|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kunnan palkitsema päivittäis-tavarakauppa etsii lähituottajia
23.11.2012Lapinjärven kunta on valinnut vuoden 2012 yrityspalkinnon saajaksi Lapinjärven K-extran. Kauppias Petri Haarala löytyy keskiviikkoaamuna tuorelihan palvelutiskin takaa. Hän kertoo työskennelleensä aamukuudesta, purkaa tavaraa kattoa tavoittelevasta laatikkopinosta ja täyttää asiakaspalvelun ohessa pakattujen lihajalosteiden hyllyjä.

- Tuoremyynti on minun vahvuus ja toivon, että saisin pitää tämän palvelutiskin jos vain mahdollista, Haarala toteaa.
- Monet ihmiset, esimerkiksi vanhemmat ja yksin asuvat eivät halua ostaa noita 400:n ja 600 gramman lihapakkauksia. Asiakas saa tässä sen verran tuotetta kuin haluaa.

Tuoretiski ja lähituotteet

Kysymykseen tuoretiskin saamasta palautteesta hän vastaa, että positiivista palautetta on tullut erityisesti kaupungista tulevilta asiakkailta.
- He sanovat, että hieno homma ja tämä on yllätys, koska juuri missään vastaavissa elintarvikekaupoissa ei ole enää tuoremyyntiä.
Keskustassa pääväylän toisella puolella sijaitsevaan S-ryhmän Sale-myymälään Haarala kertoo kauppansa eroavan siinä, että hän voi vapaammin ottaa valikoimaan oman kylän tuottamia tavaroita ja tuotteita.
- Pystyn toteuttamaan asiakkaiden toiveita vapaammin.
- Robbe Jordaksen ruukkusalaatit ja yrtit, Porlammin meijerin mustaleima ja sulatejuusto sekä Hanssonin leipä ovat esimerkkejä tällaisista lähituotteista. Malmgårdin olut taas on Keskon tilauslistalla.
Lapinkylän Jordmanin kananmunia kysellään paljon, mutta tuottaja lopetti eikä Haarala ole vielä löytänyt uutta tilalle.
- Etsimme lähistöltä uutta kananmunantoimittajaa.
Hän on kiinnostunut yhteyksistä muihinkin lähituottajiin ja toivoo näiden tulevan tarjoamaan tuotteitaan. Haaralalle tuli yllätyksenä tieto seudulla meneillään olevasta lähiruokahankkeesta, sillä Lapinjärven K-extraan ei hänen mukaansa ole otettu yhteyttä asian tiimoilla.

Kahvit joka päivä

Asiakkaita kauppa pyrkii hänen mukaansa palvelemaan muutenkin mahdollisimman hyvin. Henkilökunta on saanut kiitosta mutkattoman läheisestä ja ystävällisestä palvelusta. Erikoispalvelua lienee pikkuruinen asiakkaille avoin kahvihuone, jonne voi pistäytyä kesken ostoskierroksen. Kolmen tuolin pöydän ääressä on pidetty muutamatkin palaverit. Kauppa keittää ja tarjoaa kahvit.
- Kun kioski lopetti tuossa lähellä, Haarala perustelee kahvivastuun ottamista pari vuotta sitten.

Vauhtia Kivistöstä

Yrittäjäpariskunta Petri Haarala ja Ria Weckström ovat omistaneet Lapinjärven K-extran kuusi vuotta, tarkalleen 15. lokakuuta 2006 alkaen. Haarala on asunut Lapinjärvellä jo viisivuotiaasta, vuodesta 1971, kun hänen isänsä tuli K-kauppiaaksi. Isä jatkoi vuoteen 2000, mutta yrityksen sukupolvenvaihdos ei toteutunut katkotta, sillä Petri Haarala sairastui vakavasti ja joutui pariksi vuodeksi pois työelämästä. Lapinjärvellä Haaralan kiinteistössä ehtivät olla vuokralla kaksi muuta K-kauppiasta.
Tervehdyttyään Petri Haarala hankki kokemusta muun muassa Tradekan myymäläpäällikkönä Kivistössä Helsingissä.
- Rian kivitin Runeberginkadun Siwan kellarista, hän heittää puolison ja työkumppanin löytymisestä. Silloin oli jotakuinkin vuosi 2005.
- Anoin Keskolta kauppapaikkaa ja sain laittaa toivomuksen minne halusin. Edellinen kauppias lähti pois tästä, joten totta kai minä kotiin tulin.

Oma maa mustikka

- Asiakkaat ovat tuttuja ja ihmiset tässä ovat minun koulukavereita.
Hän sanoo, että pienellä paikkakunnalla on huonotkin puolensa kuten kateus.
- Ollaan valitettavasti kateellisia ja se on yksi synti. Haaralaa mainitsee huvittuneena, mitä seuraa siitä, kun työkaverit eli kaupan henkilökunta ovat tuttuja ennestään. Auktoriteetin säilyttäminen ei ole helppoa.
- Vastataan, että älä nyt Pete. Yksi työntekijä on vielä hoitanut minua lapsena.
Ria Weckström tuli syntyperäisenä helsinkiläisenä tänne silloin 2006, ja hän perustelee, että halusi lasten kasvavan maalla rauhallisessa ympäristössä mieluummin kuin keskikaupungilla.
- Aika haastavaa on silti ollut, tällä hetkellä 11 kuukauden ikäistä Joelia kotona hoitava Weckström toteaa. Viisivuotias isosisko Mea on päiväkodissa.
- Kuuden vuoden epäonni, Petri Haarala jatkaa.
Kauppakiinteistössä oli ongelmia kylmälaitteiden uusimisvaiheessa ja yläkerran asunto joutui homeremonttiin katon vuotojen takia. Piharakennuksen ja viereisen maatalouskaupan kiinteistöt hän omistaa myös, ja niiden asunnoiksi remontoinnin jälkeen ilmeni vesivahinkoja.
- Tuli sen verran ylimääräisiä ongelmia, että ei päästy kehittämään olennaista eli kauppaa.

Hinnalla en pysty kilpailemaan

Vuonna 2010 avattiin viereen uusi isompi Sale-myymälä, joka kovensi kilpailutilannetta. Haarala toteaa, että pienenä K-kauppana heillä ei ole mahdollisuuksia kilpailla hinnalla. Välillä tulee tilanne, että asiakas kysyy, miksi tuotteen hinta on selvästi korkeampi kuin naapurikaupassa.
- Katson koneelta ja huomaan, että tuotteen ostohintakin on minulle korkeampi kuin toisen kaupan ulosmyyntihinta. Keskon välittämien tuotteiden kauppiashinnat on porrastettu niin, että K-extroille ne ovat kaikkein korkeimmat. Tuotteita on vaikea hinnoitella järkevästi.
Taantuma on näkynyt vuoden pari asiakkaiden ostokäyttäytymisessä.
- Ihmiset ostavat tarkemmin ja esimerkiksi kaupan omaa merkkiä. Viime kesän myynti jäi selvästi tavanomaista pienemmäksi, koska kaupungeista ei lähdetä viikonlopuiksi tänne savipeltojen keskellä oleviin mummonmökkeihin.
- Kyllä tämä aika tiukkaa on. Kun on ikänsä tehnyt, pitää uskoa parempaan huomiseen, Petri Haarala, maratoonarinakin palkittu kauppias sanoo.

Lapinjärven kunnan yrityspalkinto

- Vuoden 2012 yrityspalkinnon saaja on Lapinjärven K-extra
- Palkinnon tarkoitus on kannustaa yrityksiä jatkuvaan ja monimuotoiseen kehittämistoimintaan
- Edellytyksiä yritykselle: vähintään kahden vuoden toiminta kunnassa, toiminnan kehittäminen, uusien työntekijöiden palkkaaminen tai pitkäjänteinen henkilöstöpolitiikka, taloudellinen tilanne vähintään tyydyttävä, myönteinen yrityskuva paikkakunnalla, toiminta kestävän kehityksen mukaista
- Kunta ja Lapinjärven Yrittäjät ry ovat neuvotelleet pitkään palkintojensa yhdistämisestä, mutta yrittäjäyhdistyksen palkinnon edellyttämä yhdistyksen jäsenyys jättäisi ulkopuolelle useita palkitsemisen arvoisia yrityksiä
- Kunnan aiemmin palkitsemat yritykset: Käkikosken Saha Oy (2000), Hotelli Hanhi/Pomo Finland Oy (2001), Porlammin Osuusmeijeri (2002), Lapinjärven Apteekki (2003), Pukaron Paroni (2004), Lindholm Oy (2005), Erikssonin Putki Oy (2006), Korsmalmin Hoitokoti Ky (2007), Lapinjärven Huoltopiste Oy (2008), Oy Antik Anna Ab (2009), Lapinjärven Leipomo – Lappträsk Bageri Ab (2010), Vihannestalo Jordas Ab (2011).

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI