|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tunnekylläinen julkistusjuhla Tervikissä
26.10.2012Tervikin kartanon kokoontumistilassa oli sunnuntaina täpötäyttä jo ennen Karin Granlundin kirjoittaman Louis Ehnroothista kertovan kirjan julkistamisjuhlaa. Muuri hohkasi lämpöä ja hirsirakennuksen ikkunat höyrystyivät. Eteisessä kerrottiin, että salissa on sata istumapaikkaa ja juhlassa noin satakolmekymmentä ihmistä. Juhlaan oli kokoontunut kirjan tekijöiden lisäksi Ehnroothin ystäviä, hänen eri vaiheissa kohtaamiaan ihmisiä, ja mukana oli moni kirjan henkilöistä. Hymyt ja kyyneleet lomittuivat puheenvuorojen ja musiikkiesitysten aikana.

Syvästi liikuttava

Kirja ”Prins i en värld som inte fanns” - prinssi maailmassa jota ei ollut olemassa - kertoo alaotsikon mukaan aatelispojasta, joka kasvoi Tervikin kartanossa 1920-40-luvun Suomessa. Kirjailija Christer Kihlman taustoittaa esipuheessaan yhteiskunnallista kehystä, joka mahdollisti kirjassa kuvatun Kihlmanin mukaan välillä täysin absurdin kasvatuksen. Agronomi Louis Ehnrooth syntyi isänsä Alexander Kasimir Ehnrootin toisen avioliiton esikoisena vuonna 1923, ja ikäeroa vanhimpaan velipuoleen oli lähes kolmekymmentä vuotta. Isä olisi voinut olla isoisä, ja Tervikissä elämänmuoto perustui vielä maailmansotien välisenä aikana 1920-30-luvuilla ellei kustavilaiseen 1700-lukuun niin ainakin bernadottelaiseen 1800-lukuun.
Kihlman toteaa, että perheen pelasti vakavammilta konflikteilta syvän harmoninen ja laajalle ulottuva rakkaus, joka oli ominaista kaikille perheenjäsenille. Välillä tämä rakkaus kääntyy liikuttavasti tarkoitustaan vastaan.
Kirja on hänen mukaansa sekä kuvaus ihmisen kypsymisestä tekemään omat ratkaisunsa että arvokas kulttuuridokumentti ja ajanjaksosta kertova dokumentti.

Ikimuistoiset linturetket

Tervik-Tjusterby ungdomsföreningin puheenjohtaja Nina Björkman-Nystén mainitsi tervehdyspuheessaan, että kirjan päähenkilöä ei ollut helppo taivutella suostumaan siihen, että hänen henkilöhistoriansa ja samalla Tervikin myöhempi historia julkaistaisiin kirjana.
Björkman-Nystén kiitti Louisia ja Karinia kirjan tarjoamasta fantastisesta lukukokemuksesta ja arvokkaasta dokumentoinnista. Hän kertoi myös, miten Louis Ehnrooth on ollut hänelle tärkeä ihminen koko hänen elämänsä ajan ensimmäisistä linturetkistä lähtien. Björkman-Nystén ei muistanut tarkkaan ikäänsä, pieni hän kyllä oli, mutta retket, joille hän pääsi mukaan, hän muisti selvästi.

Radiocharmia

Juhlavieraista Frida Packalén muistaa Louis Ehnroothin radio-ohjelmat jo 1980-luvulta.
- Hän raportoi muun muassa säännöllisesti luonnonilmiöistä eri vuodenaikoina. Ohjelmat olivat sisällökkäitä ja charmikkaita, Packalén kertoo. Hän mainitsee vielä ihmeelliset aamuhartaudet kuten radiohartaudet. Ehnrooth oli muistuttanut vielä tervehtiessään Packalénia siitä, miten he olivat yhdessä tehneet ohjelman Nanny Hammarströmistä, biologian opettajasta, jonka lastensaduista oli julkaistu uusintapainos.
Tungoksessa vieressä seisova toimittaja muistuttaa, miten Ehnrooth vaikutti moottoritien linjaukseen 1990-luvulla. Luonnonsuojelija ja aikansa kansalaisaktiivi kävi neuvottelemassa Pernajanlahtea säästävän vaihtoehdon puolesta muun muassa ympäristöministeri Sirpa Pietikäisen luona.

Erityinen kokemus

Karin Granlund kertoo kirjoittaneensa kirjaa vuodesta 2005 alkaen.
- Tapaamiset Louisin kanssa, kun nauhoitin materiaalia kirjaa varten, olivat aivan ihania. Kaikki tuli niin eläväksi, kun hän kertoi. Ne olivat hetkiä ja vaikutelmia, silmänräpäyskuvia tapahtumista.
Hän kirjoitti ensimmäisen version minä-muodossa ja vaihtoi myöhemmin kertojaa, kun hän sai käyttöönsä Louisin äidin kirjeet pojan lapsuusajalta. Haastateltaviksi tuli muitakin kuin Louis.
- Sukuhistoriaa varten tarvitsin tietoja myös muilta, sillä Louis itse ei ollut ollenkaan kiinnostunut siitä.
- Kirjoittaminen on ollut enimmäkseen jotenkin eksoottista. Olen itse lähtöisin aivan eri yhteiskuntaluokasta, vaatimattomista oloista Porvoon saaristosta, enkä tuntenut ollenkaan tätä aatelismaailmaa.
Hän kuvailee kirjoittamista tutkimusmatkaksi toisenlaiseen lapsuuteen.
- Louis ei saanut leikkiä muitten lasten kanssa enää täytettyään viisi vuotta. Vanhemmat valitsivat hänelle yhden leikkitoverin, Herbertin, jonka isä vastasi kartanon karjataloudesta. Herbert oli hyvin kasvatettu ja siksi sopiva Louisille leikkikaveriksi.
- Hän kävi leikkimässä kartanossa ja avasi Louisille maailmaa: ympäröivää todellisuutta, sillä kartanon maailma oli epätodellinen. He leikkivät tavallista maalaiselämää sekä puuhevosilla ja tekivät käpylehmiä.
Granlund mainitsee, että kirjan tekemiseen liittyi monta onnellista sattumaa. Aluksi se, miten hän toimittajantyössään tutustui Louis Ehnroothiin.
Kirjan visuaalisesta ilmeestä vastaava Nanne Nylund työskenteli 1990-luvun alkuvuosina Borgåbladet-lehdessä kuten Granlundkin.
Granlund kertoo, että kirjan valmistumisen jälkeen hän tarjosi sitä useammalle kustantajalle, mutta ensin hän ei saanut yhtään vastausta. Sitten parikin kustantajaa kiinnostui käsikirjoituksesta, mutta kuvasuunnitelma ei olisi toteutunut lainkaan semmoisena kuin he ajattelivat. Granlund vetäytyi hankkeista ja päätti julkaista teoksen omakustanteena.

Eloisa aikamatka

Nylundin taitto viimeistelee kirjan intiimiksi aikamatkaksi Tervikin kartanon ja Ehnroothin perheen elämään. Valokuvat henkilöistä, tapahtumista ja kotieläimistä, myöhemmät esinekuvat sekä kirjeet ja muun aineiston hän on rakentanut kirjan kansien sisältä kasvavaksi eläväksi, viehättäväksi esitykseksi, joka herättää mielleyhtymiä Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvaan.
Kirjan Prins i en värld som inte fanns voi Loviisassa ostaa Loviisan kirjakaupasta tai Vaherkylän kahvilasta. Teoksen voi tilata suoraan osoitteesta kirjastomedia@parnet.fi tai karin.granlund@pp.inet.fi, puhelin 045 2689960.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI