty tonttien myyntijärjestyslistassa ensimmäiseen ryhmään. Hänen esityksensa sai äänestyksessä vain kahdeksan ääntä ja kunnanhallituksen ehdotus tonttien myyntijärjestyksestä jäi voimaan.
Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen ehdotuksen koulujen minimioppilasmääristä. 2-opettajaisessa koulussa oppilasmäärä on vähintään 20 oppilasta, 3-opettajaisessa koulussa 40 oppilasta, 4-opettajaisessa koulussa 60 oppilasta ja 5-opettajaisessa kouluissa vähintään 80 oppilasta. Oppilasmäärän alittuessa tarkastellaan, ovatko oppilasennusteet nousevia vai laskevia tai voidaanko virkaa vielä muulla perusteella säilyttää.
Valtuusto hyväksyi yksimielisesti uudet ympäristönsuojelumääräykset. Kalevi Nykänen sai eron perusturvalautakunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen valittiin Jörgen Illman.
Kokouksen aluksi valtuusto kunnioitti hiljaisella hetkellä yliajossa kuolleen valtuutettu Ville Vickholmin muistoa. Anne Junnan (r) toivomuksesta valtuutetut päättivät lahjoittaa kokouspalkkiot Vickholmin muistorahastoon.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI