|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vilkas budjettikäsittely keskeytettiin pikkutunneilla
16.11.2012Loviisan ensi vuoden talousarvioesitys näytti pysyvän hyvin kasassa poikkeuksellisen pitkässä valtuuston kokousputkessa, jonka ensimmäinen lähes 10 tunniksi venynyt rupeama keskeytettiin vasta torstaiyönä kello 01.15 aikoihin. Torstai-iltana budjettikokousta ja sen investointiosan käsittelyä jatkettiin.

Budjetin saatesanoissa kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi Loviisan investointitaakan olevan suuren, peräti 14,1 miljoonaa euroa vesiliikelaitos mukaan lukien. Suurin investointi on suomenkielisen kulukeskuksen rakentaminen. Kaleva arvioi, että kaupungin velkataakka kasvaa nykyisestä 1.053 eurosta per asukas ensi vuonna noin 1.761 euroon ja vuonna 2015 jo noin 2.521 euroon per asukas.
-Tänä vuonna päättyy niin sanottujen porkkanarahojen maksaminen Loviisalle, jolloin tulopuolelta jää puuttumaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Jotta tulevien vuosien taloustilanne ei muodostuisi liian raskaaksi, tulee ensi vuonna tarkastella laajasti palvelutuotantoa ja –rakennetta. Meidän on myös oltava ennakkoluulottomia ratkaisuja etsiessämme, Olavi Kaleva viestitti.

Palveluja joudutaan karsimaan

Myös rkp:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Leena Lindfors totesi, että palveluverkostoa ja myös henkilöstöresursseja pitää ensi vuonna tarkastella kriittisesti, koska edessä on vaikeita vuosia. Kulujen karsimisen lisäksi, hän piti myös lisätulojen hankkimista tärkeänä.
-Meidän on löydettävä asuin- ja liiketontteja eri puolilta kaupunkia ja saatava uusia asukkaita, Lindfors painotti. Hän kiitteli virkamiehiä hyvästä budjettivalmistelusta, mutta moitti budjetin ruotsin kieliasua.
Demariryhmän suulla puhunut Kalevi Lappalainen näki laman syvenevän puolen vuoden kuluessa ja peräänkuulutti yhteistyön lisäämistä kolmannen sektorin kanssa.
Kokoomuksen Kari Hagfors kiinnitti huomiota Loviisan Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselle maksamiin korvauksiin, jota hän piti ylisuurina.

”Pelastuslaitokselle 470.000 euroa liikaa”

-Vuosi vuodelta Loviisa on kiltisti maksanut vaaditut maksut vuosia sitten tehtyjen perusteiden mukaisesti, jotka eivät enää nykypäivänä ole relevantteja. Loviisa maksaa vuosittain 470.000 euroa enemmän kuin pitäisi, Hagfors laski. Hän piti myös talousarviossa vuosille 2013-2015 esitettyjä toimintakulujen vain 0,9 prosentin kasvua epärealistisen optimistisena.
Perussuomalaisten Antti Väkevä muistutti, että asioiden priorisointi on valtuuston tärkeimpiä tehtäviä.
Vihreitten Jorma Törnroos oli tyytyväinen, että ensi vuoden budjetti on ainakin paperilla balanssissa.
-Meidän ei silti pidä tyytyä siihen, että vuosikate on yhtä (suuri) kuin poistot. Sen pitää olla suurempi, jossa saame kerättyä investointivaraa, Törnroos sanoi.
-Terve kuntatalous on samalla oikeus pysyä itsenäisenä. On hyvä muistaa, että itsenäisyys ei ole meille mikään itsestäänselvyys, muistutti Törnroos.
-Diagnoosi: Loviisan kuntatalous on kroonisesti haavoittunut. Hoito on aloitettava heti. Muuten kotikaupungillemme käy huonosti. Vuosien 2014-2015 kohdalla olemme laittaneet päämme pensaaseen. Esitetty kiinteistöverojen korotus on perusteltu. Jatkossa on harkittava myös tuloveroprosenttiin puuttumista, mutta se on sitten niitä viimeisiä keinoja, maalasi Jorma Törnroos. Puheenvuoronsa hän päätti muistuttamalla, että ”tärkein tehtävämme on Loviisan ja sen itsenäisyyden pelastaminen”.
Myös keskustan Asko Vilamaa tähdensi, että nykyisiä toimintatapoja on tarkasteltava kriittisesti ja etsittävä uusia tekemisen malleja.

”Lainanottoa ei pidä pelätä”

Demareista erkautuneen Team-ryhmän Bo Lindfors neuvoi ottamaan oppia lähimenneisyydestä, ja varomaan sudenkuoppia.
-Me emme saa pelätä ottaa lisää lainaa investointeihin. Aiempina vuosina paikkailimme kiinteistöjä 300.000 ja 400.000 euron summilla, joilla selvittiin yli yhden vuoden. Se oli lyhytnäköistä, Lindfors sanoi. Hän korosti myös ennaltaehkäisevän toiminnan tärkeyttä erityisesti nuorisotyössä.
Vasemmistoliiton Armi Lindell oli samaa mieltä.
-Olen koko valtuustokauden jankuttanut ennaltaehkäisevän työn merkitystä nimenomaan säästötoimenpiteenä, Lindell sanoi.

Väestöennusteissa 1.400 ihmisen heitto

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen Pauli Kopiloff (kok) ihmetteli taloussuunnitelman 17.000 asukkaan väestöennustetta vuodelle 2020, kun tilastokeskus arvioi loviisalaisia olevan tuolloin vain 15.570 kappaletta.
Kaupunginjohtaja Kaleva kertoi, että tuleva kaupunginvaltuusto joutunee vielä harkitsemaan onko tavoite liian korkea.
Pekka Heikkilän (kok) mielestä ei ole.
-Loviisassa käy Kotkasta, Pyhtäältä, Kouvolasta ja Porvoosta ja muualta ulkopaikkakunnilta päivittäin töissä yli 1.400 ihmistä. Miten heidät saataisiin muuttamaan Loviisaan, Heikkilä pohti. Myös Camilla Antas (kok) piti korkeaa väestöennustetta sopivana tavoitteena.
Budjettikäsittelyn yhteydessä käytettiin poikkeuksellisen runsaasti puheenvuoroja asiasta ja sen vierestä. Monet valtuuston ensi vuonna jättävistä valtuutetuista halusi pitää jäähyväis- ja kiitospuheita budjettikeskustelun lomassa. Välillä kokous keskeytettiin ja osallistujille tarjottiin pitsaa.

Tauolla tarjottiin pitsaa

Valtuusto äänesti illan ja yön aikana monista muutosesityksistä, joista useimmat kaatuivat. Kokoomuksen Nina Pere ihmetteli millä keinoin kaupunki aikoo pitää toimintakulujen kasvun taloussuunnitelmassa esitetyssä 0,9 prosentissa, kun pelkästään inflaatiovauhti on 3 prosentin luokkaa. Hän halusi selkeän toimenpideohjelman sekä seurantamenetelmien laatimista sekä arvokeskustelua haluttavasta palvelutasosta. Esitys kaatui äänin 31-20 kuuden äänestäessä tyhjää. Kokoomus jätti eriävän mielipiteen esityksen kaatumisen takia.

Almintalon rahoista kipakka vääntö

Valtuusto kiivaili sekä äänesti myös Almintalon avustuksista. Sdp:n Kalevi Lappalainen esitti Veikko Ekströmin kannattamana, että aiempien avustusten lisäksi ensi vuoden talousarviossa taideyhdistykselle myönnetään Almintalon hankkeita varten 35.000 euron avustus, jonka jälkeen yhdistys voi anoa kaupungilta toimintamäärärahoja muiden yhdistysten tapaan.
Armi Lindell (vasl) oli jyrkempi, ja esitti Vesa Peltoluhdan (ps) kannattamana Almintalon 35.000 euron avustuksen poistamista kokonaan vuoden 2013 talousarviosta. Hän halusi rahat käytettäväksi nuorten psykiatripalveluihin.
Rkp:n Thomas Rosenberg piti taideyhdistyksen ja Almintalon avustamista erittäin tärkeänä.
-Tällä kaupungin 35.000 euron avustuksella taideyhdistys on saanut kasaan jo lähes 400.000 euron avustussumman ensi vuotta vartem. Seuraavana vuonna summa nousee 450.000 euroon. Menettäisimme ainakin 189.000 euroa, jos kaupunki nyt vetäytyisi, Rosenberg vetosi. Hänen mukaansa Silmun 3 vuoden rahoituksen toteutumisen edellytyksenä on, että kaupunki on mukana hankkeessa.
Olof Gren (rkp) ihmetteli, että kaupunki myi talon 2 eurolla, mutta on sen jälkeen eri tavoin laittanut rahaa talon kunnostukseen.
-Kuinka paljon kaupunki onkaan siihen rahaa laittanut. Satatuhatta ei varmaan riitä, Gren kyseli.
-Olisi erittäin huonoa badwilliä, jos kaupunki nyt vetäytyisi tästä tuesta Almintalolle, Mia Heijnsbroek-Wirén sanoi.
Äänestys Almintalon määrärahasta jakoi Rkp:n, Sdp:n, kokoomuksen, perussuomalaisten ja vihreitten rivejä. Lindellin esitys avustuksen epäämisestä kokonaan kaatui silti selkein numeroin 39-11 neljän äänestäessä tyhjää ja viiden ollessa jo poistunut kokouksesta. Lopulta Kalevi Lappalaisen esitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Kokouksessa äänestettiin useista muutoksista. Osa lähti jo kesken pois, kunnes puheenjohtaja Mats Lobbas (rkp) ilmoitti kello 01.15 aikoihin keskeyttävänsä kokouksen, ja jatkavansa budjetin käsittelyä seuraavana iltana.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI