|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvi goes Kirjasto saavutti huippusuosion
20.11.2012Lapinjärven pääkirjastossa yhdisteltiin monikulttuurisuutta usealla tasolla viime lauantain Lapinjärvi goes Kirjasto -tapahtumassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Kulturfondenin tukeman tapahtuman perusideana oli tuoda yhteen ihmisiä ikään, sukupuoleen, siviilisäätyyn, kotikylään tai, mikä tärkeintä, äidinkieleen katsomatta.

- Ohjelma suunniteltiin niin, että se palveli mahdollisimman hyvin kaksikielistä kuntaa. Olipa meillä yksi vironkielinenkin osuus, tapahtuman järjestelyistä vastannut Marke Kalliola kertoi.
Monipuolista ohjelmaa riitti aamukymmenestä iltamyöhään. Kirjastossa kuultiin paikkakuntalaisten kirjailijoiden haastatteluja, ihailtiin kuvaesityksiä ja eläydyttiin teatterikohtauksiin. Ohjelman lomassa viihdyttivät nuorten artistien laulu- ja musiikkiesitykset. Huippusuosion saavuttanut Medolica-yhtye päätti päivän varsinaisen ohjelman.
Tapahtuma houkutteli väkeä sankoin joukoin. Vierailijoista ei pidetty tarkkaa kirjaa, mutta arviot liikkuivat useissa sadoissa kävijöissä.
- Mielettömästi on ollut ihmisiä liikkeellä. Välillä ei tahtonut mahtua liikkumaan käytävillä, Kalliola arvioi.

Kulttuurielämyksiä

Puolen päivän aikoihin Raija Salminen haastatteli kirjailija Eero Pasoa, joka kertoi omista tuotoksistaan. Pason novelli oli mukana syyskuussa julkaistussa humoristisia hevosmuistoja sisältäneessä Hirnahduksia-kokoelmassa. Piakkoin Pasolta on ilmestymässä myös Ruotsinmaa-romaani, jossa hän käsittelee Ruotsissa asunutta suomalaisvähemmistöä.
- Teos sijoittuu -80-luvulle, jolloin kansallinen sekoittuminen oli vähäisempää. Kirjan henkilöhahmot eivät Ruotsiin muuttaessaan puhu lainkaan kieltä, eivätkä he tunne ketään uudesta kotikaupungistaan, Paso kuvaili uutuuskirjaansa.
Osa tekstistä perustuu Pason omiin kokemuksiin. Aihe on lähellä hänen sydäntään.
- Olen asunut Ruotsissa ja Norjassa, joten itsellänikin on siirtolaistausta. Tekstin seassa on omia tuntemuksia, mutta pääosin kyse on fiktiosta, Paso jatkoi.
Lisää kansainvälisiä tuulahduksia tarjosi Timo Virtalan kuvitettu luento Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevosta. Sarajevo on tunnettu kulttuurien vanhana yhtymäkaupunkina, jolla on pitkä ja värikäs historia.
Audiovisuaalisista elämyksistä vastasi Henrik Lundin luontokuvanäyttely sekä lapinjärveläislähtöisen Heta Jäälinojan ja muiden Turun taideakatemian opiskelijoiden animaatioelokuvien kooste My Baby Don’t Love Me.
Viro oli esillä loppupäivästä Ester Mihasovan haastatellessa virolaistaustaista Anne Mikkolaa. ”Mistä karhu on kotoisin” -haastattelun aiheena oli Mikkolan nallekarhuharrastus, johon liittyen hän esitteli omia luomuksiaan ja nallekarhujen historiaa.
Kirjastossa oli mahdollista myös askarrella joulukortteja ja tutustua villakirjontatöihin. Ohjaavaksi artesaaniksi opiskelevan Anu Kantosen mukaan ajan patinoima kirja on kaunis ja monikäyttöinen materiaali.
- Esimerkiksi juuri joulukorttiin jokin vanhasta kirjasta otettu kuva on tyylikäs lisä. Kirja saa uuden elämän myös vaikkapa käyntikorttitelineenä lahjapaketin rusettina, Kantonen vinkkasi.

Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan

Lapinjärveläisen Mari Lotilan tapahtuma yllätti positiivisesti.
- Olin todella skeptinen koko touhun suhteen, mutta kun tulin paikalle tunnelma oli loistava. Kokonaisuudesta on saatu toimiva, eikä tästä jäänyt lainkaan vaivautunut olo, Lotila kehui.
Hänen mielestään järjestäjät ovat onnistuneet löytämään oikean monikulttuurisen Lapinjärven.
- Tämä vain osoittaa sen, ettemme tarvitse mitään afrotansseja tai bongorumpuja. Omasta kunnasta löytyy paljon erilaisuutta, mikä on rikkaus, Lotila korosti.
Kirjastonjohtaja Iiris Arhosalo oli samalla aallonpituudella.
- Oma työni on viimeisen viiden vuoden aikana kansainvälistynyt huimasti. Meillä käy, jos ei päivittäin, niin ainakin usein viron- ja venäjänkielisiä asiakkaita. Yksi asiakkaistamme puhuu espanjaa äidinkielenään. Mielestäni tämä osoittaa sen, että monikulttuurisuus on osa tätä päivää, Arhosalo tuumi.
Kirjastonjohtajana hän oli tyytyväinen teemapäivään.
- Kävijöitä on ollut paljon, ja kyllähän tällainen tempaus nostaa kirjastonkin profiilia, Arhosalo totesi.
Päivän päätteeksi ulkona oli tarjolla lämmintä glögiä ja hinthaaralaisen Lihasavustamo Lindroosin lähilihasta valmistamaa grillimakkaraa.

Kim Kujala

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI