|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi alavesisäiliö Panimonmäelle?
11.12.2012Loviisan Vesiliikelaitoksen johtokunta käsittelee tämän illan kokouksessaan vesitornihanketta uusien selvitysten valossa. Nykyisestä vesitornista on valmistunut 23. marraskuuta kuntotutkimus, jonka on laatinut konsulttiselvityksenä Huura Oy. Vesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen esittelee johtokunnalle selvityksensä uuden vesitornin tai ylävesisäiliön korvaavan alavesisäiliön rakentamisedellytyksistä. Paakkarisen esitys asiasta valmistuu kokoukseen mennessä ja samoin päätösehdotus annetaan vasta illan kokouksessa.

Edellisessä kokouksessaan syyskuussa vesiliikelaitoksen johtokunta tarkasteli eri vaihtoehtoja vesitorniasiassa. Silloin päätettiin odottaa nykyisen tornin kuntoselvitystä, selvittää juridiset mahdollisuudet antaa muille tornia tarjonneille tilaisuus tarkistaa antamaansa ehdotusta, selvitellä mahdollisen alavesisäiliön hintataso sekä selvitellä eri vaihtoehtojen yhteishinta samoin kuin niiden hyödyt ja haitat.
Nykyisen tornin tuoreen kuntoselvityksen mukaan vaihtoehto, jossa torni jatkossakin kunnostettaisiin nykyiseen käyttöönsä, ei ole mielekäs. Tornin kunnostaminen tarkoittaisi käytännössä koko säiliöosan purkamista ja uuden säiliöosan rakentamista. Vain jalkaosa on siinä kunnossa, että sitä voisi hyödyntää.
Raportissa todetaan, että sekä kuntotutkimuksen vuodelta 2001 että nyt 2012 tehdyn täydentävän kuntotutkimuksen perusteella rakenteiden vaurioituminen on niin laaja-alaista, että vesitornin korjaaminen vesitornikäyttöön ei ole teknisesti tai taloudellisesti mielekästä. Tärkeimmät perustelut käytöstä poistamiselle ovat vesisäiliön betonirakenteiden rapautuminen, vauriomekanismien kiihtyvä luonne sekä tehdyn ruiskubetonointikorjauksen epäonnistuminen, säiliön pohjalaatan jännitetyn betonirakenteen korjaustyölle asettamat haasteet ja riskit, vanhentunut tekniikka sekä mahdollisten korjausten toteuttamiseen liittyvät epävarmuustekijät.
Paakkarinen totesi eilen, että vesitornin kunnostustarve on akuutti koko ajan, sillä tornin kunnostustoimenpiteitä edellytettiin jo kymmenen vuotta sitten.
- Kiire meni jo ohi. Torniosa on siinä kunnossa, että me tankataan vain puoleenväliin.
Paakkarisen mukaan tornin kuntotutkimus tuli selvitettäväksi, jotta vesiliikelaitos saisi pohjatietoja purkulupavaatimuksensa tueksi.

Suojelukohteenakin miljoonainvestointi

Vesitornin kunnostaminen arkkitehtoniseksi kohteeksi edellyttäisi lisätutkimuksia esimerkiksi säiliön jännitetyn pohjalaatan osalta, mutta voisi olla teknisesti mahdollista, koska vesisäiliön tyhjentymisen myötä tornin kuormitus pienentyisi ja rakenteiden sisäpuolinen kosteusrasitus vähenisi. Korjausten onnistumiseen liittyy riskejä.
Alustava kustannusarvio tässäkin tapauksessa olisi miljoonaluokkaa.
- Rappingit tippuvat alas. Alla kulkee kuntopolkuja eikä museoesinekään saa aiheuttaa vaaraa ihmisille.
Johtokunnan edellyttämää selvitystä uusien tornien tarkennetuista hinnoista ei ole tehty kaikkien kilpailijoiden osalta. Kuitenkin jo käytettävissä olevat arviot sekä muulla tavoin saadut tiedot antavat vastaukseksi, että uuden 2000 m3:n ylävesisäiliön hinta ei tule missään tapauksessa jäämään alle kolmen miljoonan euron.
Alavesisäiliöselvityksen ennakkotietona kerrotaan, että kuutiotilavuudeltaan samankokoinen alavesisäiliö, joka sijoitettaisiin esimerkiksi Panimonmäen vesilaitoksen alueelle, olisi mahdollista toteuttaa vesitornia varten budjetoidulla rahamäärällä eli 2,2 miljoonalla eurolla.
Paakkarinen mainitsee, että ylävesijärjestelmässä veden paineenvaihtelut ovat tasaisempia ja siksi alavesijärjestelmään siirtyminen aiheuttaisi pumppaamisen tehon vaihtelua vedentarpeen vaihtelun mukaan, ja edellyttäisi korjaustarpeita kaupungin vanhaan putkistotekniikkaan.
- Alasäiliöjärjestelmä edellyttää myös varavoimajärjestelmää sähkökatkosten varalta. Sähkökatkoksiin ei ole juuri totuttu Loviisassa, mutta ilman varajärjestelmää veden tulo loppuu alasäiliöissä välittömästi.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI