|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kun yhteen satutaan, niin silloin musisoidaan!

12.12.2003Kun Kallion sisarukset sattuvat samaan aikaan Porlammille vanhempiensa Mairen ja Niilon luo, silloin kaivetaan yleensä soittopelit esiin. Sisarussarja pystyy polkaisemaan pystyyn pienimuotoisen konsertin lyhyelläkin varoitusajalla.


Koska elämä on vienyt osan lapsista hieman kauemmaksi kotiseudultaan, yhteisiä musisointeja ei ole kovin usein. Silti yhteissoitto ja -laulu sujuvat vanhasta muistista.

–Musiikkiharrastus on äidin peruja. Hän soittaa harmonikkaa ja urkuharmonia, kertoo veljeksistä Risto.
Hän ja Pertti-veli päätyivät soittamaan tanssibändiin, Mauri esittää vaimonsa Anna-Marin kanssa hengellistä musiikkia ja sisar Seija laulaa. Ainoastaan Pekka-veli on suuntautunut kuvalliseen ilmaisuun, eli muun muassa valokuvaukseen.

Risto Kallio on toiminut muusikkona vuosikymmeniä siviilityönsä ohessa. 1980-luvun puolivälistä lähtien Risto on soittanut kitaraa ja toiminut laulusolistina Markus-sekstetissä. Pertille bändissä soittaminen on ollut hieman enemmän harrastus, vaikka hänkin teki keikkoja yhdessä vaiheessa hyvin tiuhaan.

–Minä olen soittanut lahtelaisbändeissä ja Pertti Kouvolan suunnassa. Samassa bändissä soitimme silloin, kun maalla asuimme. Mauri soitti puolestaan kouluaikana Loviisassa bändissä, joka esitti kitaramusiikkia. Risto luonnehtii nuorta Mauria enemmänkin rokkariksi, kun toiset veljet tykästyivät tanssimusiikkiin.

Markus-sekstetti soittaa pääasiassa tanssilavoilla, keikkoja on vuodessa noin 80, eli keskimäärin 2-3 viikossa. Ennen joulua Risto käy tanssittamassa väkeä muun muassa Jyväskylässä ja Lohjan Tanhuhovissa.

–Kyllä keikkoja on harrastukseksi ihan riittävästi, kun päivätöitäkin pitäisi tehdä! Eniten soittamisessa rasittaa nykyisin matkustaminen, mutta toisaalta soittaminen ja laulaminen on vastapainoa päivätyölle rautakaupassa.
–Matkustaminen on suurin asia: ensin lähtee parin sadan kilometrin päähän soittamaan ja palaa yöllä räntäsateessa. Ne ovat niitä huonoja puolia.

Kipinä musiikkiin syttyi jo kotona

Kipinä musiikkiin syttyi sisaruksilla kotona jo varhain.
–Kuuntelimme iskelmäradiota ja hakkasimme lautasia ja kattiloita, mitä vain kaapista löysimme. Siitä se lähti.
–Porlammin kartanolla kun asuimme, ei meillä ollut varaa soittimia ostaa. Pertti ja Mauri taisivat molemmat tehdä kitaran ja tein ensimmäisen keikkanikin kotona tehdyllä kitaralla 1960-luvun puolivälissä teini-ikäisenä, ennen armeijaan menoa. Ensimmäisillä keikoilla oli myös Pertti. Mauri jo opiskeli ja soitti Loviisassa koulun bändissä.

Nuorukaiset tekivät ensin keikkoja nuorisoseurojen lavoilla, muun muassa Soihtulassa.
Risto muistelee, että nuoruuden idoli oli Rokin kuningas.
–Elvis ilman muuta! Ja Tom Jones sekä Cliff Richard, mutta Elvis oli kunkku!

1970-luvun alkupuolella Lahteen muuttanut Risto päätyi paikalliseen bändiin, kun yhtye etsi laulavaa kitaristia.
–Vastasin lehti-ilmoitukseen ja aloimme heti tekemään keikkoja. 1970-luvun lopulla keikkoja alkoi olla niin paljon, että lähdin soittamaan ammatikseni ja jäin päivätöistä. Se oli Seppo Juhanin trio ja sitten tuli Salpaus-trio.

1986 Risto Kallio aloitti päivätyöt, mutta muusikon ura jatkui siitä huolimatta. Markus-bändi laajeni sekstetiksi. Muut bändin jäsenet ovat Nastolasta. Myös Pertti on keikkailut koko ajan, mutta ilman kiinteää bändiä. Pertti Kallio on toiminut basistina myös kansanmusiikkiyhtyeissä. Mauri ja Anna-Mari puolestaan pitävät hengellisen musiikin lauluiltoja ja kirkkokonsertteja.

Lavoilla kävijät tulleet tutuiksi

Suomen tanssilavoilla vuosikymmeniä kiertänyt Risto Kallio sanoo, että suosikkikappaleet ovat pysyneet vuodesta toiseen samoina.
–Kuolleet lehdet säväyttävät aina, myös Moskovan valot ovat suosiossa. Tanssiporukka on lavoilla yleensä keski-ikäisiä. Mutta lavoille ovat löytäneet yhä enemmän myös nuoret.

–Isoilla lavoilla pidetään usein tanssikursseja ennen tanssien alkamista. Joku opettaa tangoa ja fox trottia ja tietenkin osa porukkaa jää vielä illaksi tanssimaan. Lavoilla käy nykyisin muutenkin paljon sellaisia ihmisiä, jotka käyvät myös tanssikoulua. Lavalla saa hyvän perustaidon ja voi sitä vielä hioa.

Esimerkiksi hitaita valsseja ei yleensä ravintoloissa soiteta, mutta lavalla ne ovat ”pakollisia”.
–Eikä ravintolan lattialla pysty vauhtia pitämään eikä kovin suurilla kaarilla liikkumaan.
Risto Kalliolle ei meneillään oleva pikkujouluaika ole ollut kovin kiireistä aikaa.

–Meidän keikat myydään jo vuosi etukäteen. Eli nyt myydään jo ensi kesän ja syksyn keikkoja. Siksi yksityisiä pikkujoulujuhlia ei enää voi järjestää, koska niitä kysellään vasta muutama kuukausi ennen tarvetta.
Loviisassa Risto Kallio ei ole käynyt soittamassa moneen vuoteen. Yleensä keikat ovat suuntautuneet Porvoo-Helsinki-Järvenpää-Jyväskylä -kolmioon.

–Lavoilla on keskenään kova kilpailu. Isot menestyvät ja isoilla lavoilla soittaa illan aikana yleensä kaksi orkesteria. Väkeä pitää tulla illassa muutama tuhat, että lavan pyörittäminen kannattaa. Tanssilavat ovat tulleet vuosien kuluessa tutuiksi, samoin lavoilla kävijät.

Moni pari kiertää samoilla lavoilla ja mieluisaan paikkaan tullaan uudelleen jopa satojen kilometrien päästä.
–Tanssiporukkaa on oppinut tuntemaan ja me soittajat saatamme saada pieniä lahjojakin.

Kallion sisarukset musisoivat yhdessä yleensä sukujuhlissa ja syntymäpäivillä. Kokoonpanot saattavat vaihdella, jos kaikki eivät ole paikalla samaan aikaan. Pääasia on, että kitaroissa löytyy.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI