|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puolueilla itsetutkiskelun paikka
30.10.2012–Puolueiden pitää miettiä, miksi ihmiset eivät halua käyttää äänioikeuttaan. Alhainen äänestysprosentti kertoo jotain poliittisen toiminnan ristiriidasta: kaikki puhuvat jotain, mutta siitä ei saa selvää.

Helsingin yliopiston yleisen historian dosentti Erkki Teräväinen pitää käytyjen kunnallisvaalien ennätyksellisen alhaista äänestysprosenttia niin vakavana ilmiönä, että sen taustoja pitäisi miettiä vakavasti jokaisessa puolueessa.
Valtakunnallinen äänestysprosentti oli sunnuntain kuntavaaleissa alle 60 prosentin, 58,2. Loviisassa oltiin tosin hieman sen yläpuolella, 61,4 prosentissa. Lapinjärvellä äänestysprosentti oli 62,7.
Kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on tosin vaihdellut itsenäisen Suomen historiassa melkoisesti. Teräväisen mukaan 1920-luvulla kunnallisvaaliprosentit painuivat jopa 10-20:een. Viimeisimpien kuntavaalien äänestysprosentti tosin oli sodanjälkeisen Suomen kehnoimpia.
Teräväinen arvioi, että tyytymättömyys voi kanavoitua yllättävästikin, mikäli yhä suurempi osa ihmisistä kohtaa taloudellista epätasa-arvoa tai puutetta.

Minne katosi Kokoomuksen nousukiito?

Kotikaupunkinsa Loviisan tuloksessa Teräväisen huomion kiinnittää Kokoomuksen yksi lisäpaikka.
–Hämmästyttää, että Kokoomus sai vain yhden lisäpaikan. Etukäteen olisi ajatellut, että Kokoomus menee SDP:n ohi kakkoseksi. Jotain Kokoomuksen äänestäjissä on tapahtunut.
–Kokoomuksen vaatimaton menestys kaipaa selitystä. Mistä se johtui, on tuhannen taalan paikka.
Myös perussuomalaisten nousu jäi Teräväisen mielestä puolitiehen, kolmen paikan lisäykseen. Hän arvioi, että niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin puolue odotti parempaa tulosta.
–Perussuomalaiset olivat suurimpia voittajia, mutta luultavasti he toivoivat suurempaa voittoa.
Keskusta menetti Loviisan valtuuston kolmesta paikasta peräti kaksi. Teräväinen, joka on toiminut Keskustassa piiriorganisaatiossa, pitää puolueen kynnyskysymyksenä sitä, miten se onnistuu uudistumaan.
–Keskustan menestymistä etelässä vaikeuttaa se, ettei puolueella ole poliittista agendaa, joka koskettaisi eteläisen Suomen äänestäjiä.
Perussuomalaisten, joiden juuret ovat Suomen maaseudun ja pienviljelijöiden SMP:ssä, on Teräväisen mukaan onnistunut uudistumisessa huomattavasti paremmin. Kannattajia on onnistuttu löytämään isoista kaupungeista.
–Jos Keskusta ei korjaa tilannetta, niin siitä ei ole hallituspuolueeksi eikä varsinkaan johtavaksi hallituspuolueeksi. Yritetty on, mutta puolueessa ei ole aivan sisäistetty, miten merkittävä asia on.
Paikallisella tasolla Keskustan perinteistä kannattajakuntaa syö RKP, sillä itäuusmaalaisen maatalousväestön äänet vie RKP. RKP:n vahvuutena Teräväinen pitää uskollista äänestäjäkuntaa.

Vasemmistoliitto eteni etelässä

Perussuomalaisten menestyksen ohella Teräväinen kiinnittää huomiota Vasemmistoliiton hyvään menestykseen niin Loviisassa kuin muissakin eteläsuomalaisissa kunnissa.
–Vasemmistoliiton menestys on SDP:n heikkous. Hallitusasia painaa, sekä teatraalinen yrittäminen ennen vaaleja, Teräväinen huomauttaa SDP:n tilanteesta.
Loviisan Vasemmistoliiton hyvän menestyksen Teräväinen laskee myös Armi Lindellin ansioksi. Lindell on ollut Loviisan valtuustossa ainoa vasemmistoliittolainen, mutta uudessa valtuustossa vasemmistoliittolaisia on peräti kolme. Lindell oli myös Loviisan ääniharava 238 äänellä.
–Lindell on tehnyt hyvän vaali- ja valtuustotyön.
Teräväinen huomauttaa, että Vasemmistoliitto on kyennyt SMP-taustaisen perussuomalaisten ohella uudistumaan, eikä puolueen suosio ole jäänyt pääkaupunkiseudulle.
Teräväinen ei usko kunnallisvaalien tuloksen vaikuttavan juurikaan valtuustotyöskentelyyn Loviisassa: RKP saa jatkossakin tukea SDP:n ruotsinkieliseltä siiveltä.
Isot kysymykset odottavat uutta kaupunginvaltuustoa.
–Tarvitseeko iso fakiiri olla, että ennustaa Porvoon olevan ei kovinkaan kaukana Loviisan torista viiden vuoden päästä. Kaupungin koko ei riitä hallituksen laskelmiin ja huoltosuhde etenee epäedullisesti. Jos suurin uhkakuva toteutuu eikä kolmatta ydinvoimalayksikköä saada, pitäisi olla se kuuluisa vaihtoehto B. Eri vaihtoehdot on kartoitettava myös siksi, että vasta niiden pohjalta voidaan tehdä perusteltuja ratkaisuja. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI