|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan terveyskeskus on maan parhaita
06.11.2012Yle Uutisten tekemän selvityksen mukaan Loviisan terveyskeskus on maan parhaiden joukossa. Sellaisia terveyskeskuksia, jotka eivät raportoineet mistään ongelmista potilaiden hoitoonpääsyssä, oli kaikkiaan 12. Selvityksen mukaan parhaisiin terveyskeskuksiin saa hyvin yhteyden, lääkärinaika on aina antaa, lääkärille pääsee alle kahdessa viikossa ja hoitajalle alle kolmessa päivässä. Lisäksi kaikki lääkärinvirat ovat täytettyjä. Loviisan terveyskeskuksen lisäksi Uudeltamaalta ei parhaiden joukkoon noussut ketään. Lähin listalla oleva terveyskeskuks on Haminassa. Muut parhaat ovat Hämeenkyrössä, Kokkolassa, Kuusamossa, Limingalla, Naantalissa, Ranualla, Rääkkylässä, Sisä-Savossa ja Säkylä-Köyliössä. Lisäksi parhaiden listalla on Wiitaunionin terveyskeskus.

Ylilääkäri Katariina Borup on tyytyväinen kun Loviisan terveyskeskus pääsee julkisuuteen positiivisessa valossa. Tavallaan menestys tuli yllätyksenä, mutta toisaalta ei. Terveyskeskuksessa on tehty vuosia pitkäjänteistä työtä toiminnan parantamisen eteen.
- Se oli yllätys, että olemme valtakunnallisesti näin hyviä. Olemme tehneet kehitystyötä monta vuotta ja itse olemme tietoisia, miten asiat ovat. Esimerkiksi lääkärille pääsyä on seurattu useita vuosia, Borup kertoo.
Hän antaa tunnustusta erityisesti vastaava lääkäri Tero Taipaleelle, joka on monen uudistushankkeen ideoija ja toteuttaja.
Borup vastaa henkilöstöhallinnosta sekä rekrytoinnista ja Taipale terveyskeskuksen toiminnan kehittämisestä.
- Rekrytoinnissa on panostettu palkkaukseen. Meillä on jo vuosia ollut lääkärien palkkauksessa käytössä paikallinen sopimus, jota valtakunnan tasolla vasta mietitään, kertoo Borup.
Loviisan terveyskeskuksen lääkäreillä on suoritekeskeinen palkkaus, jossa maksetaan pieni peruspalkka ja suurin osa palkasta muodostuu suoritekeskeisesti eli hoitokontakteista. Borup mainitsee työpaikan plussapuoliksi myös hyvän työilmapiirin sekä koulutukseen ja konsultaatioihin panostamiseen. Nuoria lääkäreitä onkin hakeutunut hyvin palvelukseen ja innostuneet uudet ovat tuoneet uutta virtaa vanhoihin työntekijöihin. Tärkeää heille on myös ajatus siitä, että omaan toimenkuvaan voi vaikuttaa. Työ on mielekästä, kun omiin projekteihin kannustetaan. Jäykästä hierarkiasta on hakeuduttu pois ja hoitohenkilöstö ja lääkärit tekevät tiivistä yhteistyötä.
Loviisan terveyskeskuksessa on 12 lääkärinvirkaa ja ne ovat kaikki täytetty. Viime kesäksi kesälääkärihalukkaita oli niin paljon, ettei kaikille voitu tarjota töitä. Vastaanottotoiminnassa on muuta henkilökuntaa noin 50.

Eri mieltä saa olla

Borup korostaa luottamusta ja yhdessä tekemistä. Työntekijöille on annettu vastuuta ja he ovat ottaneet sen vastaan. Hän korostaa, että eri mieltä ollaan ja saa olla. Välillä riidelläänkin, ja keskustellaan toiminnan mielekkyydestä. Lopulta kaikki sitoutuvat toimimaan sovitulla tavalla, vaikka ei itse olisi ollut sen kannalla.
- Suvaitsevaisuus on yksi suuri asia, aina voi puhua ja olla eri mieltä, hän pohtii.
Erilaisia projekteja on meneillään jatkuvasti. Yksi isoimmista on kroonisten sairauksien vuosikontrolli. Kyse on kutsujärjestelmästä, jossa potilas pyydetään vuosittaiseen kontrolliin. Terveydenhoitajan vastaanotolle varataan aikaa 1,5 tuntia ja lääkärille tunti. Potilaalle laaditaan hänen kanssaan hoitosuunnitelma, johon hän myös itse sitoutuu.
- Pyrimme siihen, että potilalla on lähtiessään tuloste, jossa on sovittuna mihin itsekin on sitoutunut. Tätä on kehitelty pitkään.
Toinen esimerkki on tympanometria-kone, jonka käyttöön lääkäri opasti hoitajan. Hoitaja voi laitteen avulla tarkastaa korvatulehduksen jälkeisen tilanteen, onko tulehduksella ollut vaikutuksia tärykalvoon. Laite on hyvin tarkka ja sillä voidaan korvata yksi lääkärikontrolli.

”Räkäpoli” jäi historiaan

Yksi iso asia Loviisan terveyskeskuksen toiminnan tehostumisessa oli puhelinpalvelun uudistus ja siihen liittyen hoidon tarpeen arviointi. Asiakkaiden soittoihin vastausprosentti on nyt sata. Puhelinpalvelu-uudistuksella saatiin parannettua ”räkäpolin” tilannetta, eli pitkiä jonoja ensiapuun, jonne nuhapotilaat eivät kuulu. Nyt akuuttiaikoja on tarjolla aina aamuisin 30-40 ja ne ohjautuvat niin, että potilaat ohjataan oikeaan osoitteeseen.
Akuuttiaikoihin liittyvästä uudistuksesta on vastannut osastonhoitaja Senja Kangas.
Kangas antaa kiitosta esimiehille, joiden innostava asenne ja luottamus on osaltaan poikinut hyvää työilmapiiriä. Kun työntekijä tulee mielellään töihin, näkyy se asiakkaillekin ja he ovat tyytyväisempiä. Tästä syntyy positiivinen kierre.
Lyhyitä sairauspoissaloloja terveyskeskuksen vastaanottohenkilökunnan joukossa on hyvin vähän ja myös henkilöstön vaihtuvuus on pientä.
Kangas luonnehtii työyhteisönsä henkeä avoimeksi ja luottamukselliseksi sekä itsestäänohjautuvaksi.
Jatkossa Borup kertoo yhä enemmän mietittävän hoidon sisältöä. - Nyt olemme päässeet siihen, että tavoitettavuus on hyvä. Jatkossa panostetaan vielä laadukkaampaan tekemiseen. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI