|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Muistelu tuottaa kauneutta ja katseltavaa dementiakotiin
07.12.2012Marttakodin eteisaula ja ruokailutila ottavat kävijän vastaan kodinomaisen viihtyisinä. Seinillä on installaatioita: vanhoja valokuvia ja mietteitä huoneentaulun tapaan ikkunankehyksissä, joista maali on lähes hiutunut.


Piirongin päällä on tiuhassa viherkasveja, ikkunassa talvilintuja sekä pöydällä isossa lasipurkissa paljaita oksia, joissa pulleroenkelit leijuvat painokuvina puisissa tähtipohjissa. Punaiset jouluverhot on kuulemma ripustettu ennen viime viikon puurojuhlaa.
- Mie tykkään, että kohta työ olette jo joulussa, asukas huomaa.
Lapinjärven Hoitokotien johtaja Satu Nybondas kertoo, että sisustus on viimeisen vuoden aikana muotoutunut siksi mikä se on.
- Hoitajat ovat yhdessä miettineet sävyjä ja sitä, mitä tehdään. Ideat pulppuavat, kun nämä laittavat päänsä yhteen.

Iltapäivän vuoronvaihtopalaverissa hoitajat kertovat, että ympäristön kaunistaminen ei ole vienyt paljon rahaa, sillä tarvikkeet ovat enimmäkseen kierrätystavaraa sekä luonnosta kerättyjä tarpeita.
- Ollaan vähän katsottu mitä nurkista löytyy.
Muistelutyö tärkeintä
Hoitajat Saana Kvick ja Erja Lehtimäki haluavat nostaa esiin kollegansa Jana Kokon ”luovana kätenä ja ideoijana”, joka opettaa muitakin siinä mitä tehdään. Kokko on työskennellyt Marttakodissa viime keväästä ja kertoo, miten sisustamisella on hoitotyössä syvempi tarkoitus.
- Idea lähti siitä, että tämä on dementiakoti, jossa muistelutyö on tärkeintä. Pohjana olivat vanhat kortit ja vanhat esineet, sillä nuoruuden tapahtumat ovat selvimpinä asukkaiden mielessä.

Kokko teki lähihoitajan harjoitustyönsä kokoamalla kuvataulut jokaisen asukkaan kanssa näiden itsensä näköisiksi. Esimerkiksi merellä työikänsä työskennellyt asukas oli hänen kanssaan koonnut omaan tauluunsa kortteja merellisestä Loviisasta sekä vanhan auton ja polkupyörän ja laivoja. Lisäksi asukas oli täydentänyt taulua maalaamalla puuväreillä sellaisia asioita ja tunteita, joita kuvissa ei näkynyt.
Hän mainitsee, miten asukas, joka ei puhu enää tai puhuu tosi vähän, alkaa piirtäessään tai musiikkia kuunnellessaan puhua sanoja.
- Jostakin nämä sanat tulevat. Ihmettelimme, että se hetki on ilmeisesti hänelle hyvin antoisa.

Hoitokodin asuinhuoneet maalataan ja sisustetaan yhteistyössä kutakin asukasta kuunnellen ja niihin pyritään saamaan lämpöä ja asukkaan omaan elämään liittyviä kiinnekohtia.
- Jana ja meidän kiinteistönhoitaja johtavat maalaamista, todetaan puolileikillään.
Kastejuhlakin
Asukkaan vaihtuessa huoneissa tehdään aina pintaremontti, mainitsee Nybondas. Tästä kodista ei useimmiten tarvitse terveyden heikennyttyä siirtyä viime vaiheessa muualle hoitoon. Saattohoito kuuluu hoitokodin elämään, ja tähän liittyi Jana Kokon ensimmäinen enkeliaiheinen kollaasitaulu, jonka hän teki harjoitteluaikanaan. Hoitokodissa on juhlistettu myös elämän alkuvaiheita, kun yhden asukkaan omaiset järjestivät taannoin lapsenlapsenlapsen ristiäisjuhlan täällä yhteisissä tiloissa.
Useiden hoitokodin asukkaiden omaiset pitävät muutenkin näihin yhteyttä, paikkakunnalta kotoisin olevien omaiset tiiviimmin kuin pääkaupunkiseudulta tulleiden.

Hoitokodissa työskentelevät virikeohjaajat Maija Korhonen ja Maarit Riekkinen ovat hoitajien mukaan työyhteisössä tärkeitä sekä taideohjaajina että ideoimassa ja toteuttamassa retkiä, joita on tehty asukkaiden kanssa konsertteihin, luontoon ja vaikka Korkeasaareen viime kesänä.
Työntekijät ovat ilmiselvästi ylpeitä omasta hoitokodistaan, ja he mainitsevat, että Valkon hoitokoti teki äskettäin tutustumiskäynnin Lapinjärven kohteisiin juuri erityisen ilmeen takia. Hoitokodit kuuluvat samaan yksityiseen hoiva-alan yritykseen, Kulta-ajan Koteihin, joita on kaikkiaan neljä eri yksikköä, joista kaksi sijaitsee Lapinjärvellä: Lapinjärven Palvelukodit Oy ja Lapinjärven Hoitokoti Oy. Hoitokodissa toimii myös tehostetun asumispalvelun pienryhmäkoti, marttakoti, ja Lapinjärven Palvelukodeilla on oma vastaava yksikkö Helmikoti.

Nybondas kertoo, että heillä työskentelee tässä hoitokodissa tällä hetkellä 24 hoitajaa, joista mieshoitajia on neljä. Asukkaita on noin kaksikymmentäviisi ja hoitajasuhde vaihtelee eri yksiköissä. Marttakodissa on 0,8 hoitajaa per asukas ja asukkaita tällä hetkellä viisi.- Meillä on hyvä henkilökunta ja oikein hyvin on saatu työntekijöitä.
Kori pyöri jaloissa
Marttakodin ilmeen kohentaminen on seuraavaksi etenemässä olohuoneeseen. Kokko tosin nauraa, että sitten kun harjoittelu hänellä loppui ja varsinainen hoitotyö alkoi, aikaa ei ole paljon jäänyt ylimääräiseen tekemiseen.
Kvick kipaisee hakemaan olohuoneesta jäänhopeiseksi tuunatun korin, jossa on huurreoksia.
- Tämä vanha kori pyöri täällä meidän nurkissa ja jokainen työnteli ja potki sitä pois tieltä. Annoin tämän Janalle ja sanoin, että hän tekisi tälle jotakin.
Kysymykseen, miten sisustaminen hyväksytään paloturvallisuuden osalta, Nybondas vastaa, että vakuutusyhtiön edustaja kävi täällä ja sanoi että kaikki on kunnossa.

Kokko muistuttaa vielä hoitokodin toiminta-ajatuksesta.
- Sisustukseen ei ole tarkoitus tehdä isoja juttuja, koska me suojellaan tätä rauhaa.
Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI