|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Kyse uima-altaasta vai ankkalammikosta?
06.11.2012

Kysymys Porlammin uimahallin kohtalosta on repäissyt kitkerän riidan uimahallin avaamista kannattavien ja sitä vastustavien välille. Taustalla on Lapinjärven valtuuston syyskuun kokous, jossa valtuusto päätti täpärästi äänin 10-10 puheenjohtajansa Aino Villikan äänen ratkaistessa, että uimahalli korjataan pikaisesti 70.000 eurolla ja avataan joulukuussa. Rkp:n ryhmän lisäksi Keskustan Tuomo Hasu ja Vihreitten Mari Lotila äänestivät uimahallin avaamista vastaan. Lotila oli aiemmin ehdottanut selvitystä Porlammin koulukeskuksen ja uimahallin tilanteesta sekä pitkä aikavälin korjaussuunnitelman laatimista, mutta esitys ei saanut kannatusta. Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Thomas Antas äänesti valtuustossa hallituksensa esitystä vastaan. Se ei ole kiellettyä, mutta melko harvinaista ja osoittaa kuinka merkittävästä kunnan taloudenpitoa koskevasta asiasta on kyse.

Kokouksen jälkeen pulinat vasta alkoivat. Pian kokouksen jälkeen Rkp:n valtuutettu, valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mats Antas teki Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen valtuuston päätöksestä. Antaksen mukaan Rkp:n valtuutettu Benny Engård ja keskustan Ulla Onnila olivat esteellisiä, koska he istuvat myös kunnan omistaman Lapinjärven Lämpö Oy:n hallituksessa, joka rakentaa uutta kaukolämpölaitosta Porlammin kylään. Porlammin uimahalli olisi lämpöyhtiön iso energia-asiakas, jonka mukaantulo voi olla tärkeä koko lämpölaitoksen kannattavuudelle. Kipeimmin Porlammin uimahallin avaamista kannattavia näyttää kirvelevän Mats Antaksen pyyntö hallinto-oikeudelle asettaa toimenpanokielto valtuuston päätökselle. Se tarkoittanee, ettei uimahallia saada auki joulukuussa, vaan asia saattaa siirtyä ensi vuonna aloittavalle uudelle valtuustolle ja jopa vuodeksi eteenpäin.

Engårdin ja Onnilan mahdollisesta jääviydestä voidaan olla montaa mieltä. On mahdollista, että hallinto-oikeudessa molempien katsotaan lopulta olleen jäävejä. Jääviysmokat eivät ole kovin tavattomia Loviisan seudulla. Siksi on yleensä syytä jäävätä itsensä, jos perusteltuja epäilyjä eturistiriidasta on ilmassa. Valtuuston syyskuinen päätös olisikin ollut mahdollista korjata Lapinjärvellä itseoikaisuna ilman hallinto-oikeutta, jos tahtoa olisi. Kunnanhallituksen tehtäviin kuuluu valvoa valtuuston päätösten laillisuutta, ja samalla jääviyskysymyksiä. Kunnanhallitus voisi virhettä epäillessään palauttaa asian uudelleen valtuuston päätettäväksi, jolloin jääveiksi väitetyt voisivat pyytää paikalle varamiehensä. Tuolloin syyskuun kokouksesta pois jäänyt Keskustan Jouni Lamberg voisi osallistua kokoukseen, ja hänen varamiehensä Teuvo Peltonen vapautuisi puolestaan Ulla Onnilan varamieheksi. Eilen Lamberg kertoi Lovarille, että hän olisi äänestänyt ja äänestäisi edelleen uimahallin avaamisen puolesta. Se tarkoittaa, että uimahallin avaamispäätös jäisi mitä todennäköisimmin voimaan, vaikka asia olisi käsitelty uudelleen. Uuden valtuuston uimahallikanta on kiikun kaakun.

Viikko sitten päättyneiden kuntavaalien jälkeen kokoomuksen, demareiden ja keskustan luottamushenkilöt ryhtyivät puuhaamaan epäluottamuslausetta Mats Antakselle sekä tämän erottamista tarkastuslautakunnan puheenjohtajan paikalta. Syyksi on väläytelty taloudellisen vahingon aiheuttamista kunnalle valittamalla valtuuston päätöksestä. On päivänselvää, ettei sellainen peruste ole kestävä Mats Antaksen erottamiselle. Sen sijaan poliittisen epäluottamuksen syntymiseen ja savustamiseen riittäisivät keveämmätkin sytykkeet. Uimahallikiistasta näyttääkin kehkeytyvän luottamuspula Lapinjärven suomen- ja ruotsinkielisten luottamushenkilöiden välille. Asetelma näyttää silti pikemminkin tavallista ärhäkämmäksi äityneestä poliittisesta valtapelistä vaaleissa menestyneen Rkp:n ja keskustan, kokoomuksen sekä demareiden muodostaman suomenkielisen ryhmittymän välillä. Herää kysymys onko kyse enää uima-altaasta vaiko ankkalammikosta. ”Järkevin antas periksi. Uuden valtuuston aloittaessa sellainen eripuranen kujanjuoksu tuskin koituu lapinjärveläisten onneksi.”

Loviisan terveyskeskukselle huippuarvosanat

Yle Uutisten selvityksen mukaan Loviisan terveyskeskus on yksi Suomen parhaimmista. Parhaisiin terveyskeskuksiin saa hyvin yhteyden, lääkärinaika on aina antaa, lääkärille pääsee alle kahdessa viikossa ja hoitajalle alle kolmessa päivässä. Lisäksi kaikki lääkärinvirat ovat täytettyjä. Sellaisia keskuksia on Suomessa vain 12, Uudellamaalla vain Loviisassa. Huipputulos yllättänee monet loviisalaiset, sillä yleensä vain puutteet saavat julkisuutta. Kiitokset harvemmin, vaikka niihin olisi aihetta jatkuvasti. Oma terveyskeskus on yksi tärkeimmistä ellei tärkein julkinen palvelu, joka halutaan säilyttää Loviisassa. Se on myös ehkä tarkimman julkisen arvioinnin kohteena, Loviisan terveyskeskusta, sen henkilökuntaa ja johtoa on syytä onnitella kansallisen huippuarvion johdosta. Lisänimi ”arvauskeskus” on viimeistään nyt syytä heittää historian romukoppaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI