|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jätelaki alkaa purra kunnissa: Ota selvää kuka hoitaa mitäkin
01.11.2012Toukokuun alussa tuli voimaan uusi jätelaki. Jätehuollon viranomaispäätöksiä ei tehdä enää Loviisassa ja Lapinjärvellä, vaan alueellisissa jätelautakunnissa. Molemmat kunnat suunnistavat perinteisesti eri tahoille jätekuljetusten mukaan.

Lapinjärvi kuuluu yhtenä yhdeksästä kunnasta Kymen jätelautakuntaan. Muut kunnat ovat Hamina, Iitti, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Mäntyharju, Pyhtää ja Virolahti. Keväällä perustettu jätelautakunta rullaa jo täyttä päätä Kouvolassa. Kymen jätelautakunnassa Lapinjärven jäsen on Jouko Toropainen ja varajäsen Tuomo Hasu.
Loviisa taas kuuluu Porvoon alueelliseen jätelautakuntaan, jonka perustamisasiasta päätti Porvoon kaupunginvaltuusto eilisiltana. Mukana olevat kunnat ovat Askola (1 jäsen), Loviisa (2 jäsentä), Pornainen (1 jäsen), Porvoo (5 jäsentä) ja Sipoo (2 jäsentä). Loviisa on valtuuston viime kokouksessa nimennyt jäseniksi Maria Grundströmin (varajäsen Tom Liljestrand) ja Susanna Heiska-Könösen (varajäsen Tapani Huuhtanen). Upouusi lautakunta kokoontuu ensimmäisen kerran marraskuussa ja asialista selviää silloin.

Jäteastian tyhjennysväli ja taksa

Nyrkkisääntö on, että suurin osa kysymyksistä kuuluu jäteyhtiölle ja aika vähän kysyttävistä jätelautakunnalle. Jätehuoltokoordinaattori Pamela Ek Porvoon alueellisesta jätelautakunnasta listasi ne tapaukset, jotka kuuluvat lautakunnan päätettäviksi.
- Jos henkilö haluaa pidentää jäteastian tyhjennysväliä tai haluaa jätemaksun kohtuullistamista, hän ottaa yhteyttä jätelautakuntaan.
- Jätelautakunta tukee jäteyhtiön toimintaa ja on mukana laatimassa jätehuoltomääräyksiä ja hyväksyy määräykset sekä jätetaksan.
- Ja jos jäteyhtiö tarvitsee viranomaisen päätöksen tai lausunnon jostakin asiasta, silloin osoite on jätelautakunta. Joissakin asioissa viranomainen olen minä itsenäisenä viranhaltijana, Ek totesi.

Yksi jäteviranomainen

Pamela Ek kertoi aloittaneensa tehtävässään lokakuun alussa ja kiertävänsä parhaillaan alueen kuntia tutustumismielessä.
- Esittäydyn eri kunnissa.
Loviisassa hän ennätti käväistä maanantaina. Taustastaan Ek kertoi, että hän on valmistunut Helsingin yliopistosta ympäristöbiologiksi ja asui Porvoossa jo ennen uutta tehtävää. Viimeksi hän työskenteli Liikenneviraston ympäristöasiantuntijana ja sitä ennen käsitteli 3,5 vuotta aluehallintovirastossa ympäristölupia ympäristöylitarkastajana.
- Aikaisemmin ympäristöviranomainen ja tekninen viranomainen ovat hoitaneet jätelain viranomaistehtäviä. Uudessa laissa on ajatuksena vahvistaa jätehuoltoa. Samalla selkiinnytetään sitä, että yksi viranomainen hoitaa jäteasioita eikä monta ihmistä muiden töiden ohella.
Hän toteaa valvonnasta ja kuntien jätehuoltomääräyksistä, että niiden osalta hänellekin uuden lain tarkoitus on vielä vähän epäselvä.
Ekin mukaan ensimmäisiä isoja asioita on jätteenkuljetusjärjestelmästä päättäminen sako- ja umpikaivolietteen osalta. Uuden lain mukaan jätelautakunta päättää, onko jätteenkuljetusjärjestelmä sopimusperusteinen vai kunnallinen.
Vanhat sopimusperusteiset jätteenkuljetukset on otettava uuden lain mukaiseen harkintaan viimeistään 30.4.2013. Muutos kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen voi tapahtua aikaisintaan vuonna 2015 ja viimeistään 1.5.2017.

Fuusiota pukkaa

Alueellisen lautakunnan tehtävänä on toimia jätehuoltoviranomaisena jäteyhtiön toiminta-alueella. Lakisääteinen toimielin, lautakunta, kuntien jätehuoltoyhtiön alueella on muutos aikaisempaan.
Kymenlaakson Jäte Oy toteuttaa käytännössä jätehuoltopalvelut Kymen jätelautakunnan kunnissa kuten Lapinjärvellä. Loviisassa jätehuollon palvelutehtävää hoitaa Itä-Uudenmaan kuntien omistama Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy, ja jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, osakeyhtiö on parhaillaan yhdistymässä Länsi-Uudenmaan vastaavan yrityksen Rosk´n´Roll Oy Ab:n kanssa. Loviisan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22. lokakuuta esittää valtuustolle yhdistymissopimuksen hyväksymistä ja samalla sitä, että kunnan jätehuollon palvelutehtävät siirretään perustettavalle uudelle yhtiölle. Yhtiöllä ei vielä ole nimeä.
Fuusiosta päättää Itä-Uudenmaan osalta Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy joulukuun yhtiökokouksessaan. Yhdistymistä perustellaan listoilla kuntalaisten jätehuollon turvaamisella, jätteiden hyödyntämisen tehostumisella ja jätehuollon kehittämiseen liittyvien taloudellisten riskien vähenemisellä. Loviisan hallintojohtaja Christoffer Masar, joka on ollut valmistelemassa yhdistämissopimusta, arvioi tärkeimmiksi perusteiksi tehokkuuden ja taksat, mutta mitään radikaalia muutosta hän ei odota tulevaksi.
- Uusi isompi yritys parantaa voimavaroja.
Masar totesi, että jos fuusio menee läpi, Itä-Uudenmaan lautakunnan toiminta ei tule jatkumaan kovin kauan. Loviisalle jäisi yksi jäsen muodostuvassa uudessa yhteisessä lautakunnassa. Ek sanoi, että jäteyhtiöiden yhdistyessä jätelautakunnan sijaintipaikka tulee olemaan sama kuin jäteyhtiön eli Raasepori. Itä-Uudenmaan kuntia palveleva toiminta säilyisi ilmeisesti Porvoossa, jossa näillä näkymin olisi lautakunnan toinen toimipiste.

Tavallisesti vastaa jäteyhtiö

Useimmiten ihmisten kysymysaiheet sisältyvät jäteyhtiön tai sopimusurakoitsijan tehtäväkenttään. Kymenlaakson Jäte Oy:n tiedottaja Anne Sironen sanoi, että Lapinjärvellä he vastaavat vaikkapa lajittelukysymyksiin, yleisiin jätehuoltoasioihin ja jäteasemien aukioloa koskeviin tiedusteluihin, mutta liittymisasiat kuuluvat kuljetusurakoitsijalle, sillä kunnassa on sopimusperusteinen jätteenkuljetus. Lapinjärven kunta hoitaa myös hyötyjätepisteet itsenäisesti.
Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n palveluneuvoja Sabina Lindström kertoi, että Loviisan alueella kaikki jätekyselyt liittymisestä jäteasemiin ja lajitteluun voi esittää samaan neuvontanumeroon, josta sitten ohjataan oikealle ihmiselle.
Netin kautta voi tietenkin selvittää asioita joko jäteyhtiöiden kotisivuilla tai sitten sähköpostitse.

Loviisan jäteyhteydet

Jäteneuvonta: Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy
Asiakaspalvelu: 0200 70707
neuvonta@iuj.fi
www.iuj.fi
Viranomaisasiat: Porvoon alueellinen jätelautakunta, Pamela Ek, jätehuoltokoordinaattori, Porvoon kaupunki, Kuntatekniikka, Rihkamatori B, 06100 Porvoo, puh: 040 4891940 pamela.ek@porvoo.fi

Lapinjärven jäteyhteydet

Jäteneuvonta: Kymenlaakson Jäte Oy, asiakasneuvonta: 05 744 3473
neuvonta@kymenlaaksonjate.fi
www.kymenlaaksonjate.fi
Roskaviesti – jaetaan kaikkiin kotitalouksiin kerran vuodessa
Liittyminen jätehuoltoon, laskutus ym.:
Jätehuolto J. Hämäläinen Oy, puh: 0400 298452
Viranomaisasiat: Kymen jätelautakunta
Asiakaspalvelu: Tuija Palander, hallintosihteeri, puh: 02061 54380. Arja Soini, suunnittelija, puh: 02061 55545.
Kouvolan kaupunki, Tekniikka- ja ympäristötalo, PL 32 (käyntiosoite Valtakatu 33), 45701 Kuusankoski

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI