|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Yle vastaa Aku Louhimiehelle: ?Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa? (17.10.2018 16:22)
Petteri Orpo lipsautti ?vähän huonommat kyvyt? ? Selventää nyt mitä oikein tarkoitti (17.10.2018 16:04)
Antti Rinteeltä suora neuvo Sipilälle ? Kertoo miksei tarttunut A-studiossa kädenojennukseen (17.10.2018 15:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Liian” nuori äidiksi
04.12.2012Ensisynnyttäjien keski-ikä lähenee kolmeakymmentä vuotta, ja moni saa vauvoja vielä yli 40-vuotiaina. Hiekkalaatikon laidalla keskustelevat äidit ovat yleensä opiskelunsa päättäneitä ja työelämässä aloittaneita naisia, joille on tullut se sopiva hetki tehdä lapsia.

Kaikilla asiat eivät mene valmiin kaavan mukaan, vaan vauva voi ilmoittaa äidille tulostaan, kun nuoruus on vasta alkanut. Loviisassa on viime syksystä lähtien kokoontunut nuorten äitien ryhmä, jossa äidit voivat jutella muiden nuorena äideiksi tulleiden kanssa. Etsivän nuorisotyön perustama ryhmä kokoontuu kerran viikossa nuorisotila Pöntössä Loviisan keskustassa. Yleensä kokoontumisiin tulee 3-6 äitiä lastensa kanssa.
Ryhmän jäsenten mielestä alle 20-vuotiata synnyttäjiä katsotaan leikkipuistoissa ja hiekkalaatikoilla hitaasti.

Koin itseni ulkopuoliseksi

Mira sai ensimmäisen lapsensa 18-vuotiaana ja toisen kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Nyt hän on kahden pienen lapsen yksinhuoltaja, joka on löytänyt itselleen seuraa nuorten äitien ryhmästä.
- Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen menin seurakunnan äitilapsikerhoon, mutta koin itseni ulkopuoliseksi, olin ainoa nuori äiti siinä joukossa, kakki muut olivat yli 30-vuotiaita, Mira kertoo.
Nuorten äitien ryhmässä hän viihtyy, koska muiden ryhmän jäsenten elämäntilanne on lähempänä omaa. Tapaamisissa äidit enimmäkseen juttelevat keskenään tai kysyvät käytännön elämään liittyviä neuvoja ryhmää vetävältä etsivä Nina Mikveltiltä.
- Joillakin voi olla kysyttävää esimerkiksi Kelaan liittyvien lomakkeiden täyttämisestä. Meiltä saa myös neuvoja, siitä, mitä tukia kannattaa lähteä hakemaan, kertoo Mikvelt.

Ystävät lakkaavat soittamasta

Miralla on sylissään kolmen kuukauden ikäinen Mathias-vauva. Hän aikoo jatkaa kesken jääneitä vaateartesaanin opintoja ensi syksynä, kun Mathias on täyttänyt vuoden.
- Aion jatkaa opintoja aikuisopiskelijana. En halua sellaiseen ryhmään, jossa on peruskoulun juuri päättäneitä.
Miran mielestä hänellä on vähän yhteistä vapaana olevien ikätovereidensa kanssa. Myös ystäväpiiri muuttui, kun lapsi syntyi.
- Jotenkin entiset ystävät vain katosivat. Ehkä he luulevat, että lapsen saanut äiti ei voi enää tehdä mitään kivaa, ja elämä on rajoittunut vauvan ympärille.
Mira muutti Loviisaan ensimmäisen lapsensa isän perässä, mutta harkitsee nyt paluuta kotikuntaansa, jossa saisi enemmän hoitoapua. Äitien tapaamisen lisäksi hänellä ei ole täällä juurikaan sosiaalista elämää.
- Toivoisin, että täällä olisi vaikka ostari, jossa voisi viettää päivisin aikaa lasten kanssa. Toisaalta kaupassa käyminen on vaikeaa, kun 3-vuotias vetää kaiken hyllyiltä alas, ja vauva huutaa vaunuissa kuumissaan.

Pois neljän seinän sisältä

Ryhmässä mukana oleva 18-vuotias Kati on 8 kuukauden ikäisen Oliverin äiti. Ryhmää lukuun ottamatta hänen sosiaalinen elämänsä Loviisassa on pieni. Kati asuu kahdestaan poikansa kanssa, eikä sukulaisista ole apua lapsen hoidossa. Kaveritkaan eivät enää soittele, kun hänestä on tullut äiti.
- Kävelemme Oliverin kanssa 4-6 tuntia päivässä jossain kaupungilla. Kirpputorilla käymme melkein joka päivä. Toivoisin, että kaupungissa olisi joku julkinen paikka, jossa lapsen kanssa voisi rauhassa vain olla.
Oliver on vilkas lapsi, eikä malttaisi nukkua öisinkään, vaan heräilee helposti seitsemänkin kertaa yössä.
Kati on aloittanut lähihoitajaopinnot, joita hän aikoo jatkaa, kun Oliver on oppinut puhumaan.
- Haluan lapsen vieraalle hoitoon vasta, kun poika voi kertoa itse, mitä haluaa.
Katin mielestä nuorena äidiksi tuleminen on ollut hänelle luonnollinen asia, josta hän on ylpeä. Vauvan syntymän jälkeen elämä muuttui paljon, mutta hän pärjäsi hyvin muutoksessa.
- En ole kokenut, että minun pitäisi elää pidempi nuoruus, ja päästä bailaamaan. Tässä vasta pääsinkin illalla ulos, kun sain lapselle hoitajan. Totesin vain, että baarissa on tylsää, ja halusin takaisin lapsen luo. Tulen iloiseksi siitä, kun näen lapseni iloisena.

Päätös pitää lapsi on rohkea

Tapaamiseen saapui myös 18-vuotias Riina, joka on 8 kuukauden ikäisen Wilma-tyttären äiti. Hän asuu lapsen isän kanssa, ja voi joskus saada myös muutaman hetken itselleen. Hän pelaa muun muassa sählyä joukkueessa.
Hänen mielestään lapsen saaminen oli luonnollinen juttu, vaikka omat vanhemmat järkyttyivätkin aluksi tilanteesta.
Nina Mikveltin mielestä nuoret äidit ovat rohkeita, kun ovat tehneet raskaaksi tultuaan valinnan, ja pitävät lapsen. Hänelle itselleen tilanne on tuttu, koska hän sai oman esikoisensa 20 vuotta sitten 18-vuotiaana.
- Kyllä nämä tyttöjen tarinat kuulostavat tutuilta, minusta nuoriin synnyttäjiin suhtauduttiin 20 vuotta sitten vielä negatiivisemmin kuin nyt. Kuulin synnytyslaitoksella ollessani hoitajan puhuvan toiselle, että miksi lapset tulevat tekemään lapsia, kun kaikki iäkkäämmät naiset eivät niitä saa, vaikka haluaisivat, hän kertoo.
Mikvelt toivoo, että Loviisaan saataisiin jatkuva lapsiparkki, jonne äidit voisivat viedä lapsen hoitoon päivällä vaikka vain muutamaksi tunniksi.
- Sekin oma aika voi olla monelle yksin lapsen kanssa elävälle tärkeä vapaa hetki ilman vauvaa.

Nuorten äitien ryhmä kokoontuu Pontössä (Aleksanterinkatu 11) torstaisin kello 14-16. Nina Mikveltin lisäksi ryhmää vetävät etsivät Emmi Pulliainen ja Sonja Lindroos.

Jutussa haastatellut äidit eivät halunneet esiintyä omilla nimillään.


Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI