|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan hienoin taidekokoelma löytyy netistä
19.10.2012Loviisan kaupungin omistama taide on esillä työhuoneissa ja toimistoissa, kouluissa, kirjastoissa ja sairaalassa. Yksi tyylikkäimmistä taidekokoelmista on yhtenäisenä nähtävillä ainoastaan kaupungin nettisivuilla. Kyseessä on Loviisan vierasateljeen taiteilijoiden kartuttama kokoelma, johon kuuluu tällä hetkellä vajaat sata taideteosta.

Vierasateljeen kokoelma on laajin ja koko ajan kasvava. Taiteilijoiden residenssitoiminta alkoi Loviisassa 1995. Suurin osa vierasateljeen taiteilijoista on lahjoittanut töitään kaupungille. Teokset on sijoitettu kaupungin julkisiin tiloihin. Vierasateljeen kokoelma edustaa Baltian maiden ja Pohjoismaiden taidetta. Mukana on myös espanjalaisten taiteilijavieraiden töitä.
Loviisan vierasateljeen perustaja ja vetäjä, metallitaiteilija Jouni Jäppinen kertoo vierasateljeen taiteilijoiden töitä sijoitetun muun muassa sairaalaan, jossa töitä on Jäppisen mukaan noin 25. Taiteilijaresidenssin vieraiden töitä on esitelty myös galleria Theodorin ja kaupunginmuseon näyttelyissä.
–Pikkukaupungilla ei ole koskaan rahkeita hankkia nykytaidetta. Samoin on muualla, paitsi rannikkoalueilla. Tammisaaren Pro Artibus on hyvä poikkeus.
Vierasateljeen taiteilijoiden residenssikauteen ei liity velvollisuutta lahjoittaa töitään kaupungille. Jäppisen mukaan taiteilijat ovat kuitenkin pitäneet lahjoitusta täysin luonnollisena. Vierasateljeen kokoelman esillepanosta pysyvästi tai kokoelman esittelynä on ollut epävirallisesti keskustelua keraamikko Elina Soraisen kanssa. Sorainen käynnistää yhdessä Nina Björkman-Nysténin kanssa Almin talon taidekeskustoimintaa, ennen kuin toiminta siirtyy alan ammattilaisten vetovastuulle.
Sorainen pitää ajatusta pysyvän kodin tarjoamisesta kokoelmalle hyvänä. Ideaa ei ole kuitenkaan vielä käsitelty Loviisan taidekeskuksen tuki ry:n hallituksessa. Yhdistys on talon vuokralainen.
–Vierasateljeen kokoelma on elävä ja kasvava. Idea on ilmassa ja se on kannatettava. Kokoelman esittely on joka tapauksessa yksi ensimmäisiä Almin talon näyttelyitä.

Kiinnostusta muissakin residensseissä

–Ei ole poissuljettua, että töitä saataisiin esille Almin taloon. Tämä on kuitenkin kaupungin kulttuuri- ja museotoimen asia. Omasta puolestani asia olisi ok, Jäppinen sanoo.
Jäppisen mukaan vierasateljeen kokoelman esillepano netissä on herättänyt mielenkiintoa muissa taiteilijaresidensseissä. Jäppinen myös arvelee töiden olevan nykyisissä sijoituspaikoissaan niin pidettyjä, että töiden siirtäminen voisi aiheuttaa ”pienen metelin”.
–Taiteellahan on tutkitusti hyviä vaikutuksia terveyteen ja sairauksista toipumiseen.

Inventaario meneillään

Kaupunginmuseo tekee parhaillaan inventaariota kaupungin tiloihin sijoitetuista maalauksista ja veistoksista. Edellisestä inventaariosta on kulunut aikaa kymmenisen vuotta ja tähän saumaan mahtuu myös muuttoja. Suomenkielisen koulukeskuksen palossa menetettiin joitakin koulukiinteistöön sijoitettuja taide-esineitä.
–Ideana on ollut, että taidetta sijoitetaan esimerkiksi työhuoneisiin eikä jätetä varastoihin, museo- ja kulttuuritoimen päällikkö Pia Wilhelmson kertoo.
Inventaariossa on onnistuttu jäljittämään lähes kaikki teokset. Ainakin yksi on kuitenkin vielä löytämättä: Ossi Rosenbladin tekemä kiviomena. Veistos on omenanpuolikas, jonka siemenkodassa on kaksi siementä, kivinen ja puinen. –Muutama on vielä kateissa. Todennäköisesti ne ovat vain väärässä paikassa, Wilhelmson sanoo.

Iso osa saatu lahjoituksina

Kaupungin vanhin ja arvokkain taide on sijoitettu raatihuoneelle. Vanhassa valtuustosalissa on muun muassa muutama Berndt Lindholmin maisemamaalaus. Loviisassa 1841 syntynyt Lindholm luetaan Düsseldorfin koulukuntaan, mutta myöhemmin hänen maalaustyylinsä kehittyi impressionistiseen suuntaan. 1876 Lindholm muutti Ruotsiin, jossa hänet valittiin muun muassa Ruotsin taideakatemian jäseneksi. Hän kuoli Göteborgissa 1914. Raatihuone on miljöönä yhtenäinen ja esimerkiksi vanhan valtuustosalin kalustus on sekin arvokas. Kunnostustöitä tehdään Wilhelmsonin mukaan tarpeen mukaan.
–Esimerkiksi kuningatar Lovisa Ulrikaa esittävän maalauksen kehykset saivat uuden kultauksen 1995.
Wilhelmson luonnehtii kaupungin vanhaa kokoelmaa kirjavaksi. Lahjoituksia on saatu esimerkiksi taiteilijoiden sukulaisilta ja perheiltä.
Kaupungin kokoelmiin kuuluu myös taiteilija Guy Friskin lahjoittamat 20 työtä. 1934 Loviisassa syntyneen Friskin töitä on muun muassa Ateneumin kokoelmissa sekä Didrichsenin taidemuseossa. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI