|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisasta laulaen maailmalle
21.12.2012Loviisalaisen Joel Forsströmin, 28, päivät kuluvat laulaen. Hän opiskelee toista vuotta Tukholman oopperastudiossa. Se on yksityinen kaksivuotinen koulu, joka valmistaa ammattiin. Pääsykokeissa kouluun haki 250 oppilasta ja 12 valittiin, Joel oli yksi heistä.

- Tämä on täysipäiväistä ja intensiivistä opetusta. Harjoittelemme jatkuvasti jotain esitystä varten. Joulun alla esiinnymme Tukholman teatterissa, esitys koostuu eri oopperoiden aarioista. Koulussa keskitymme lauluopintojen lisäksi näyttelemiseen, joka on tärkeä osa oopperaa. Muusikkoa auttaa paljon, jos rooliin pääsee tunteella sisään, Forsström kertoo.
Kolmevuotiaana lapsikuoroon

Ennen kouluun hakemista Forsström opiskeli Tukholmassa vuoden klassisen laulun linjalla, mikä auttoi sisäänpääsyssä. Laulaminen on ollut mukana hänen elämässään lapsesta lähtien. Hän muistaa laulaneensa isänsä johtamassa lapsikuorossa Loviisassa jo kolmevuotiaana. Poika myös soitti lapsena kitaraa, huilua ja rumpuja.
Lukion ja armeijan jälkeen nuori muusikon alku lähti Helsinkiin opiskelemaan sosionomiksi. Laulu kulki mukana läpi opintojen ja työn. Hän harjoitteli muun muassa Pohjois-Norjassa vuoden ajan lastentarhassa ja vanhustenkodissa, ja oli siellä mukana myös paikallisessa kuorossa, solistinakin. Työskennellessään Folkhälsanilla Helsingissä vanhusten kanssa, hän veti paljon musiikkiryhmiä.
- On mielenkiintoista huomata, että esimerkiksi dementiapotilailla laulujen sanat muistuvat helposti mieleen. Vähitellen Forsström alkoi ajatella enemmän mahdollisuutta tehdä laulamisesta ammatti, solistitehtäviä alkoi kertyä yhä enemmän.
Joululomaksi Forsström palaa Loviisaan. Hän esiintyy loviisalaisten iloksi Loviisan kirkossa Loviisan kuoron joulukonsertissa 21 joulukuuta. Hän on solistina myös jouluaaton ruotsinkielisessä jumalanpalveluksessa. Forsström on esiintynyt aiemminkin yhdessä loviisalaiskanttorin Arno Kantolan kanssa, ja virittelee hänen kanssaan myös uusia yhteistyöhankkeita.

Loma menee harjoitellessa Savonlinnan oopperajuhliin

Loviisaan laulaja kuljettaa kolmen viikon joululoman ajaksi ison pinon nuotteja, sillä hän valmistautuu ensi kesäksi Savonlinnan oopperajuhlien viiteen oopperaan. Laulujen omat osuudet pitää osata kesään mennessä ulkoa.
- Minut valittiin oopperakuoroon, ja tämä on ensimmäinen musiikkialan ammattitehtäväni.
Forsström laulaa tenoria, ja kuvailee sitä tarkemmin lyyriseksi tenoriksi, jolle sopivat esimerkiksi Mozartin sävellykset.
- Mozartia olen laulanut todella paljon, esimerkiksi Taikahuilua ja Don Giovannia.
Forsström on kouluryhmässään ainoa poika, joten hän uskoo töitä riittävän oopperamaailmassa.
- Kyllä sen huomaa jo opiskeluaikana, että miesäänistä on kysyntää.
Hän ei aio jättää opintoja, vaan valmistautuu seuraavaksi Kööpenhaminan ooppera-akatemian koelauluun. Hän hakee myös jatko- opiskelemaan Tukholman oopperakorkeakouluun.
- Tukholmaan on vaikea päästä ooppera-alan jatko-opiskelijaksi, samoin Tanskaankin, mutta jos sinne pääsee, niin töitä kyllä löytyy.
Ruotsia äidinkielenään puhuvalle Forsströmille työalueena voisi hyvin olla ainakin koko Skandinavia.
Sibeliusakatemiaan Forsström aikonee myös hakea, vaikka siellä painotetaan enemmän aiempaa teoriaopintotaustaa. Hän on harkinnut myös kansallisoopperan laulukokeisiin pyrkimistä.
- Toisaalta siellä painotetaan korkeakouluopintotaustaa. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa se ei ole niin olennaista.

Kotona lauletaan kolmeäänisesti

Forsström on miettinyt, että laulajan tielle olisi voinut lähteä aiemminkin. Toisaalta vuosien varrella asia on ehtinyt kypsyä, kun kokemusta on kertynyt musiikin aktiivisena harrastajana, sekä työkokemusta on tullut myös muilta aloilta.
Ääni on laulajalle työväline, josta tulee etenkin flunssa-aikana pitää hyvää huolta. Jos roolin esittäjä on kipeänä, saattaa se rooli jäädä esityksessä kokonaan pois, ellei joku ole korvaamassa tuplaroolilla.
- Jos tunnen itseni kipeäksi, otan heti kaikki mahdolliset dropit, jotta ääni ei menisi. Yritän muutenkin elää terveellisesti, lenkkeilen ja syön hyvin.
Forsström palaa mielellään Loviisaan jouluksi. Muusikkoperheen molemmat vanhemmat sekä lapset ovat aktiivisia musiikin parissa. Loviisassa asuva äiti laulaa Lovisa körenissä sekä Liljendalin kuorossa, myös Vaasassa asuva isä laulaa, samoin opettajana työskentelevä sisko.
- Äidin luona laulamme usein kolmiäänisesti, äiti sopraanoa, sisko alttoa ja minä tenoria.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI