|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Taloustalkoot jatkuvat Loviisassa ensi vuonnakin

05.12.2003Loviisa jatkaa ensi vuonna talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimia yhtä voimakkaasti kuin kuluvana vuonna. Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva totesi kaupunginhallituksen budjettiehdotuksen julkistamistilaisuudessa keskiviikkona, että talouden tasapainottaminen on keskeinen haaste myös 2004. Tästä linjauksesta vallitsi Kalevan mukaan kaupunginhallituksessa täysi yksimielisyys.


Ensi vuoden budjetin tulorahoitus on heikko ja talousarvio on miljoona euroa alijäämäinen. Myönteisenä kaupunginjohtaja piti sitä, että vuosikate kohoaa kuitenkin miljoonaan euroon ja se kattaa puolet poistoista. Tämän vuoden budjetissa vuosikate on vain 50.000 euroa.

–Kahden miljoonan euron poistot merkitsevät, että kaupungilla on vielä liian paljon kiinteistömassaa. Kiinteistöjen myyntiponnisteluja on siksi voimakkaasti jatkettava, Kaleva korosti.

Hän totesi, että on täysin realistista arvioida kiinteistöjen myyntitulo haarukkaan 700-800.000 euroa.
Kaupungin työntekijöiden määrä laskee ensi vuonna 400 henkeen 430:sta. Henkilökuntaa on enää noin 5,5 työntekijää 100 asukasta kohden, mikä on alle maan keskiarvon. Kaleva huomautti, että tämän jälkeen ollaan aika lähellä kipukynnystä, sillä henkilöstöä ei voida enää vähentää ilman, että palvelujen tuottaminen vaarantuu.

Henkilöstön supistuksista johtuen palkkamenot pienenevät viisi prosenttia, joten menojen kasvu aiheutuu hyvin pitkälti sosiaali- ja terveysmenoista.

Kouluille lisää rahaa

Investointien tasoa kaupunginjohtaja kuvasi hyvin maltilliseksi. Investoinnit painottuvat voimakkaasti satamaan. Satama-allas ruopataan osana valtion tekemiä väylän syvennystöitä. Lisäksi satama-alueen turvallisuutta on parannettava EU:n uusien määrysten mukaiseksi. Muuten vähäiset investoinnit suuntautuvat lähinnä koulujen ja päiväkotien sisäilman laadun parantamiseen.

Kaleva myös kertoi, että koulujen määrärahoja on kasvatettu 132.000 eurolla.
–Kouluja ei lakkauteta, vaan kaikki jatkavat toimintaansa vähän suuremmin resurssein, hän totesi ja lisäsi, että Loviisan kouluasiat ovat ihan hyvällä tasolla verrattuna muihin kuntiin.

Kun henkilökunta vähenee sen jaksamiseen kiinnitetään ensi vuonna entistä suurempi paino. Motivointikeinoista Kaleva mainitsi koulutuksen ja pienten kannustuspalkkioiden jakamisen. Jaksamiseen aiotaan vaikuttaa myös avoimuutta ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia parantamalla.

Kaupungin organisaation keskeisiä ponnistelujen kohteita ovat Kalevan mukaan toimiminen tehokkaammin, joustavammin ja niin, että kaupunkilaiset saavat palvelut ilman viivytyksiä. Ensi vuonna kaupunki toteuttaa elinkeinostrategiaansa panostamalla kaupungin yleismarkkinointiin. Tavoitteena on saada uusia asukkaita ja vahvistaa yritystoimintaa. Asumismarkkinoinnin lisäksi tehostetaan teollisuustonttien myyntiä ja markkinointia.

Yhteisövero kasvaa

Talouspäällikkö Ulf Baggström kertoi, että Loviisan kunnallisveron kasvu jää ensi vuonna alle maan keskiarvon, vaikka verotulot asukasta kohti ovat Loviisassa 3.100 euroa asukasta kohti, mikä ylittää huomattavasti maan keskiarvon. Tästä johtuu, että Loviisa joutuu maksamaan verontasauksia kunnille, joissa verotulo asukasta kohti on heikko.

Yhteisöveroon on odotettavissa kasvua Fortumin hyvän tuloksen johdosta. Valtionosuuksiin on tulossa myös 1,1 miljoonan euron kasvu.
Kun tilinpäätös tältä vuodelta tulee olemaan alijäämäinen Loviisa tulee tekemään jälleen anomuksen saadakseen valtioneuvoston myöntämää harkinnanvaraisesta rahoitusavustusta. Baggström kertoi, että kaupungille on jo annettu vähän toiveita siitä, että anomus voisi nyt tulla hyväksytyksi. Ensi vuoden talousarvioon on budjetoitu harkinnanvaraista avustusta 500.000 euroa.

Lainaa on paljon

Tulevia haasteita listatessaan Baggström oli eniten huolissaan sosiaali- ja terveysmenojen kehityksestä. Lainakanta on myös huolestuttavan korkea, vaikka tilannetta helpottaakin alhainen korkotaso. Kaupungin lainakanta on ensi vuonna 17,7 miljoonaa euroa. Asukasta kohti se tekee 2.395 euroa, mikä on huomattavsti yli maan keskiarvon.

Talouspäällikkö puuttui myös alueellisen pelastustoimen uusiin järjestelyihin. Tällä hetkellä tilanne on vielä se, että pelastustoimen uudelleen organisointi on tuomassa Loviisalle 400.000 euron lisälaskun ilman, että palvelutaso paranee.

Valitusten luvattu kaupunki

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Mankonen huomautti, että Loviisan vaikea taloudellinen tilanne on paljolti seurausta valtiovallan toimenpiteistä. Hänen mielestään olosuhteet huomioonottaen kaupunginhallituksen talousarvioehdotus on hyvä suoritus.

Mankosen mielestä Loviisa on valitusten luvattu kaupunki. Hän totesi, että jos joku lähtee liikkeelle uuden suunnitelman kanssa on varmaa, että hankkeesta joku sorvaa kunnallisvalituksen ja valituksen pitkä käsittely vie hankkeen käynnistäneeltä yrittäjältä halun viedä asiaa eteenpäin.

Kaupunginjohtaja Kaleva yhtyi Mankosen käsitykseen. Hänestä valtio voisi harkita valitusoikeuden rajoittamista tietyissä asioissa. Näin kuntien kehittäminen helpottuisi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI