|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Stuk tarvitsee rahaa yli-ikäisten analysointilaitteidensa uusimiseen
01.11.2012Säteilyturvakeskus (Stuk) tarvitsee valtion rahaa uusiakseen jo käyttöikänsä ylittäneet analysointilaitteensa. Nykyiset laitteet antavat luotettavia tuloksia, mutta ne saattavat lakata toimimasta silkkaa vanhuuttaan.

Kansalaisille laitteiden antamat tulokset ovat tuttuja esimerkiksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jäämistä kertovista uutisista. Laitteilla analysoidaan myös Loviisan ydinvoimalan ympäristöstä otetut näytteet.
Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) IRRS-arviointiryhmä (Integrated Regulatory Review Service) kiinnitti huomiota Stukin laitteiden uusimistarpeeseen arviointikäynnillään lokakuun lopulla. Arviointiryhmä listasi alustavaan loppuraporttiinsa ryhmän antamia suosituksia ja ehdotuksia. Ryhmä suosittelee muun muassa, että valtioneuvoston tulee varmistaa Stukille riittävät resurssit, jotta se voi täyttää valtioneuvoston sille asettamat velvoitteet tuottaa teknisiä palveluja.
Stukin pääjohtajan Tero Varjorannan mukaan 10-20 vuotta vanhat analysointilaitteet on uusittava ja valtion budjettiin onkin haettu rahaa. Viimeksi summa pyyhittiin kuitenkin yli valtiovarainministeriössä, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö, jonka alainen Stuk on, oli rahoitusta puoltanut.
–Laitteiden elinkaari on ohi. Puhutaan 0,5-1,5 miljoonasta eurosta. Investointi ei ole iso, mutta Stukilla ei ole varoja.
Varjorannan mukaan Stuk aikookin seuraavaksi ”lähteä liikkeelle” arviointiryhmän suositusten kanssa.
Varjorannan mukaan on vaarana, että analysointeihin tulee katkoksia, jos laitteita ei uusita.
Stuk analysoi laitteillaan näytteitä vedestä, maaperästä, elintarvikkeista, ilmasta ja juomavedestä. Näytteistä saadaan tietoa siitä onko radioaktiivisuus ympäristössä lisääntynyt. Stukia kiinnostaa erityisesti keinotekoisten radioaktiivisten aineiden aiheuttama säteilyaltistus.
Stukin resursseja lisätään Varjorannan mukaan rekrytoimalla koko ajan lisää ihmisiä. Lisäksi Stuk hankkii asiantuntemusta solmimalla konsulttisopimuksia.
Lisärekrytoinneista huolimatta Stuk haluaa aikatauluttaa ydinvoimalahankkeet. Uudet ydinvoimalahankkeet lähtevät liikkeelle vasta Olkiluoto kolmosen valmistuttua.

Suomi jäänyt valtavirrasta

Kansainvälinen arviointiryhmä kiinnitti huomiota myös siihen, että Stukista on tehtävä nykyistä itsenäisempi, eli se olisi irrotettava sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalasta.
–Stuk voisi olla joko valtioneuvoston kanslian tai eduskunnan alainen.
Stukin itsenäisyyden lisääminen edellyttää muutosta ydinenergia- tai säteilylakiin. Stukin itsenäinen asema voidaan vahvistaa myös uudella Stukia koskevalla lailla.
Varjorannan mukaan Suomessa säteilyturvallisuusviranomaisten riippumattomuuden lisäämisessä on jääty jälkeen valtavirrasta. Tämä koskee erityisesti kytköstä ministeriöihin. Valvontaviranomaisten riippumattomuuteen alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota Fukushiman onnettomuuden jälkeen.
Arviointiryhmä antaa lopullisen raporttinsa kolmen kuukauden kuluttua. Sen jälkeen Stukissa tehdään toimintasuunnitelma. Uusi arviointiryhmän tarkastuskäynti on odotettavissa 2-3 vuoden kuluttua.
Varjorannan mukaan arviointiryhmä kiinnitti huomiota Stukin itsenäisyyden lisäämiseen jo vuonna 2000.
–Mutta ei näin selvästi kuin nyt.
Arviointiryhmän ranskalainen puheenjohtaja, Ranskan valvontaviranomaisen komissaari Philippe Jamet totesi Suomen hallinnollisen järjestelmän antavan Stukille mahdollisuudet toimia itsenäisenä valvontaviranomaisena.

Loviisan laitosten ongelmat noteerattu

Loviisan ydinvoimaloissa loppukesän ja syksyn aikana sattuneiden, normaalista poikkeavien tapahtumien taustat kiinnostavat Säteilyturvakeskusta. Parin kuukauden kuluessa laitoksilla on sattunut neljä tapahtumaa.
Stukin pääjohtajan Tero Varjorannan mukaan keskuksessa on kiinnitetty huomiota siihen, että tapahtumia on sattunut lyhyen ajan sisällä. Hänen mukaansa poikkeavien tapahtumien merkitys turvallisuudelle ei ole kuitenkaan ollut iso.
–Aikaisempina vuosina tapahtumia on ollut pitkin vuotta. Stuk aikoo kuitenkin selvittää, onko viimeaikaisilla tapahtumilla yhteyttä laitosten ikääntymiseen.
–Katsomme tämän ilman muuta loppuun saakka.

Fukushiman seurannassa satakunta työntekijää

Maaliskuussa 2011 sattunut ydinvoimalaturma Japanin Fukushimassa merkitsi Suomen Säteilyturvakeskuksen henkilöstölle pyöreitä päiviä usean kuukauden ajan.
Tilanteen kehittymistä seurattiin ympäri vuorokauden parinkymmenen ihmisen voimin. Kaiken kaikkiaan mukana oli satakunta työntekijää.
Arviointiryhmä totesi, että Stukin välittömät ja pitemmän aikavälin toimenpiteet olivat tilanteessa oikea-aikaisia ja tehokkaita.
Arviointiryhmän mukaan Stuk onnistui myös erittäin hyvin tiedottamaan tilanteesta kansalaisille. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI