|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jyri Häkämies näki ”sammuneen liekin lepattavan”
26.10.2012Elinkeinoministeri Jyri Häkämies kävi nostattamassa kokoomuslaisten loviisalaisehdokkaiden vaali-intoa perjantaina. Ministeri tuli Loviisaan Porvoosta, jossa hän osallistui Neste Oilin mikrobiöljyä valmistavan koelaitoksen vihkijäisiin. Mikrobiöljyä valmistetaan teollisuuden ja maatalouden jätteistä ja sillä korvattaisiin palmuöljy biodieselin valmistuksessa. Häkämies muistutti mikrobiöljyn kaltaisten innovaatioiden ja tutkimustyön tärkeydestä yleisestikin osana Suomen menestystä.

Loviisassa puhuttaa luonnollisesti eniten ydinvoimakysymys Fennovoiman hankkeen vaarannuttua Eonin vetäytymisen jälkeen. Häkämies muistutti Suomen sitoutuneen vähentämään päästöjä vuoteen 2050 mennessä 80 prosenttia. Uusiutuvista energioista tuulivoima ei ole ottanut tuulta siipiensä alle tuista huolimatta. Ministeri mainitsi syiksi mm. sen, ettei tuulivoimaa olla haluttu lähelle asutusta tai mökkialueita ja sen on todettu häiritsevän tutkia.
- Yli puolet hankkeista on kaatunut, mutta tuulivoimaa on tulossa, noin 1 000 turbiinia vuoteen 2020 mennessä kun niitä on nyt on noin 150, Häkämies sanoi.

Hän lupaili muutoksia myös pientuottajien kohteluun. Näin esimerkiksi aurinkoenergiaa kesällä yli oman tarpeen verkkoon tuottavat voisivat saada hyvitystä talvella. Hän arveli aurinkopaneelien sen jälkeen lisääntyvän niin omakotitaloissa kuin kerrostaloissakin.

Päästövaatimusten saavuttamisessa ydinenergialla on kuitenkin olennainen osuus. Jos Fennovoiman hanke pohjoisessa ei toteutuisi, nostaisi se Häkämiehen mukaan sähkön hintaa. Lisääntyvän energian tarvetta ei voitaisi myöskään paikata näin nopeasti uusiutuvalla energialla, mikä taas johtaisi kivihiilen käytön kasvuun.
- Ministeriöllä ei ole sanomista Fennovoiman omistuspohjasta. Fennovoiman on jätettävä rakentamislupahakemus vuoden 2015 aikana. Silloin arvioidaan, onko [eonin korvaajalla] riittävä ydinvoimaosaaminen.

Häkämies lämpenee ajatukselle Fortumin ja Helsingin yhteistyöstä ja ajatukselle Loviisa kolmosesta sekä sähkön että lämmön tuottajana, mutta toteaa sen olevan Fortumin ja helsinkiläisten asian päättää.

Häkämies ei ota kantaa siihen, millainen tekijä Eonin voisi korvata, mutta muistuttaa luvassa mainitun mahdollisiksi paikoiksi Simo ja Pyhäjoki ja laitetoimittajaksi Toshiba-Arevan.
- Jos näihin tulisi muutoksia, tarkoittaisi se uutta eduskuntakäsittelyä.

Sitä, karsiiko luvan sitominen tähän laitetoimittajaan esimerkiksi venäläisten kiinnostuksen, ei Häkämies lähde spekuloimaan.

Kysymykseen siitä, voitaisiinko Loviisassa tehdä jotain sen eteen että Fortumin hanke etenisi vielä tällä hallituskaudella, hän ei nähnyt keinoja. Hän uskoi kaikkien tiedossa olevan hankkeen elintärkeyden Loviisalle. Omilleen hän lähti kuitenkin sen verran maalailemaan kielikuvia, että jos liekki oli aiemmin sammunut niin sen nyt lepattavan uudelleen.

Energia-alalle uusia työpaikkoja?

Hän korosti, että seuraavan hallituksen on tehtävä päätös Loviisan voimaloiden korvaavan luvan myöntämisestä.
- Suomessa on harvoin tehty päätöstä, joka lopettaisi näin merkittävän teollisuustoiminnan [jos korvaavan laitoksen lupapäätöstä ei tehdä].

Häkämies arvioi energia-alalle voivan syntyä 100 000 uutta työpaikkaa. Tämä edellyttäisi muun muassa sitä, että Nesteen perjantaina julkistama mikrobiöljyn koehanke lähtee käyntiin, sähköautojen myynti kasvaa, pienkiinteistöjen maalämpöhyödyntäminen kasvaa samoin kuin aurinkoenergian käyttö.

Moni pohtii, mitä Nokian jälkeen, mikä voisi olla se ala jolla Suomi menestyisi. Häkämies nosti yhdeksi uudeksi alueeksi älykkäät sähköverkot, jossa Suomi on osaamisen maailman kärkeä.

Muutama kysymys ehti pikavisiitillä tulla ydinvoiman ulkopuoleltakin. Pienyritysten asemaan ja lähituottajien tilanteeseen kilpailutilanteissa joissa säännöt tuntuvat luodun suurille toimijoille, on Häkämiehen mukaan tulossa muutoksia terveen kilpailun ohjelmassa. Lisäksi hän nosti esiin hankintalain uudistuksen, jossa hinnan rinnalle tuodaan muutakin kriteereitä.

-Jos halutaan suosia lähiruokaa, se tulee mahdolliseksi.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen päätöksen siirtymisen jälkeen asian ympärillä käyty keskustelu sai Häkämiehen mielestä ikävän, ideologisen vaalipuheen sävyn ja totesi lähes jokaisessa kunnassa käytettävän myös yksityisiä palveluja.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI