|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jaana Kapari-Jatta perusti ammattikoulun Gambiaan
16.11.2012Syyskaamoksen aikaan loviisalainen Jaana Kapari-Jatta pakkaa matkalaukkunsa ja matkustaa Gambiaan, jossa hänellä on toinen koti, ja jälleen uusi projekti. Hän on miehensä Sam Jattan kanssa perustanut ammattikoulun maan suurimpaan kaupunkiin Serekundaan.

Koulu sijaitsee Latrikundan kaupunginosassa, ja on nimetty perustajiensa mukaan Loviisa vocational institutioniksi. Se toimii vielä kokeilukouluna, jossa on noin 40 oppilasta. Koulu toimii vuokratiloissa. Siellä voi opiskella tietotekniikkaa, englantia, matematiikkaa, ompelua ja vaatesuunnittelua. Koulussa järjestetään kursseja myös iltaisin.
Ainakin alkuvaiheessa koulu on ollut niin suosittu, että sinne jonottaa yli 200 nuorta. Gambian valtio tukee peruskouluopetusta, mutta sen jälkeen koulutusta tarjotaan hyvin vähän. Maassa on yksi pieni yliopisto, mutta ammatillisia kouluja liian vähän. Moni meneekin töihin peruskoulusta, jos sattuu löytämään. Gambia kuuluu maailman 20 köyhimmän maan joukkoon, eikä suurella osalla väestöstä ole mitään toimeentuloa.

Koulu alkaa kokeiluna

Toistaiseksi ammattikoulu toimii pariskunnan yksityisillä avustusvaroilla, mutta vuodenvaihteessa otetaan käyttöön lukukausimaksu. Kapari-Jatta ei ainakaan vielä aio pyytää suomalaisia kehitysyhteistyöjärjestöjä tukemaan hanketta, koska hänen mielestään sen tulee olla ensin vakaalla pohjalla.
- Olen kiertänyt niin paljon Afrikan maissa, että tiedän kuinka päin siellä kannattaa toimia. Jos alamme kerätä koulua varten avustuksia, haluamme varmistaa, että varat menevät juuri siihen, mihin ne on tarkoitettukin.
Kapari-Jattan mukaan paikalliset suhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä tällaisissa projekteissa. Hänen miehensä on tälläkin hetkellä paikan päällä järjestämässä koulun asioita, ja Kapari-Jatta lentää ensi viikolla sinne itsekin neljäksi kuukaudeksi.

Käytetyille tavaroille aina käyttöä

Jaana Kapari-Jatta ja Sam Jatta ovat keränneet Suomesta käytettyjä tavaroita, joita on kuljetettu konteilla Gambiaan vuodesta 2009 lähtien.
Vuodessa on viety 1-2 kontillista muun muassa kodinkoneita, tietokoneita, matkapuhelimia ja hehkulamppuja. Maassa on pula kaikesta, eikä moni suomalainen tule ajatelleeksi, että sähköjohtokin voi olla kullanarvoinen lahjoitus.
Serekundassa on pyörinyt Helsinki Shop, jossa tavaroita myydään pienellä hinnalla eteenpäin.
- Suuren osan tavaroista lahjoitamme suoraan esimerkiksi sairaaloille. Mielestäni yksityisille ihmisille ei ole hyvä jakaa tavaroita ilmaiseksi, koska silloin ne eivät välttämättä mene oikeaan käyttöön.
Helsinki Shopin tarkoituksena on kattaa konttikuljetusten kustannukset Suomesta Gambiaan, mutta siihen ne eivät riitä.

Karamaloo aukeaa taas ensi kesänä

Suomeen he puolestaan kuljettavat gambialaisia käsitöitä myyntiin. Kesäisin pariskunta ylläpitää Loviisan Laivasillalla Karamaloo- kauppaa, jossa myydään gambialaisten ompelijoiden valmistamia vaatteita ja muita käsitöitä. Kapari-Jattan mukaan he työllistävät Suomessa myydyillä tuotteilla kymmeniä gambialaisia käsityöläisiä. Lisäksi Helsinki Shopissa on viisi vakituista työntekijää. Vaatteiden valmistaminen Suomeen saattaa elättää yhden ompelijan koko vuodeksi.
- Nyt aiomme tuoda kontillisen käsitöitä, koska niiden suosio Suomessa on kova, ja olemme saaneet myös muutamia jälleenmyyjiä lisää. Yhteen konttiin mahtuu noin sata pyykkikorillista koruja, veistoksia ja vaatteita.

Käännöstyö mukaan Gambiaan

Jaana Kapari-Jatta on ammattikääntäjä, joka tunnetaan parhaiten Harry Potterien kääntäjänä. Keväällä häneltä ilmestyy Anne Tylerin uusimman romaanin äännös ja syksyllä syksynä Virginia Woolfin esseiden käännös. Nyt on meneillään nuorten kirjasarja Kapteeni Kalsarin käännös. Hän vie työnsä mukanaan Gambiaan.
- Onneksi meillä on siellä oma vuokra-asunto, jossa voin rauhassa tehdä myös käännöstöitä. Aloitan aamulla kääntämisen, johon käytän noin kuusi tuntia, sen jälkeen vapaudun muihin hommiin, hän kertoo.
Sam Jatta puolestaan tekee Suomessa remonttihommia ja hoitaa gambiakierrätystä sivutyönään.
Kapari-Jattan konttikeräykset ovat tulleet tutuksi Loviisassa, ja niihin ovat lahjoittaneet tavaraa yksityisten ihmisten lisäksi myös yritykset.
- Tavaraa on tullut niin paljon kuin kontteihin mahtuu. Seuraava keräys alkanee, kun Karamaloo avataan ensi kesänä, hän sanoo.
Espoon ammattikorkeakoulu on lahjoittanut Gambiaan yhteensä 60 käytettyä tietokonetta. Myös loviisalaiset yritykset ovat olleet mukana auttamassa.

Ulla Ora

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI